Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
Μέσα από το μάθημα της ερευνητικής εργασίας μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την καταγωγή και τις ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο. Ασχοληθήκαμε με την καταγωγή, και της βασικότερες Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά κρασιά, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντιθέτως ορισμένα από αυτά κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως, διότι ευνοούνται από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές μας συνθήκες. Παρακάτω αναφέρουμε την καταγωγή και την ιστορία της αμπέλου.

2 Η Καταγωγή της Αμπέλου Η άμπελος προήλθε από την άγρια μορφή (Vitis vinifera), πατρίδα της οποίας είναι οι πλαγιές του Καυκάσου.Όταν άρχισαν οι μεταναστεύσεις των λαών που κατοικούσαν νοτίως του Καυκάσου επεκτάθηκε η άμπελος και προς τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου όπου μέσα από την θρησκεία και την τέχνη διαμορφώθηκε ο μεγάλος ιστορικός της κύκλος, που αρχίζει από την ομηρική εποχή και φθάνει ως της μέρες μας. Οι αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν ότι ο οίνος ήταν γνωστός στην ανατολική Μεσόγειο και στον Ελλαδικό χώρο το αργότερο μέχρι το 2000 π.Χ Παρακάτω αναγράφονται οι βασικότερες ποικιλίες σταφυλιών μέσα στον Ελλαδικό χώρο.

3 Αγιωργίτικο Η ποικιλία αγιωργίτικο (γνωστή σαν Νεμέας) είναι μια απο τις εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Είναι εξαιρετικά παραγωγικό. Παρουσιάζει όμως κάποιες ευαισθησίες στην ξηρασία και στον παγετό

4 Μοσχοφίλερο Η ποικιλία αυτή είναι μια από της πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην αμπελοκαλλιέργεια. Έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις ως προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της όπως είναι το χρώμα των ρογών, ο χρόνος ωρίμανσης η αρωματική γεύση, η περιεκτικότητα σε διάφορα συστατικά κ.α

5 Ασύρτικο Η ποικιλία είναι ευαίσθητη στον άνεμο καλλιεργείται κυριολεκτικά υπό τη γη, με το χαρακτηριστικό κλάδεμα της γραφικής καλαθιάς. Είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα ξηροθερμικά περιβάλλοντα. Θεωρείται απο ποιοτική οινοποιητική άποψη σαν η καλύτερη Ελληνική λευκή ποικιλία.

6 Μαυροδάφνη Ποικιλία μέτριας ζωηρότητας, φυτό γόνιμο, παραγωγικό αλλά ευαίσθητο στην ξηρασία. Όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφολογικό περιβάλλον, δίνει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτρια οξύτητας, με καλό χρώμα όπως και θαυμάσια γλυκά κρασιά.

7 ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ Είναι φυτό με κορμό πολύ ισχυρό και μεγάλου μήκους και με παχιές κληματόβεργες. γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες και απαιτεί μακρύ κλάδεμα, γιατί οι τρείς πρώτοι κόμβοι της κληματόβεργας είναι άγονοι.

8 ΡΟΜΠΟΛA Η Ρομπόλα είναι μία από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).Το σταφύλι, υπόξανθο με στρογγυλή, λεπτόφλουδη ρώγα, αγαπάει τα φτωχά, πετρώδη εδάφη, γι' αυτό και απαντάται στα ημιορεινά και ορεινά μέρη του νησιού, που αποτελούν τη Ζώνη Ρομπόλας Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ.

9 Μαλαγουζιά Η ποικιλία Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και πολύ αρωματικά.


Κατέβασμα ppt "Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google