Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

2 Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με αντίστοιχους εξοικονόμησης ενέργειας.
-Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με αντίστοιχους εξοικονόμησης ενέργειας. Ούτως ή άλλως εξαιτίας της χρήσης περισσότερης ενέργειας σε σύγκριση με τις λάμπες φθορισμού και με άλλες λάμπες, η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή απόσυρση των λαμπτήρων πυράκτωσης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 -Oι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (φθορισμού) κοστίζουν από 8 έως 15 euro περίπου και αποδίδουν την ίδια ή και μεγαλύτερη φωτεινότητα από έναν κοινό, ενώ καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Eπιπλέον, οι λαμπτήρες φθορισμού έχουν 10 φορές περισσότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με έναν κοινό λαμπτήρα.

3 Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε και δεν αφήνουμε καμία συσκευή σε κατάσταση αναμονής.
-Μια άλλη απλή και καθημερινή συνήθεια θα ήταν να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε και να μην αφήνουμε καμία συσκευή σε κατάσταση αναμονής. Το 5-10% της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές "σε κατάσταση αναμονής". Με άλλα λόγια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συσκευές σε κατάσταση ύπνωσης καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει μια χώρα σαν την Ελλάδα για να καλύψει όλες της τις ανάγκες! Αυτό σε απλά ελληνικά λέγεται σπατάλη. Και η σπατάλη αυτή δεν κοστίζει μόνο σε χρήμα. Έχει και σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. -Το κλείσιμο όλων των ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ) από τον κεντρικό διακόπτη οδηγεί σε ετήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά και ετήσια εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ρεύματος περίπου 30 €.

4

5 Μονώνουμε καλά το σπίτι μας και τοποθετούμε διπλά τζάμια
Μονώνουμε καλά το σπίτι μας και τοποθετούμε διπλά τζάμια. Έχουμε γενικά κλειστές πόρτες και παράθυρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες θέρμανσης ή ψύξης. -Ένας πολύ ουσιαστικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας ( αν και αρκετά δαπανηρός γι’αυτό και πρέπει να επιδοτείται) είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων του σπιτιού μας με σύγχρονα διπλών τζαμιών και η εξωτερική μόνωση ειδικά των παλιών κατοικιών (κέλυφος). -Τα ελληνικά κτίρια φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σπάταλα στην πλειοψηφία τους. Σύμφωνα με έρευνες απορροφούν το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα μας. Στη βάση αυτής της λογικής λοιπόν , και μετά από μία νέα κοινοτική οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης , είναι υποχρεωτική πλέον η ενεργειακή ταυτότητα των κτιρίων. - Tο χειμώνα αερίζετε το σπίτι όχι παραπάνω από μισή ώρα, ώστε να μην προλαβαίνει να ψυχθεί η τοιχοποιία. Aλλιώς, παγώνει το εσωτερικό του σπιτιού και θα αναγκαστείτε να ανάψετε πάλι το καλοριφέρ ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Επίσης κλείνετε τα παντζούρια το βράδυ.

6 Κατεβάζουμε το θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης κατά ένα ή και δύο βαθμούς. Επίσης μειώνουμε την θερμοκρασία του θερμοστάτη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων.

7

8 Μαγειρεύουμε έξυπνα σε συσκευές που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες με το καπάκι κλειστό και κλείνουμε το διακόπτη της εστίας δέκα λεπτά νωρίτερα. -Από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι μας είναι ο φούρνος και οι εστίες που μαγειρεύουμε. Μπορούμε να μαγειρεύουμε έξυπνα σε συσκευές που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες με το καπάκι κλειστό και κλείνουμε το διακόπτη της εστίας δέκα λεπτά νωρίτερα. -Το έξυπνο μαγείρεμα σώζει ενέργεια και χρήμα. Τα σκεύη εφαρμόζουν στις εστίες, καθώς αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε % περισσότερη ενέργεια. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι.

9 Φυτεύουμε φυλλοβόλα δέντρα για φυσική σκίαση και δροσιά του σπιτιού μας το καλοκαίρι
Η σκίαση του σπιτιού με σωστά τοποθετημένα δέντρα μπορεί να μειώσει έως και 40% το κόστος δροσισμού  Η σκίαση του σπιτιού με σωστά τοποθετημένα δέντρα μπορεί να μειώσει έως και 40% το κόστος δροσισμού  • για να εμποδίσετε την ηλιακή ακτι­νοβολία το καλοκαίρι, αλλά να την εκμεταλλευτείτε τους χειμερινούς μήνες, προτιμήστε φυλλοβόλα δέντρα. Αν, όμως, επιδιώκετε να δημιουργήσετε μόνιμο εμπόδιο ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αειθαλή δέντρα και θάμνους.  • Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα με πλατιά φύλλα και κλαδιά στη νότια πλευρά του σπιτιού για να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή σκίαση. Δέντρα ή θάμνοι με κόμη που ξεκινά από χαμηλά πρέπει να φυτευτούν στα δυτικά του σπιτιού, ώστε να υπάρχει σκίαση μέχρι αργά το απόγευμα.  •Για να είναι αποτελεσματική η σκίαση που θα προσφέρει ένα δέντρο στο σπίτι, θα πρέπει σε πλήρη ανάπτυξη να φτάνει σε ύψος τα 2-2,5 μέτρα. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι αν σκιάσετε μια κλιματιστική μονάδα, τότε αυτή θα αυξήσει την απόδοσή της κατά 10% περίπου. 

10 Εγκαθιστούμε ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά συστήματα στη στέγη του σπιτιού μας.
Ο ήλιος αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, εύκολα και καθαρά σε κάθε σπίτι. Πέρα από το ότι εξασφαλίζει την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων της ήπιας ενέργειάς του, ο ήλιος εγγυάται, χωρίς κόστος και για τη μεταφορά και διανομή της! Η ενέργεια του ήλιου είναι διαθέσιμη στην οροφή κάθε σπιτιού, οπουδήποτε δεν υπάρχει σκιά! Στην Ελλάδα είμαστε πρωτοπόροι εδώ και αρκετά χρόνια με την μεγάλη διάδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από ηλιακοί θερμοσίφωνες, που συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σημείο της χώρας. Η ενέργεια που παράγεται από Φ/Β συμπίπτει χρονικά κατά ιδανικό τρόπο με την αιχμή κατανάλωσης που παρατηρείται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας. Τα Φ/Β παράγουν πάντα, όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη για ενέργεια.

11

12

13 Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο ή τον φούρνο διότι χάνεται το 20% της ενέργειας.
-Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, καθώς κάθε φορά που το κάνουμε χάνεται το 20% της θερμότητας. - Δεν ανοίγουμε επίσης άσκοπα την πόρτα του ψυγείου. Mην αμελείτε να κάνετε απόψυξη. Τα 3 εκατοστά πάγου που έχουν συγκεντρωθεί αυξάνουν την κατανάλωση έως και 18%. .- Pυθμίστε τη θερμοκρασία στους -15° με -18° C για την κατάψυξη και γύρω στους 5° με 7° C για την ψύξη. Έτσι, θα έχετε έως και 15% εξοικονόμηση ρεύματος.

14 Αντικαθιστούμε τα κλιματιστικά με ανεμιστήρες.
Ο δροσισμός του σπιτιού αρκετές φορές είναι το ίδιο ενεργοβόρος με τη θέρμανσή του. -Όπου μπορείτε, αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλή, αποβάλλοντας έτσι τη θερμότητα που συσσωρεύεται στους εσωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο διαμπερής νυχτερινός δροσισμός μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%! -Για να ενισχύσετε τη φυσική κυκλοφορία του αέρα και να πετύχετε καλύτερο και αποτελεσματικότερο δροσισμό μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο σύστημα μηχανισμού αερισμού. Ο πιο απλός και φθηνός τρόπος μηχανικού αερισμού είναι με ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, που δημιουργούν ένα ευχάριστο ρεύμα αέρα γύρω από το ανθρώπινο σώμα.

15 Χρησιμοποιούμε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και επίσης περπατούμε ή χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας. -Χρησιμοποιούμε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και επίσης περπατούμε ή χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας.

16 ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Κατέβασμα ppt "10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google