Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος ‘Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’ Ερευνητική ομάδα: Μοσχοβάκου Δανάη , Νικολοπούλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος ‘Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’ Ερευνητική ομάδα: Μοσχοβάκου Δανάη , Νικολοπούλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος ‘Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’ Ερευνητική ομάδα: Μοσχοβάκου Δανάη , Νικολοπούλου Ευανθία , Νικολοπούλου Κωνσταντίνα, Παπαστράτη Παναγιώτα , Πρέβα Αγγελική

2 Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’ Η αγάπη όλα τα ανατρέπει αλλά δεν ανατρέπεται! Η δύναμη του έρωτα πάει κόντρα σε στερεότυπα, νόμους και κανόνες και είναι αρκετή να αλλάξει ολόκληρη την κοσμοθεωρία ενός ατόμου. Η δύναμη αυτή της ανατροπής γίνεται εμφανής και μέσα από τα διάφορα λογοτεχνικά κείμενα που έχουν γραφτεί ανά τους αιώνες.

3 Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’
Αρχικά ένα παράδειγμα παρουσιάζεται από την Κρητική Λογοτεχνία, μ ε το έργο ‘Ερωτόκριτος’ του Βιτσέντζου Κορνάρου. Το έργο αυτό παρουσιάζει την ανατροπή σε όλο της το μεγαλείο μέσα από την Αρετούσα. Η Αρετούσα κόρη του βασιλιά Ηράκλη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κατεστημένα της εποχής . Παρόλο που είναι κόρη βασιλιά αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από τον πατέρα της. Δε διστάζει να πάει κόντρα στα στερεότυπα της εποχής με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για τον έρωτα της. Αυτοί οι δύο νέοι κάνουν πολύ σκληρό αγώνα για να είναι τελικά μαζί αφού η αγάπη και το πάθος που νιώθουν δοκιμάζονται συνεχώς μέσα από εξορίες, φυλακή ακόμη και πόλεμο.

4 Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’
Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί το ποίημα του Βηλαρά ‘Σαν πεταλούδα στη φωτιά’ στο οποίο ο ποιητής χρησιμοποιεί διαφορές παρομοιώσεις με φυσικά στοιχειά και συγκεκριμένα τη φωτιά για να εκφράσει τη βαθιά αγάπη και τον έρωτα του για την αγαπημένη του. Τέλος, στο κείμενο ‘Η τιμή και το χρήμα’ του Θεοτόκη παρουσιάζεται μία αγάπη με πολλές δυσκολίες . Η Ρήνη , αγαπάει τον Αντρέα και δεν μπορεί να δει τον γάμο της ως οικονομική συναλλαγή, σε αντίθεση με αυτόν . Αρχικά λοιπόν, η Ρήνη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον παντρευτεί . Αν και τα χρήματα που αυτός επιθυμεί είναι πολλά, αυτή προσπαθεί να πείσει τη μάνα της να τα δώσει . Τέλος όμως, όταν η Ρήνη μαθαίνει τις πραγματικές προθέσεις του Αντρέα, οι οποίες είναι μόνο χρηματικές απογοητεύεται και τον διώχνει . Έτσι βλέπουμε πως η αγάπη όντως ανατρέπει τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μια τόσο τρυφερή και ευαίσθητη κοπέλα δε μπορούσε να δεχτεί να ζήσει μια ψεύτικη αγάπη , μια αγάπη για χρήμα.

5 Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’ Όπως βλέπουμε, υπάρχουν ποικίλα παραδείγματα από την λογοτεχνία που να έχουν ως κύριο άξονα τους τον έρωτα ως δύναμη ανατροπής.O έρωτας ανατρέπει την σκέψη, την διάθεση, τα συναισθήματα για την οικογένεια, και γενικότερα, την συμπεριφορά του ατόμου.

6 Ερευνητικη εργασια: ‘η δυναμη τησ αγαπησ’


Κατέβασμα ppt "Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος ‘Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’ Ερευνητική ομάδα: Μοσχοβάκου Δανάη , Νικολοπούλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google