Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Α2 1.    ΚΟΛΛΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 2.    ΚΟΛΛΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 3.    ΤΑΣΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 4.    ΚΑΝΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 5.    ΤΣΑΡΝΕΛΑΣ ΠΕΤΡΟΣ 6.    ΤΑΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2 ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Α2 7.    ΖΟΡΜΠΑΣ ΤΖΟΙ 8.    ΘΕΜΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 9.    ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 10.    ΛΙΤΣΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 11.    ΜΑΝΤΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 12.    ΜΙΡΑΚΙ ΓΚΕΡΑΛΝΤΟ 13.    ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

3 Τι είναι το κλίμα; Το κλίμα είναι η μέση καιρική κατάσταση που επικρατεί σε μια ορισμένη περιοχή, για μεγάλη χρονική περίοδο και ποικίλλει λόγω φυσικών συνθηκών.

4 Tι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Η ικανότητα της ατμόσφαιρας να εγκλωβίζει και να ανακυκλώνει ενέργεια που φεύγει από την επιφάνεια της Γης είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του φαινομένου του θερμοκηπίου.Ως φαινόμενο του θερμοκηπίου χαρακτηρίζεται το φαινόμενο θέρμανσης που παρατηρείται στα θερμοκήπια εξ ου και η ονομασία). Κατά το φαινόμενο αυτό η γυάλινη υπερκατασκευή ή θόλος είναι διάφανη για τη φωτεινή ακτινοβολία, η οποία εισέρχεται στο στεγασμένο χώρο, απορροφάται εν μέρει, διαχέεται και επανεκπέμπεται.

5 Η κατασκευή όμως είναι αδιαφανής για τη δευτερογενή αυτή ακτινοβολία, η οποία "παγιδεύεται" στο χώρο και τελικά μετατρέπεται σε θερμότητα (αρχή του θερμοκηπίου). Με τον τρόπο αυτό θερμαίνει το εσωτερικό του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι καλλιέργειες πάντα σε κατάλληλη και σχετικά σταθερή θερμοκρασία.Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη Φύση κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συμβάλλει στη θέρμανσή του.

6 Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

7 Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Τα τελευταία χρόνια το έδαφος και το υπέδαφος μολύνονται από τα λιπάσματα τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα τοξικές ουσίες ρύπους πλαστικά αντικείμενα σκουπίδια τους ρύποι της ατμόσφαιρας την όξινη βροχή την υπερεκμετάλλευση της Γης για σκοπούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

8 Η όξινη βροχή ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων,
τα αέρια (κυρίως θείο και άζωτο), που εκπέμπουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες βιομηχανίες

9 Η μόλυνση της ατμόσφαιρας
Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις, ο αέρας είναι τόσο μολυσμένος που διακρίνεται από την αλλαγή του χρώματος. Ονομάζεται «νέφος», έχει καφέ χρώμα και είναι βλαβερός τόσο για τους ανθρώπους που τον αναπνέουν όσο και για τα δέντρα, τα φυτά και τα ζώα.

10 Η μόλυνση του νερού Σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται ρύπανση των ποταμών, των λιμνών, των θαλασσών αλλά και των υπόγειων υδάτων, επειδή τα εργοστάσια εναποθέτουν εκεί τα σκουπίδια και τα απόβλητά τους καταλήγουν τα λύματα από τα νοικοκυριά. Καταλήγουν επικίνδυνα υγρά όπως η βενζίνη, τα λάδια από αυτοκίνητα, μηχανές κ.λπ., τα απορρυπαντικά, τα διαλυτικά, ορισμένα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της γης και την περιποίηση των κήπων. .

11 Η άνοδος της θερμοκρασίας
Οι πιο ψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν από το 1991 έως σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστημονικά δεδομένα, προβλέπεται ότι η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,1 μέχρι 6,4°C κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε .

12 Το λιώσιμο των πάγων Η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη θα επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στους δύο πόλους της Γης καθώς και όπου υπάρχουν παγετώνες.

13 Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Εάν πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις για το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων, είναι φυσικό επόμενο να ανέβει και η στάθμη της θάλασσας. Κατά τον εικοστό αιώνα η στάθμη ανήλθε κατά 12 έως 22 εκατοστά.

14 Το χειρότερο σενάριο; συστάδες νησιών στους ωκεανούς καθώς και παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά ενδέχεται να βυθιστούν. Επίσης, θα επηρεαστεί η γεωργία στις παραθαλάσσιες περιοχές αφού τα υπόγεια νερά θα καταστούν υφάλμυρα. Θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία αφού η υφαλμύρηση του υδροφόρου ορίζοντα θα επηρεάσει και το πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι των περιοχών που θα επηρεαστούν θα αναζητήσουν νέο τόπο διαβίωσης με επιπτώσεις και στην οικονομία των χωρών.

15 Τα ακραία καιρικά φαινόμενα
η ξηρασία, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, ο καύσωνας αναμένεται ότι θα είναι συχνότερα αλλά και εντονότερα.

16 Η απώλεια βιοποικιλότητας
Πολλά είδη ζωντανών οργανισμών αναμένεται να εξαφανιστούν από τις περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από τις αλλαγές του κλίματος σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

17 Οι άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να είναι: Η αύξηση του υποσιτισμού Οι αυξημένοι θάνατοι, οι ασθένειες Οι αυξημένες διαρροϊκές επιδημίες καθώς τα μικρόβια που τις προκαλούν ευνοούνται από τις αυξημένες θερμοκρασίες

18 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

19 ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

20 ΕΞΑΝΤΛΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σήμερα οι χώρες χρσιμοποιούν σαν βασική πηγή ενέργειας τις παρακάτω εξαντλούμενες πηγές...... 1. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 2. ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΑΣ 3. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

21 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 1. Η αιολική ενέργεια, δηλαδή η ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και η οποία μέσω ανεμογεννητριών μετατρέπεται σε ηλεκτρική

22 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια η οποία οφείλεται σε θερμικά φαινόμενα που προκαλούνται από υψηλή έκλυση θερμότητας κοντά στην επιφάνεια της Γης, η οποία συγκροτεί γεωθερμικά πεδία και συστήματα.

23 ΒΙΟΜΑΖΑ Η βιομάζα που παράγεται παγκοσμίως υπολογίζεται σε 172 δις. τόνους ξηρού υλικού το χρόνο, με δυνατότητα παροχής ενέργειας δεκαπλάσιας εκείνης που καταναλίσκεται σε όλο τον κόσμο.

24 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ηλιακή ενέργεια έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι πρακτικώς ανεξάντλητη, ανεξάρτητα από το ύψος χρησιμοποίησης της, και είναι διανεμημένη στο χώρο κατά τέτοιο ομοιογενή τρόπο έτσι ώστε να είναι προσιτή στον καθένα.

25 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Η ενέργεια από τα κύματα παράγεται από την κίνηση των κυμάτων στην θαλάσσια επιφάνεια που προκαλείται από τους κατά τόπους ανέμους. 

26 ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΜΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ!!

27

28

29

30

31

32

33 ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ-ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟ- ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ

34

35

36

37

38 Οι 10 + 1 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

39 1. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.

40 Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by).Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.  

41 Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30% 

42 Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε
Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα    

43 6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος . Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

44 7. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και  κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Ετήσια εξοικονόμηση περίπου € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά κιλά περίπου.  Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

45 8. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά κιλ

46 9. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

47 10. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά . Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά  

48 11. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα
11. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα

49 12.Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου τετραγωνικά μέτρα).

50 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google