Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΖΟΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΖΟΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΖΟΝ

2 Όπως έχουμε δει η ατμόσφαιρα αποτελείται από πολλά μέρη
Όπως έχουμε δει η ατμόσφαιρα αποτελείται από πολλά μέρη. Την στρατόσφαιρα, την τροπόσφαιρα, την ιονόσφαιρα, την εξώσφαιρα, τη μεσόσφαιρα και τη θερμόσφαιρα. Σήμερα θα μιλήσουμε για την οζονόσφαιρα η οποία βρίσκεται στη στρατόσφαιρα

3 Τι είναι το όζον Το όζον είναι ένα τριατομικό μόριο, που αποτελείται από τρία άτομα Οξυγόνου. Είναι αέριο ασταθές, ισχυρά οξειδωτικό, ισχυρό τοξικό με χαρακτηριστική οσμή και γαλανό χρώμα. Είναι λίγο διαλυτό στο νερό και όπως είναι ασταθές και εύκολα διασπάται δεν αφήνει υπολείμματα. Το όζον που βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας θεωρείται μολυσματικό στοιχείο για τον αέρα αυτού του επιπέδου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των μελών του ζωικού βασιλείου. Εμφανίζεται σε χαμηλή συγκέντρωση στο σύνολο της γήινης ατμόσφαιρας.

4 Η ιστορία του όζοντος. Το Όζον ανακαλύφθηκε από τον Κρίστιαν Φρίντριχ Σένμπαϊν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πειραμάτων το Το ονόμασε έτσι με βάση την ελληνική λέξη για τη μυρωδιά (ὄζειν), από τη μυρωδιά που γίνεται αντιληπτή στις νύχτες με καταιγίδες αστραπών. Εντούτοις, η μυρωδιά αυτή, προέρχεται γενικά από τα ιόντα που παράγονται κατά τη διάρκεια των ραγδαίων χημικών αλλαγών που λαμβάνει η χώρα σε τέτοια καιρικά φαινόμενα και όχι από το ίδιο το Όζον.

5 Η χρησιμότητα του όζοντος.
Το όζον μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου οι οποίες είναι πολύ επιβλαβείς και επικίνδυνες. Βρίσκεται στην οζονόσφαιρα, η οποία οζονόσφαιρα βρίσκεται στην στρατόσφαιρα.

6 Οι εφαρμογές του όζοντος.
Το όζον έχει πολλές βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται και στην οζονοθεραπεία, μια πρακτική εναλλακτικής ιατρικής που δεν είναι αποδεκτή από την επικρατούσα επιστημονική ιατρική κοινότητα. Η οζονοθεραπεία λένε ότι βοηθά στη σωστή συγκέντρωση. Όμως είναι πολύ επικίνδυνη διότι το όζον είναι μία τοξική ουσία.

7 Η τρύπα του όζοντος. Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωριοφθορανθράκων που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές. Στην επέκταση του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων.

8 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΟΥΛΕΨΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΟΖΟΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google