Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΡΑΦΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΡΑΦΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΡΑΦΗ

2 Συστήματα γραφής εμφανίστηκαν από πολύ νωρίς στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

3 ΣΟΥΜΕΡΙΟΙ

4 Πρώτοι φαίνεται πως ανέπτυξαν ένα σύστημα γραφής οι Σουμέριοι
Πρώτοι φαίνεται πως ανέπτυξαν ένα σύστημα γραφής οι Σουμέριοι. Η γραφή αυτή έγινε γνωστή με την ονομασία σφηνοειδής γραφή. Οι Σουμέριοι έγραφαν πιέζοντας πάνω σε πλάκες από μαλακό πηλό ένα ειδικό εργαλείο που άφηνε αποτύπωμα σαν σφήνα. Τα αποτυπώματα αυτά σχημάτιζαν «γράμματα», σύμβολα της γραφής αυτής. Ένα δείγμα της γραφής είναι η στήλη του Χαμουραμπί που είναι η αρχαιότερη γραπτή νομοθεσία η οποία σώθηκε χαραγμένη σε μία πέτρινη στήλη.

5 ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ

6 Την ίδια περίπου εποχή οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα είδος γραφής τα ιερογλυφικά. Γράφουν επάνω σε παπύρους, αλλά και οι τοίχοι των μνημείων είναι γεμάτοι ιερογλυφικά κείμενα. Η αιγυπτιακή γραφή περιλαμβάνει περίπου πέντε χιλιάδες (5000) ιερογλυφικά σημεία.

7 ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α’

8 Στη Μινωική Κρήτη γύρω στο 1700 αναπτύχθηκε ένα σύστημα γραφής το οποίο αρχικά έμοιαζε με τα ιερογλυφικά, όπως αποδεικνύει ο δίσκος της Φαιστού. Λίγο αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται ένα νέο σύστημα γραφής, η Γραμμική Α. Η γραφή ήταν συλλαβική, δηλαδή κάθε σημείο αντιστοιχούσε σε μία συλλαβή και υπήρξε το πρότυπο για την ανάπτυξη της μυκηναϊκής γραφής. Σημεία αυτής της γραφής έχουν βρεθεί κυρίως επάνω σε αγγεία ή χαραγμένα σε πινακίδες απογραφής εμπορευμάτων. Η γραφή όμως δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

9 ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β’

10 Στην Κνωσό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πλήθος από πήλινες επιγραφές γραμμένες σε Γραμμική γραφή Β, οι οποίες χρονολογήθηκαν μετά το 1400 π.Χ. Το 1952 αποκρυπτογράφησαν τη γραφή των πινακίδων, τη Γραμμική Β. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική. Νεότερες ανασκαφές έφεραν στο φως πινακίδες με τη Γραμμική Β στη Θήβα, στις Μυκήνες, στην Τίρυνθα και στα Χανιά. Η γραφή των πινακίδων είναι συλλαβική, δηλαδή κάθε σύμβολο αποδίδει μια συλλαβή (πα, τα, ρο, μα, τι). Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γραμμική γραφή Α της Κρήτης. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Γραμμική γραφή Β είναι εξελιγμένη και τελειοποιημένη μορφή της Γραμμικής γραφής Α. Η Γραμμική γραφή Β εξαφανίζεται μαζί με την πτώση του μυκηναϊκού πολιτισμού.

11 ΦΟΙΝΙΚΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

12 Όμως στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π
Όμως στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ μια νέα γραφή εμφανίζεται στον ελληνικό κόσμο. Είναι ένα αλφάβητο όπου προέρχεται από το φοινικικό. Το 1000 π.Χ περίπου οι Φοίνικες, αρχαίος λαός που κατοικούσε στην ανατολική Μεσόγειο, επινόησαν το πρώτο αλφάβητο, που αποτελούνταν από είκοσι δύο (22) σύμφωνα. Το αλφάβητο αυτό το πήραν οι Έλληνες και το τροποποίησαν προσθέτοντας τα φωνήεντα. Βασισμένοι στο ελληνικό αλφάβητο οι Ρωμαίοι δημιούργησαν στη συνέχεια το λατινικό, που είναι σήμερα το πιο γνωστό αλφάβητο στον κόσμο.

13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤ ΑΞΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΥ –ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤ ΑΞΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΥ –ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ


Κατέβασμα ppt "ΓΡΑΦΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google