Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΙΜΝΕΣ Γιώργος Π. Νεφέλη Σ. Μάριος Π. Σοφία Π. Βενετία Χ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΙΜΝΕΣ Γιώργος Π. Νεφέλη Σ. Μάριος Π. Σοφία Π. Βενετία Χ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΙΜΝΕΣ Γιώργος Π. Νεφέλη Σ. Μάριος Π. Σοφία Π. Βενετία Χ.

2 Ιστορία και μυθολογία των λιμνών
ΒΟΛΒΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΚΩΡΟΝΙΑ

3 Ιστορία της λίμνης Βόλβης
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση Βόλβη ήταν το όνομα νύμφης η οποία με τον Ηρακλή απέκτησαν έναν γιό τον Όλινθο. Απ' αυτή πήρε το όνομά της η λίμνη Βόλβη.

4 Ιστορία της λίμνης Στυμφαλίδας
Η Στυμφαλία έχει στενά δεμένη τη μυθολογική της παράδοση με την ομώνυμη λίμνη, η οποία σχηματιζόταν το χειμώνα από τις πλημμύρες του ποταμού Στύμφαλου. Σε αυτό το χώρο έφτασε ο Ηρακλής προκειμένου να εκτελέσει έναν από τους άθλους του, την εξόντωση των Στυμφαλίδων ορνίθων, οι οποίες λυμαίνονταν την περιοχή.

5 Ιστορία της λίμνης των Ιωαννίνων
Η λίμνη συνδέεται με μια τραγική ιστορία, από τις πολλές στα χρόνια του Αλή, ο πνιγμός της όμορφης Κυρά-Φροσύνης μαζί με 17 ακόμη γυναίκες

6 Κορώνεια Σύμφωνα , με τον μύθο μια βασίλισσα προσπαθούσε να περάσει την παγωμένη λίμνη. Την ώρα που περνούσε αυτή με τον στρατό της, ο πάγος έσπασε και η κορόνα της βασίλισσας έπεσε μέσα όμως η ίδια κατάφερε να σωθεί. Γι αυτό και η λίμνη ονομάστηκε «Κορώνεια» από το στέμμα της βασίλισσας!!!

7 ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

8 Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων , είναι η γεωργία γιατί το έδαφος είναι εύφορο και καλλιεργήσιμο . Αυτό λειτουργεί ως πλεονέκτημα για τους γεωργούς.

9 Άλλη μια ασχολία είναι η αλιεία , όμως μόνο λίγοι κάτοικοι ελάχιστων περιοχών έχουν την ευκαιρία , και την δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα γιατί πλέον οι περισσότερες λίμνες είναι μολυσμένες και χωρίς ψάρια.

10 Πλέον στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό αφού αυτή η δουλειά τους προσφέρει πολλά έσοδα.

11 Καθεστώς προστασίας λιμνών

12 Κατά τη διάρκεια του 2003 πραγματοποιήθηκαν δύο φάσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και την αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η πρώτη φάση ήταν : Α) Η συλλογή και η καταγραφή όλων των υπαρχόντων δεδομένων λιμνών και ποταμών για τα βιολογικά τους στοιχεία. Β) Εξαγωγή αποτελεσμάτων αξιολόγησης δεδομένων ως προς την ποιοτική και ποσοτική τους επάρκεια.

13 Η δεύτερη φάση : Α) Τελική αξιολόγηση Β) Καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να εφαρμοστούν η νόμοι στην χώρα. Η νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον αποτελείται από περίπου 300 ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν οδηγίες , κανονισμούς , αποφάσεις και συστάσεις. Όσο για τους στόχους που έχουν βαλθεί , πρέπει να βρίσκονται σε ‘’καλή κατάσταση ‘’ όλα τα Ευρωπαϊκά επιφανειακά νερά μέχρι το 2015. Η Ευρωπαϊκή οδηγία ‘’Πλαίσιο για το νερό’’ λέει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται υψηλή ποιότητα και ποσότητα νερού .

14 Η ποιότητα βαθμολογείται έτσι :
Υψηλή = Δεν υπάρχει διατάραξη των βιοκοινωνίων Καλή = Μικρή διατάραξη Μέτρια = Σημαντική διατάραξη (απουσιάζουν μερικά σημαντικά είδη) Φτωχή = Μεγάλη διατάραξη Κακή = Υπάρχουν μόνο τα ανθεκτικά είδη Η Ε.Ε. παρέχει χάρτη για κάθε περιοχή με την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης κάθε υδατικού συστήματος.

15 Σε αυτό το χάρτη έχουν χρωματιστό κώδικα για παράδειγμα , όταν ένα υδατικό σύστημα πετύχει τα πρότυπα , η περιοχή χρωματίζεται με γαλάζιο χρώμα. Υψηλή – Γαλάζιο Καλή – Πράσινο Μέτρια – Κίτρινο Φτωχή – Πορτοκαλί Κακή – Κόκκινο

16 Τεχνητές και φυσικές λίμνες

17 ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ( τ.χλμ) ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ (74 χλμ.) ΒΟΛΒΗ ( τ.χλμ) ΣMΟΚΟΒΟΥ (8,5 χλμ) ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ( τ.χλμ) ΜΑΡΑΘΩΝΑ (2,45 χλμ.) ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ ( τ.χλμ) ΠΛΑΣΤΗΡΑ (14 χλμ.) ΚΟΡΩΝΕΙΑ ( τ.χλμ) ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ ( τ.χλμ) ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ ( τ.χλμ) ΚΕΡΚΙΝΗ ( τ.χλμ)

18 Λίμνες της περιοχής μας

19 Λίμνη Βόλβη Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Βρίσκεται ανατολικά από την Λίμνη Κορώνεια και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά Τέμπη. Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λίμνη Βόλβη μαζί με την Λίμνη Κορώνεια και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία μεγάλη λίμνη. Οι γειτονικές αυτές λίμνες είναι ότι απέμεινε από τότε. Η Βόλβη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με έκταση περίπου 68 km² και μέγιστο βάθος 20 μέτρα.

20 Φωτογραφίες της λίμνης Βόλβης

21 Λίμνη Κορώνεια Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται στο Νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Αλλιώς ονομάζεται Λίμνη Αγίου Βασιλείου (από το ομώνυμο χωριό) ή Λίμνη Λαγκαδά. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από την Θεσσαλονίκη και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Τη δεκαετία του 1950 ήταν από τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας σε αλιεύματα.

22 <<θάλασσα μαγείας >> ονομάζει ο Γερμανός φυσιολάτρης Ρόλαντ Καλπ .
Η λίμνη καταστράφηκε από βιομηχανίες και γεωτρήσεις.

23 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Τη δεκαετία του 1970 είχε έκταση στρέμματα και μέσο βάθος 5 μέτρα. Στις αρχές της δεκαετίας του νέου αιώνα η έκτασή της είχε μειωθεί σε στρέμματα και μέσο βάθος 0,5-1 μέτρο. Η τελευταία εμφάνιση ψαριών έγινε το Το καλοκαίρι του 1999 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) η λίμνη ήταν πλέον εντελώς αποξηραμένη. Τα επόμενα χρόνια πήρε κάποια ποσότητα νερού. Το καλοκαίρι του 2007, πουλιά πέθαναν και το 2008 αποξηράνθηκε για μια ακόμη φορά. Σήμερα κανένα αποδημητικό πουλί δεν έρχεται στην λίμνη, προτιμώντας την λίμνη Βόλβη, που όμως η εκεί τροφή δεν επαρκεί για τόσο μεγάλο αριθμό αποδημητικών πουλιών. Όμως η ελπίδα για την αναβίωση της λίμνης δεν έχει παρέλθει. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί εκ νέου νερό την λίμνη που θα φτάνει τα 4 μέτρα, αφού οι δύο χείμαρροι στο Σχολάρι και στα Λαγκαδίκια μπορούν να φέρουν το νερό της βροχής

24 Καταστροφή της λίμνης Κορώνειας από ξηρασία

25 Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε !!!

26 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΛΙΜΝΕΣ Γιώργος Π. Νεφέλη Σ. Μάριος Π. Σοφία Π. Βενετία Χ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google