Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος

2 Περίληψη Ο Χρηστάκης Ζαμανός δουλεύει ως υπάλληλος του αγγλικού τυπογραφείου της Ζακύνθου. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την κόρη ενός πλούσιου μεγαλέμπορου, την Στέλλα Βιολάντη. Έτσι, αποφασίζει να της στείλει ένα γράμμα για να της εκμυστηρευτεί τα συναισθήματά του. Αυτή απαντά θετικά με τον ίδιο τρόπο. Όταν όμως ο πατέρας της μαθαίνει τι έγινε, εξαγριώνεται κι οργίζεται, διότι του φαίνεται αδιανόητο η κόρη του να παντρευτεί κάποιον κατώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Αποφασίζει να κλειδώσει την Στέλλα, αφού πρώτα την δείρει. Στην συνέχεια, ενώ ο Χρηστάκης παντρεύεται κάποια άλλη γυναίκα, η Στέλλα αρρωσταίνει. Τελικά, πεθαίνει χωρίς να μάθει για την υποκρισία και την ψεύτικη αγάπη του.

3 Φιλολογικά χαρακτηριστικά του κειμένου
Είδος: Το διήγημα έχει το χαρακτήρα ηθογραφικού αστικού δράματος. Κυρίαρχη άξια είναι ο πλούτος , το κοινωνικό γόητρο, το συμφέρον υλικό και ηθικό. Εποχή, Χώρος, Χρόνος: Οι πρωταγωνιστές στη Στέλλα Βιολάντη ζουν στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα στο νησί της Ζακύνθου, σε μια κλειστή παραδοσιακή κοινωνία με παλιομοδίτικες αρχές. Γλώσσα: απλή , δημοτική, καθημερινή

4 Φιλολογικά χαρακτηριστικά του κειμένου
Αφηγηματικές Τεχνικές: α)Διήγηση β)διάλογος γ)ελεύθερος πλάγιος λόγος δ) περιγραφή Αφήγηση: Ο αφηγητής είναι παντογνώστης. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και η εστίαση μηδενική

5

6 Γρηγόριος Ξενόπουλος και η ιδεολογία του
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος ήταν Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Στο βιβλίο Στέλλα Βιολάντη, μιλάει για τις σχέσεις και τους ρόλους των δύο φύλων , ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ταυτόχρονα ο συγγραφέας και ο αφηγητής του κειμένου Είναι ετεροδιηγητικός συγγραφέας, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν απλό παρατηρητή, γιατί μέσα από τα λόγια του και τις περιγραφές του παίρνει θέση και εκδηλώνει φανερά συμπάθειες και αντιπάθειες για τους ήρωες.

7

8 Κύρια και Δευτερεύοντα Πρόσωπα
Στέλλα Βιολάντη  -δυναμική -θαρραλέα, τολμηρή επειδή ορθώνει το ανάστημα της στον πατέρα της -δεν υποτάσσεται στους κανόνες της εποχής της και της οικογένειας της -αποφασιστική -περήφανη Παναγής Βιολάντης -κλασσικό παράδειγμα ανδρός εκείνης της εποχής -σκληρός -υποκριτής -αγαπά την οικογένεια του, αλλά την προστατεύει με τον λάθος τρόπο -ενδιαφέρεται για το τι θα πει ο κόσμος -υποτιμούσε τις γυναίκες και τους οικονομικά και κοινωνικά κατώτερους του.

9 Κύρια και Δευτερεύοντα Πρόσωπα
Χρηστάκης -εγωιστής -καυχησιάρης -φτωχός -σκοπός του: να παντρευτεί μία πλούσια γυναίκα για να ζήσει μια "καλή" ζωή. Βιολάνταινα  -αφοσιωμένη στην οικογένεια της -υπάκουη στον άντρα της -δεν παίρνει πρωτοβουλίες -αδύναμη -δειλή -άβουλη Θεία Νιόνια ΝΤΑΝΤΗΣ ΝΕΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙΝΑ

10

11 Κοινωνικές συνθήκες που αναδεικνύονται στο έργο
Διαφορά Κοινωνικής Τάξης ~ οι γυναίκες βρίσκονται σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα από τους άνδρες. ~ η διαφορά της κοινωνικής τάξης επηρέαζε τη ζωή των ερωτευμένων. Η γυναίκα : ~ δεν μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα την γνώμη της. ~ αντιμετωπιζόταν άνισα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

12 Κοινωνικές συνθήκες που αναδεικνύονται στο έργο
“Τι θα πει ο κόσμος” ~ Η γυναίκα δεν έπρεπε να ντροπιάσει την οικογένεια της ~ Η άποψή που είχαν οι ξένοι για μία οικογένεια ή για μία γυναίκα έπαιζε μεγάλο ρόλο. Αδιαφορία στις ανάγκες της ερωτευμένης κόρης ~ Η οικογένεια της Στέλλας δεν ενδιαφερόταν για τα συναισθήματά της ίδιας. ~ Την απέκλεισαν από κάτι που αγαπούσε και που την ευχαριστούσε.

13 Μαρίνα Στεφανίδου Γεωργία Πανδριά Άλκηστη Σκιαδά Ευαγγελία Πουρνάρη
Μαρίνα Στεφανίδου Γεωργία Πανδριά Άλκηστη Σκιαδά Ευαγγελία Πουρνάρη


Κατέβασμα ppt "Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google