Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ
Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ Κύριο χαρακτηριστικό της Αλοννήσου είναι ότι η βορειοανατολική πλευρά της περιβάλλεται από μικρά νησάκια άλλα βραχώδη κι άλλα με πυκνή βλάστηση. Στις θαλάσσιες Σπηλιές τους βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες και άλλα σπάνια είδη ζώων και πουλιών. Τα περισσότερα από αυτά τα νησιά μπορείτε να τα επισκεφθείτε με καΐκι.

2 ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί, μετά την Κυρά – Παναγιά και το κοντινότερο στην Αλόννησο. Έχει δυο φυσικά λιμάνια, το Περιστέρι και το Βασιλικό, στα οποία αράζουν τα εκδρομικά καράβια. Οι παραλίες του νησιού, φημίζονται για το φυσικό τους κάλλος και την καθαρότητα των νερών τους.

3 ΜΠΛΕ ΣΠΗΛΙΑ Στο στενό που σχηματίζεται ανάμεσα στην Αλόννησο και τη νήσο Περιστέρα στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η απόκοσμης ομορφιάς Μπλε Σπηλιά. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα, με πλοιάριο, στη διαδρομή που πηγαίνει προς Κυρά Παναγιά. Γύρω από τη Μπλε σπηλιά το θαλασσινό νερό έχει μια καταπληκτική πρασινογάλαζη διαύγεια, ενώ το γαλάζιο γίνεται πιο έντονο γύρω και μέσα στη σπηλιά.

4 ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ Βρίσκονται νότια της Αλοννήσου, σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλιών από το λιμάνι του Πατητηρίου, και χωρίζονται μεταξύ τους με μια στενή λωρίδα θάλασσας. Ο βυθός τους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, και γι' αυτό το λόγο οι καταδυτικές σχολές της Αλοννήσου χρησιμοποιούν την περιοχή για εκπαιδευτικές καταδύσεις.

5 ΣΚΑΤΖΟΥΡΑ Το νησί αυτό βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αλοννήσου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ψαράδες και τους ψαροντουφε- κάδες. Περιβάλλεται από πανέμορφες αμμουδιές.

6 ΚΥΡΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ (ΠΕΛΑΓΟΝΗΣΙ)
Είναι το μεγαλύτερο από τα νησάκια που περιβάλλουν την Αλόννησο και το μοναδικό που κατοικείται. Ο λιγοστοί κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με μια εκδοχή πάνω σ’ αυτό το νησί ήταν κτισμένη η αρχαία Αλόννησος. Στα ανατολικά του νησιού δεσπόζει η μονή της Παναγιάς που κτίστηκε τον 16ο αιώνα στο οποίο ανήκουν οι παραλίες του Αγίου Πέτρου και του Πλανήτη που σχηματίζουν οι δυο ομώνυμοι όρμοι του νησιού.

7 ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΠΑΠΠΟΥΣ Η Βραχονησίδα Παππούς Αλονήσσου βρίσκεται κοντά στο νησί Κυρά Παναγιά. Στο κέντρο της βραχονησίδας είναι κτισμένο το μικρό εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας.

8 ΓΙΟΥΡΑ Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αλοννήσου και ανάμεσα στο νησί της Κυρά – Παναγιάς και της Ψαθούρας. Είναι ένα ορεινό και δύσβατο νησάκι, το οποίο είναι γνωστό για την περίφημη σπηλιά του Κύκλωπα που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του. Πρόκειται για ένα σπήλαιο με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Στο νησί ζει κι ένα σπάνιο είδος αίγαγρου που μοιάζει με το φημισμένο Κρι – Κρι της Κρήτης.

9 ΨΑΘΟΥΡΑ Είναι το βορειότερο νησάκι της Αλοννήσου. Είναι τόσο επίπεδο που από μακριά δύσκολα το ξεχωρίζει κανείς από την επιφάνεια της θάλασσας. Ίσως γι’ αυτό επέλεξαν να εγκαταστήσουν εδώ το φάρο του νησιού. Για να δείχνει το δρόμο στα καράβια και να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο. Στη νότια πλευρά του συναντάμε άλλο ένα λιλιπούτειο νησάκι, τη Ψαθουροπούλα. Στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα δυο αυτά νησιά έχουν εντοπιστεί τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, που εικάζεται ότι είναι η αρχαία Αλόννησος.

10 ΠΙΠΕΡΙ Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από την Αλόννησο. Ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος στη μέση του Αιγαίου, στον οποίο βρήκαν καταφύγιο οι φώκιες monachus – monachus.


Κατέβασμα ppt "Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google