Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση, ιδιότητες, εφαρμογή, παρασκευή) τα κρατούσαν συνήθως φυλαγμένα ζηλότυπα οι ιερείς και οι μάγοι, που ασκούσαν απόλυτη εξουσία στους λαούς.

2

3 Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.

4 Το χαμομήλι βράσε το, και δώσε το στο γέρο, αν είναι και στομαχικός, πηγαίνει και στο θέρος. Το κυπαρίσσι το ψηλό, φυτρώνει και στην Κρήτη, τα φύλλα του τα βράζουνε, όσοι ΄χουνε διαβήτη Φασκόμηλε, φασκόμηλα που γίνονται το Μάη ασθματικός απεις τα πιεί, γίνεται παλικάρι. Τη μαντζουράνα βράσε την, παντού όπου φυτρώνει σάψυχο λένε οι παλιοί, τσι καρδιακούς γλιτώνει.

5 Πάντοτε τρέχω για να βρω βοτάνι για να γιάνω, μα το βοτάνι τό' χει οχτρός, που θέλει να πεθάνω... Πέντε δράμια σιναμική, δέκα δράμια μαστίχα οκτώ δράμια ραβέντι πέντε δράμια αρσενικό λιβάνι δυο δράμια πιπερόρριζα 2 δράμια κανέλλα κοπάνισέ τα... Κωστής Παλαμάς

6 Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας, βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να συναντήσει τη λαϊκή παράδοση και να την επικυρώσει. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, αλλά και ο απλός κόσμος στρέφονται στις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων και τις φυσικές θεραπείες.

7 Τις τελευταίες δεκαετίες, > πάλι καθαρά το μήνυμα που εκπέμπουν τα φυτά και ο κόσμος γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου ανανέωση του ενδιαφέροντος του για τη Βοτανολογία.

8 Τα βότανα δεν είναι μόνο πιο οικονομικά και εύκολα στην καλλιέργεια τους, αλλά επίσης και πιο απλά στην αξιοποίηση και την χρήση τους. Δικαιολογημένα λοιπόν το σύγχρονο, μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν. Υπάρχει κάτι > σε όλα τα βότανα, καθώς καθένα τους περιέχει ένα μοναδικό μείγμα από δραστικές ουσίες και άλλα συστατικά, στα οποία είναι εξαιρετικά δεκτικός ο οργανισμός μας.

9 Στην εργασία μας, προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε περισσότερο, κάποια από τα πολυάριθμα βότανα της πατρίδας μας και της Κρήτης ειδικότερα. Προσπαθήσαμε επίσης να καταστήσουμε σαφείς τους τρόπους αξιοποίησης των ευεργετικών ιδιοτήτων των φυτών προς όφελος του ανθρώπινου οργανισμού.

10 Σ’ αυτό το ταξίδι σταθήκαμε πολλές φορές έκπληκτοι μπροστά σ’ αυτά που μάθαμε. Ψάξαμε, φανταστήκαμε, γελάσαμε, δημιουργήσαμε, παίξαμε με τα βότανα και τις εφαρμογές τους. Συνειδητοποιήσαμε πως το καθετί στη φύση έχει την αξία του και τον προορισμό του. Ανακαλύψαμε πως φυτά που δεν τους δίναμε σημασία, είναι σπουδαία βότανα, με πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Λίγα από αυτά που βιώσαμε, ελπίζουμε να μοιραστήκαμε μαζί σας.

11 Ωστόσο το νιώσαμε... Ίσα που ανοίξαμε ένα παράθυρο στο μαγικό κόσμο των βοτάνων. Υπάρχουν πάρα πολλά να μάθουμε ακόμα…

12 Ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όσους στάθηκαν δίπλα μας. Και ήταν πολλοί. Από τη διεύθυνση του σχολείου, το Δήμο, την κυρία Λυμπιτάκη, που με ιδιαίτερο πάθος μας μίλησε για τις εφαρμογές των βοτάνων, την εταιρία Βιοάρωμα που μας φιλοξένησε με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο, και όλους όσους μας βοήθησαν.

13 Κλείνοντας να κάνουμε μια ευχή… «Ο άνθρωπος να πάψει να έχει σχέση κυριαρχίας κι εκμετάλλευσης πάνω στη φύση, αλλά να δημιουργεί σχέση αλληλεξάρτησης και σεβασμού»

14


Κατέβασμα ppt "Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google