Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-15.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-15."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-15

2 Γενικά (1) Η Ιθάκη είναι ένα νησί των Επτανήσων του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς. Πρωτεύουσά της είναι το Βαθύ. Η Ιθάκη είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και η έκτασή της είναι 96 τετρ.χλμ.

3 Γενικά (2) Έχει πληθυσμό 3.646 κατοίκους και μαζί με άλλα μικρότερα νησιά αποτελεί την επαρχία Ιθάκης που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας. Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα και τον Αστακό. Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό, που συνδέονται αμφότερα με την Πάτρα μέσω Σάμης (λιμάνι της Κεφαλονιάς).

4 Διάφορα Η Ιθάκη είναι ένα νησί με παράδοση, ιστορία και πολιτισμό. Σπάνια η ομορφιά της, χαρακτηριστική η αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης και η εναλλαγή του τοπίου. Σήμερα η Ιθάκη, νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εξελίσσεται τουριστικά χωρίς να καταστρέφει τη γοητεία και την παράδοσή της.

5 Οι ασχολίες των κατοίκων-τοπικά προϊόντα (1) Κυρίως οι πιο σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, ο αγροτουρισμός, η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Το νησί αποτελεί σήμερα κυριολεκτικά ένα ορυχείο διατήρησης και συντήρησης ελληνικής προέλευσης πανάρχαιων ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων. Εκατοντάδες στρέμματα των ντόπιων ποικιλιών καλλιεργούνται με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

6 Οι ασχολίες των κατοίκων-τοπικά προϊόντα (2) Αξίζει να δοκιμάσετε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Ιθάκης που προέρχεται από την ντόπια ποικιλία ελαιόδεντρου Θιακό και τις δύο ποικιλίες κρασιού την μαυροδάφνη και το λευκό (πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα), καθώς επίσης και τη μεγάλη ποικιλία γλυκών κουταλιού.

7 Ιστορία Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, γιο του Πτερέλαου (ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, γιο του Ποσειδώνα και της Αμφιμήλης), που ήλθε στο νησί μαζί με τους αδελφούς του, Νήριτο και Πολύκτορα. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (αποικία).

8 Ο Οδυσσέας Η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα. Η μνήμη του πλανάτε παντού στο νησί, δίνοντας ονόματα σε τοποθεσίες, όπως: Σπηλιά Ευμαίου, Σπήλαιο των Νυμφών, Κάστρο του Οδυσσέα, Αρέθουσα πηγή κ.α. Είναι το νησί που συμβολίζει τη νοσταλγία για την πατρίδα και χάρη στην μακραίωνη ιστορία και φήμη του προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

9 Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-15


Κατέβασμα ppt "Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-15."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google