Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015

2 Ν. Χανίων Είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Καταλαμβάνει το δυτικό άκρο, που βρέχεται: – βόρεια από το Κρητικό πέλαγος (όρμος Σούδας, κόλπος Χανίων, κόλπος Κισσάμου). – δυτικά από τη Μεσόγειο θάλασσα. – νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Ανατολικά συνορεύει με το νομό Ρεθύμνης. Στο νομό Χανίων ανήκουν τα νησιά Σούδα και Γαύδος, Γαυδοπούλα, Ελαφονήσι, Άγιοι Θεόδωροι, Παλαισούδα, Ποντικονήσι και Γραμβούσα.

3 Ν. Ρεθύμνου* Ο νομός καταλαμβάνει το κεντροδυτικό τμήμα της μεγαλονήσου και συνορεύει ανατολικά με το νομό Ηρακλείου και δυτικά με το νομό Χανίων. Βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος και νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και της επαρχίας, τρίτη σε έκταση από τις πόλεις της Κρήτης.

4 Ν. Ρεθύμνου** Στον ίδιο χώρο αναπτύχθηκε τον 4ο και 3ο π.Χ. αιώνα, η αυτόνομη και ανεξάρτητη πόλη με δικά της νομίσματα, η αρχαία Ρίθυμνα (όνομα που έχει προελληνική προέλευση). Η πόλη άρχισε να παρακμάζει από τον 3ο αιώνα π.Χ. κιόλας, και στα τελευταία Ρωμαϊκά Χρόνια δεν ήταν παρά μια απλή κώμη-χωριό, που εξακολούθησε ωστόσο να υπάρχει στην πρώτη Βυζαντινή Περίοδο (395-824) και στη δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο (961-1204), χωρίς όμως να γίνει έδρα επισκόπου.

5 Ν. Ηρακλείου* Ο νομός καταλαμβάνει το κεντρικό σχεδόν τμήμα της Κρήτης και συνορεύει δυτικά με το νομό Ρεθύμνης, ανατολικά με το νομό Λασιθίου, βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος και νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι: η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλλια, η Τύλισος και η Γόρτυνα.

6 Ν. Ηρακλείου** Η Κνωσός ήταν το επίκεντρο του μινωικού πολιτισμού για το διάστημα μεταξύ 2000-1400 π.Χ. Εδώ βρισκόταν το μεγαλύτερο ανάκτορο της μινωικής Κρήτης, που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου και πλέον εκτεταμένου νεολιθικού οικισμού. Στα μινωικά χρόνια ήταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα.

7 Ν. Ηρακλείου*** Η Φαιστός ήταν κι αυτή παλάτι. Εκεί βρέθηκε ο δίσκος της Φαιστού.

8 Ν. Λασιθίου* Ο ανατολικότερος από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Βρέχεται βόρεια από το Κρητικό πέλαγος, ανατολικά από το Καρπάθιο πέλαγος, νότια από το Λιβυκό πέλαγος και δυτικά συνορεύει με το νομό Ηρακλείου.

9 Ν. Λασιθίου** Στο νομό Λασιθίου υπάγονται και οι κατοικημένες νησίδες Σπιναλόγγα, Χρυσή, Άγιοι Πάντες, Μικρονήσι, Καλυδώνα και άλλες που είναι ακατοίκητες. Στο νομό Λασιθίου υπάρχουν δύο αρχαιολογικοί χώροι: η Γουρνιά και η Ζάκρος.

10 Πηγές http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/ https://www.google.gr/

11 Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015


Κατέβασμα ppt "Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google