Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ)
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ) ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΛΟΙΖΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

2 <<Παρομοίωση είναι σχήμα λόγου, με το οποίο συγκρίνεται ή παραβάλεται ένα πρόσωπο,ένα πράγμα ή μια ιδέα με κάτι άλλο πολύ γνωστό για συγκεκριμένη ιδιότητά του, την οποία εμφανίζει και το πρόσωπο,πράγμα ή ιδέα και που εκφέρεται συνήθως με το μόριο ΄΄σαν΄΄,αλλά και με το ΄΄όπως΄΄ , το ΄΄καθώς ΄΄, το ΄΄ όμοιος΄΄ κ.ά.>>

3 Σε μια παρομοίωση επισημαίνουμε:α)το αναφορικό μέρος της ,την εικόνα(που εισάγεται με τα μόρια σαν,όπως,καθώςκτλ.) β)το δεικτικό μέρος της(που εισάγεται με τις λέξεις έτσι,παρόμοια όμοια κτλ.)και γ)τον κοινό ορο και γενικά τις σχέσεις μεταξύ του αναφορικού και του δεικτικού μέρους.

4 1.ΡΑΨΩΔΙΑ Α1-53 σελ.21 στ.47-48 (απλη παρομοιωση)
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Εβρόντησαν επάνω τούτα τα βέλη ως εκινήθη ο χολωμένος και όμοιαζε νύκτας ως προχωρούσε>> ΑΝΑΛΥΣΗ Σε αυτούς τους στοίχους ο Όμηρος παρομοιάζει τον Φοίβος σαν την νύχτα για να δείξει πόσο πολύ θυμωμένος και εκνευρισμένος είναι. 2.ΡΑΨΩΔΙΑ Α ΣΕΛ.25 ΣΤ.105 (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<Και άστραφταν τα μάτια του ωσάν φλόγες>> Σε αυτόν τον στοίχο ο Όμηρος παρομοιάζει τα μάτια του Αγαμέμνονα με τις φλόγες και χρησιμοποιεί αυτήν την παρομοίωση για να μας δείξει πόσο περίεργο και θυμωμένο ήταν το βλέμα του Αγαμέμνονα.

5 3.ΡΑΨΩΔΙΑ Α ΣΕΛ.29 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Ο γλυκόλογος ,λιγυρός ομιλητής της Πύλου που ωσάν το μέλι η λαλιά του εκύλ΄από τα χείλη>> ΑΝΑΛΥΣΗ <<Σε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος παρομοιάζει τη λαλιά του Νέστορα με το μέλι δηλαδή προσπαθεί να μας δείξει πόσα όμορφα και γλυκά μιλούσε>>

6 6.ΡΑΨΩΔΙΑ Α α ΣΕΛ.34 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Είπε με δάκρυα και η σεπτή τον άκουσε ματέρα στα βάθη όπ’έμενε σιμά στον γέροντα γονέα και σαν ομίχλη ανέβηκε μέσ΄από τ’άσπρο κύμα>> ΑΝΑΛΥΣΗ Σε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος παρομοιάζει την Θέτιδα σαν ομίχλη που ανέβηκε από το κύμα και την παρομοιάζει ετσι για να μας δείξει πόσο εντυπωσιακά ανέβηκε επάνω στην γη και πήγε στον γιο της. Αυτό το φαινόμενο έχει σχέση με τους υδρατμούς που δημιουργούν οφθαλμαπάτες. Ένα παρόμοιο φαινόμενο με αυτό είναι των Δροσουλιτών στην Κρήτη. 6

7 8.ΡΑΨΩΔΙΑ Γ ΣΕΛ.49 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<΄Ολοι των Τρώων αρχηγοί και σύμβουλοι εκαθόταν στον πύργον των Σκαιών Πυλών,που γέροντες ως ήσαν είχαν αφήσει τ’άρματα,αλλ’ήσαν δημηγόροι εξαίρετοι και όμοιαζαν τους τσίτσικες που χύνουν από το πυκνό φύλλωμα την ιλαρή λαλιά τους>> ΑΝΑΛΥΣΗ Σε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος μας παρομοιάζει τους αρχηγούς των Τρώων με τους τσίτσικες γιατί μιλούσαν ασταμάτητα σαν τους τσίτσικες με την ευχάριστη και καθαρή λαλιά τους, δηλαδή λέγανε πολλά αλλά ενδιαφέροντα.

8 9.ΡΑΨΩΔΙΑ Γ ΣΕΛ.51 ΣΤ (ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Τον παρουσιάζω με τρανό δασύμαλλο κριάρι,όπου διαβαίνει απέραντην κοπήν >> ΑΝΑΛΥΣΗ Παρομοιάζει τον Αγαμέμνονα με ένα κριάρι με πυκνό μαλλί που διαβαίνει απέραντο κοπάδι λευκών προβάτων.Η παρομοίωση θέλει να μας δείξει ότι ο Αγαμέμνονας είναι ο αρχηγός και βρίσκεται πάνω από τους άλλους 10.ΡΑΨΩΔΙΑ Γ ΣΕΛ.52 ΣΤ.222 (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<Και ωσάν πυκνές χιονόψιχες οι λόγοι του πετιόνταν>> Η παρομοίωση αυτή αποδίδει ίσως την πυκνότητα και την ταχύτητα του λόγου δηλαδή θέλει να πει ότι είναι σαν τις νιφάδες του χιονιού στην χιονοθύελλα.

9 11.ΡΑΨΩΔΙΑ Γ ΣΕΛ.52 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Ο Αίας ο γιγάντιος των Αχαίων ο στύλος πλήσιον στέκει ωσάν θεός μες των Κρητών τα πλήθη>> ΑΝΑΛΥΣΗ Σε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος μας παρομοιάζει τον Αία με τον θεό, γιατί μας λέει ότι στεκόταν σαν στύλος, δηλαδή εννοεί ότι ήταν ο υπεράνω όλων όπως ένας θεός. 12.ΡΑΨΩΔΙΑ Ε ΣΕΛ.60 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<Και ως θαρρετό στην ρώμην του λιοντάρι διασκελούσε γύρω του με τ’ακόντι εμπρός και την γλιστήν ασπίδα έτοιμος να φονεύσει αυτόν που στον νεκρό σιμώσει και φώναζε τρομακτικά>> Τον παρομοιάζει με ένα λοιντάρι που κάθεται πάνω από το νεκρό θηραμα του για να μην του το φάνε και έτσι και αυτός κάθεται πάνω από το νεκρό σώμα για να το προστατέψει.

10 13.ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ ΣΕΛ.72 ΣΤ.401 (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<τον Εκτορίδη,όμοιον και εύμορφον αστέρα>> ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ποιητής με αυτό θέλει να πει ότι ο γιος του Έκτορα ήταν όμορφος σαν ένα άστέρι 14.ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ ΣΕΛ.76 ΣΤ.514 (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<την πόλην γοργά διάβηκεν …ωσάν ήλιος λαμποκοπούσε όλος>> ΑΝΑΛΥΣΗΣε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος μας παρομοιάζει τον Πάρη με τον ήλιο γιατί λαμποκοπούσε δηλαδή ήταν χαρούμενος σαν τον ήλιο που λαμποκοπούσε.

11 15.ΡΑΨΩΔΙΑ Ν ΣΕΛ.103 ΣΕΙΡΑ 7η-8η (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Παίρνει το αμάξι του και σαν αστραπή, φτάνει στα πλοία των Αχαιών>> ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ποιητής με αυτό θέλει να πει ότι πήγε πολύ γρήγορα στα πλοία των Αχαιών. 16.ΡΑΨΩΔΙΑ Ν ΣΕΛ.103 ΣΕΙΡΑ 11η-12η (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<Οι φάλαγγες ορθώνονται σαν πυκνό χάλκινο τείχος ανακόπτουν για την ώρα την προέλαση των Τρώων>> Ο ποιητής με αυτό θέλει να πει ότι εκείνο το μέρος μοιάζει σαν έναν τοίχο από χαλκό.

12 17.ΡΑΨΩΔΙΑ Π 1-100 ΣΕΛ.109 ΣΕΙΡΕΣ 3η-4η (ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Στον Αχιλλέα,τον κυβερνήτη του στρατού,χύνοντας δάκρυα ζεστά σα βρύση με μαύρο νερό,που από απότομο ψηλό βράχο χύνει τα σκοτεινά νερά>> ΑΝΑΛΥΣΗ Παρομοιάζει τα δάκρυα του Πάτροκλου σαν το νερό μιας βρύσης με μαύρο νερό για να δείξει τη στενοχώρια του. 18.ΡΑΨΩΔΙΑ Π ΣΕΛ.114 ΣΤ ( 2 ΠΛΑΤΙΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ) <<ώσπου στο στήθος το κτυπούν… ο Έκτωρ και ο Πάτροκλος>> Παρομοιάζει την ορμή του Κεβριόνη με την ορμήν ενός λιονταριού που ταύρους αφανίζει.Επίσης παρομοιάζει τον Έκτορα και τον Πάτροκλο σαν λιοντάρια στο βουνό πολύ πεινασμένα που μάχονται για να κερδίσουν το θήραμα έτσι και αυτοί πάλευαν πάνω από τον νεκρό.

13 19.ΡΑΨΩΔΙΑ Π ΣΕΛ.114 ΣΤ (ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Και όπως μ’άγων…και την άνανδρην φυγήν στον νουν δεν είχαν. ΑΝΑΛΥΣΗ Σε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος μας παρομοιάζει τους Τρώες και τους Αχαιούς με δυο αντίθετους ανέμους που φυσούν μέσα σε ένα δάσος και το καταστρέφουν. Θέλει να μας δείξει την ορμή των αντιμαχομένων και το θόρυβο της μάχης. 20.ΡΑΨΩΔΙΑ Π ΣΕΛ.115 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<Αλλ’όταν τέταρτην φοράν ωσάν θεός ορμούσε,τότε σου εφάνη ,Πάτροκλε,το τέλος της ζωής σου ότι στην μάχην σου΄’λθ’εμπρός τρομακτικός ο Φοίβος.>> Παρομοιάζει τον Πάτροκλο σαν θεό που ορμούσε.

14 21.ΡΑΨΩΔΙΑ Σ ΣΕΛ.124 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Η Αθηνά και ο Άρης αρχηγοί τους χρυσοί και οι δυο με τα χρυσά τα ενδύματα,μεγάλοι,όμορφοι,ωσάν αθάνατοι,με τ’άρματα και πέρα>> ΑΝΑΛΥΣΗ Παρομοιάζει την θεά Αθηνά και τον Άρη που παρουσιάζονται επάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα τόσο όμορφους που έμοιαζαν με αθάνατους. 22.ΡΑΨΩΔΙΑ Σ ΣΕΛ.126 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<Και πότ’ετρέχαν κυκλικά με πόδια μαθημένα,ωσάν σταμνάς,οπού τροχόν αρμόδιον στην παλάμην τον τριγυρνά καθημένος να δοκιμάσει αν τρέχει>> Σε αυτούς τους στοίχους ο Όμηρος παρομοιάζει έναν κυκλικό χορό με τον τροχό του αγγειοπλάστη για να μας δείξει πόσο γρήγορα και ζωντανά χόρευαν.

15 24.ΡΑΨΩΔΙΑ Χ ΣΕΛ.140 ΣΤ (ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<Είπεν αυτά κι έσυρ’ευθύς …και ο Έκτωρ όρμησε τινάζοντας το ξίφος>> ΑΝΑΛΥΣΗ Παρομοιάζει τον Έκτωρα σαν αετό που στην πεδιάδα χύνεται μέσα από μαύρα σύννεφα. 25.ΡΑΨΩΔΙΑ Χ ΣΕΛ.141 ΣΤ (ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) <<κι όπως μες …να εβρεί το τρυφερό του σώμα>> Ο ποιητής με αυτήν την παρομοίωση θέλει να πει ότι η λόγχη του έλαμπε τόσο πολύ όσο λάμπει ο αποσπερίτης που είναι το πιο λαμπρό αστέρι.

16 26.ΡΑΨΩΔΙΑ Ω ΣΕΛ.148 ΣΤ (ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ) ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ <<θυμήσου τον πατέρα σου,ισόθεε Πηλείδη,οπού και αυτόν,ωσάν εμέ το ερμο γήρας ήβρε>> ΑΝΑΛΥΣΗ Παρομοιάζει τον Πριάμο με τον πατέρα του τον Πηλείδη. 27.ΡΑΨΩΔΙΑ Ω ΣΕΛ.158 ΣΤ <<εμπρός μου τώρα δροσερός και ανέγγιχτος στο σπίτι κείτεσαι.ωσάν τον άνθρωπον που την ψυχήν που επήρε ο Φοίβος ο αργυρότοξος με τ’άλυπα του βέλη>> Σε αυτούς τους στίχους ο Όμηρος μας παρουσιάζει τον Έκτορα δροσερό και ανέγγιχτο παρά την ταλαιπωρία που υπέστη από τον Αχιλλέα.

17 Η Θέτιδα παρηγορεί τον Αχιλλέα.

18 Ο Αίας ατίμασε την ιέρεια μέσα στον ναό της θεάς Αθηνάς.

19 Θησέας

20 Άρης ο Θεός του πολέμου.

21 Πρίαμος


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google