Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

2 ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές. Στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν γνωστό φάρμακο για τον οδοντόπονο, καρδιοπάθεια, νύγματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε σαν άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

3 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ
Είναι λαχανικό που ευδοκιμεί σε αμμουδερά, βαθιά εδάφη με καλό αερισμό και στράγγιση. Εχει ρίζες μακριές, σαρκώδεις και κυλινδρικές. Από τους οφθαλμούς αυτού του υπόγειου τμήματος κάθε άνοιξη αναπτύσσονται τρυφεροί σαρκώδεις βλαστοί που με την πάροδο του χρόνου βγαίνουν από το έδαφος και εξελίσσονται σε μακριούς και ξυλώδεις. Ανάλογα με το χρώμα τους, τα διακρίνουμε σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Τα λευκά, που δεν έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου, αφού καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα από χώμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ξένη αγορά, γιατί είναι σαρκώδη και έχουν λεπτή γεύση. Τα ιώδη σπαράγγια, που δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ήλιου, έχουν γεύση πιο φρουτώδη, συγκρινόμενη με εκείνη των λευκών. Τα πράσινα σπαράγγια, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα αρωματικά και περισσότερο τρυφερά από τα υπόλοιπα. Αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το πράσινο χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στη χλωροφύλλη. Στην αγορά τα βρίσκουμε από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο Η καλλιέργεια σπαραγγιών θεωρείται μετρίως επιβαρυμένη όσον αφορά τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Με τον βιολογικό τρόπο παραγωγής καλλιεργούνται κάποιες μικρές εκτάσεις, των οποίων η παραγωγή,σχεδόν στο σύνολό της, εξάγεται και αυτή.

4 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό Καταναλώνεται νωπό, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο και εκτιμάται ιδιαίτερα από το σύγχρονο  καταναλωτή για τη θρεπτική και διαιτητική του αξία. Στην χώρα μας το σπαράγγι συσκευάζεται και διατίθεται στις αγορές του εξωτερικού νωπό για κατανάλωση. Ελάχιστες ποσότητες σπαραγγιού κονσερβοποιούνται ή καταψύχονται. Στο ψυγείο διατηρούνται το πολύ 3 ημέρες σε διάτρητο πλαστικό σάκο ή τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Στην κατάψυξη αφού ζεματιστούν προηγουμένως, διατηρούνται αρκετούς μήνες. Βρασμένα διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 ημέρες. Τα σπαράγγια αποτελούν ένα νοστιμότατο συμπλήρωμα στο καθημερινό τραπέζι είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Τα συναντάμε σε σαλάτες, σε μακαρονάδες, σε ριζότο, σε τάρτες - πίτες.

5 Παπαρδέλες με σπαράγγια, μυρωδικά και cottage τυρί
ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παπαρδέλες με σπαράγγια, μυρωδικά και cottage τυρί Συστατικά συνταγής Οδηγίες συνταγής 1 χούφτα βασιλικός Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα κουταλιές της σούπας σπαρράγγια τα πατζάρια, το 2 σκελίδες σκόρδο ελαιόλαδο, το κότατζ, το ψιλοκομμένο γρ. κορφές από βρασμένα σκόρδο , τον βασιλικό και τέλος σπαράγγια (κάνουν και κονσέρβας) το κουκουνάρι αφού το έχουμε 250 γρ. βρασμένα πατζάρια, κομμένα καψαλίσει για λεπτά στο τηγάνι. σεμισές ροδέλες Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα 400 γρ. παπαρδέλες με τις οδηγίες. Σουρώνουμε 100 γρ. κότατζ τυρί τις παπαρδέλες και τις ξαναβάζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα υλικά του μπωλ, ανακατεύουμε. και σερβίρουμε αμέσως

6 Ομελέτα με σπαράγγια Συστατικά 250γρ.σπαράγγια Οδηγίες Συνταγής
Συστατικά γρ.σπαράγγια 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα άνηθο ελαιόλαδο 1 σφηνάκι λευκό κρασί ποτηράκι του κρασιού νερό 4 αυγά 1 κουταλάκι του γλυκού αλέυρι που φουσκώνει μόνο του αλάτι-πιπέρι Οδηγίες Συνταγής Παίρνουμε το σπαράγγι στο χέρι μας και το λυγίζουμε κι αυτό θα σπάσει σε κάποιο σημείο. Πετάμε το πίσω κομμάτι κρατάμε αυτό που έχει το κεφαλάκι. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μέγεθος σπιρτόξυλου. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Όταν γυαλίσει και μαλακώσει προσθέτουμε τα σπαράγγια. Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις μαραθούν τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν σωθεί το κρασί, ρίχνουμε το νεράκι και τα βράζουμε μέχρι να σωθεί και να μείνουν με το λαδάκι τους. Χτυπάμε τα αυγά καλά ρίχνοντας μέσα και ένα κουταλάκι αλεύρι, τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά πάνω στα σπαράγγια και ψήνουμε την ομελέτα από την μια μεριά. Γυρίζουμε με τη βοήθεια πιάτου την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη μεριά και σερβίρουμε.

7 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΥΔΟΚΙΜΙΑΣ ΣΠΑΡΑΓΙΟΥ
Το σπαράγγι προαναγγέλλει την Άνοιξη εφόσον ευδοκιμεί στην αρχή του μηνά Μαρτίου έως τα τέλη του Απρίλιου. Έτσι καταναλώνεται την περιόδου των αρχών τις άνοιξης.

8 ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
Στην οικογένεια μου τρώμε σπαράγγια και γνωρίζουμε αυτήν την διατροφική συνήθεια χάρη στον πάππου μου. Εκείνος μας έμαθε πώς να τα μαζεύουμε αλλά και διάφορες νόστιμες συνταγές για να τις μαγειρεύουμε. Βέβαια εμείς προτιμάμε τα αγρία σπαράγγια που τα μαζεύουμε μονοί μας και όχι τα συσκευασμένα σπαράγγια του εμπορίου γιατί είναι πιο υγιεινά και δεν περιέχουν φυτοφάρμακα.

9 βιβλιογραφία http://el.wikipedia.org/wiki/%CE
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΟΛΙΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google