Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Καλιακούδα Αικατερίνη Εισηγήτριες: Ευθυμιάδου Αθανασία Δουρμούση Ελένη Δήμου Καλλιόπη

2 Περιεχόμενα Η Γλώσσα Ως Τρόπος Επικοινωνίας.
 Η Γλώσσα Ως Κοινωνική Εξουσία.  Η Γλώσσα Που Μιλάμε Επιδρά Στον Τρόπο Που Σκεφτόμαστε;  Η Γλώσσα Του Σώματος.  H Σημασία Της Γλώσσας Του Σώματος. Η Νοηματική Γλώσσα. Το Σύστημα Του Μπράιγ. Παντομίμα. Πηγές.

3 Η Γλώσσα Ως Τρόπος Επικοινωνίας.
Η Γλώσσα Ως Τρόπος Επικοινωνίας.   Επικοινωνία είναι η διαδικασία αποστολής ενός μυνήματος από έναν πομπό σε ένα δέκτη, χρησιμοποιώντας έναν κώδικα επικοινωνίας. Υπάρχουν τέσσερις κύριες μορφές επικοινωνίας: α)η λεκτική, β)η νοηματική, γ)η γραπτή, δ)η ηλεκτρονική.Η επικοινωνία μεταξύ μας μπορεί να γίνει με νοήματα, με λέξεις και με γράμματα, δηλαδή μπορεί να είναι νοηματική, προφορική η γραπτή αντίστοιχα.

4 Η Γλώσσα Ως Κοινωνική Εξουσία
Γλώσσα και κοινωνία :Κοινωνιογλωσσολογία. Η Κοινωνιογλωσσολογία είναι «κλάδος της γλωσσολογίας που μελετά όλες τις πλευρές της σχέσης μεταξύ της γλώσσας και της κοινωνίας». Βασική θέση της Κοινωνιογλωσσολογίας είναι ότι η γλώσσα δε μεταδίδει απλώς πληροφορίες σχετικά με το νόημα συγκεκριμένων προτάσεων αλλά και πληροφορίες για την κοινωνική ταυτότητα του ομιλητή (ηλικία, φύλο, μόρφωση, κοινωνική θέση), τις συνθήκες μέσα στις οποίες λαμβάνει χώρα η επικοινωνία (επίσημος ή ανεπίσημος λόγος). Η εξουσία ασκείται όχι μόνο με τις ιδέες αλλά και με τη γλώσσα και τις λέξεις.

5 Γλώσσα και κοινωνία: Κριτική Ανάλυση Λόγου
Σύμφωνα με την Κριτική Ανάλυση η γλώσσα δεν είναι από μόνη της δυνατή. Αποκτά εξουσία όταν γίνεται εργαλείο στα χέρια ισχυρών ανθρώπων. Η Κριτική Ανάλυση Λόγου συνδυάζει την κειμενική µε την κοινωνική ανάλυση, χρησιμοποιώντας εργαλεία της ‘Συστημικής Λειτουργικής Γλωσσολογίας’ του Halliday, η οποία υποστηρίζει ότι η γλώσσα είναι δίκτυο επιλογών, από το οποίο οι παραγωγοί κειμένων κάνουν επιλογές που δεν είναι τυχαίες αλλά ιδεολογικά καθορισμένες.

6 Η Γλώσσα Που Μιλάμε Επιδρά Στον Τρόπο Που Σκεφτόμαστε;
Η γλώσσα είναι για τον άνθρωπο το κυριότερο μέσο επικοινωνίας και αποτελεί κυρίαρχο και χαρακτηριστικό κομμάτι κάθε κοινωνίας. Αν και χρειάζονται πολλές ακόμα μελέτες προκειμένου να αποκομίσουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα, είναι εμφανές ότι η γλώσσα είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη σκέψη αλλά και την αντίληψη.

7 Η Γλώσσα Του Σώματος. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα μάτια. Λέγεται ότι η κόρη του ματιού διαστέλλεται όταν εγκρίνουμε και συστέλλεται όταν αποδοκιμάζουμε κάτι. Να θυμάστε, επίσης, ότι η κόρη του ματιού αλλάζει ανάλογα με το φως. Η γλώσσα του σώματος είναι τόσο ανακριβής γιατί εξαρτάται από πολλές μεταβλητές.

8 Η Σημασία Της Γλώσσας Του Σώματος.
Συνηθισμένες σωματικές κινήσεις: -Όταν τρίβεις το μάτι είτε αγγίζεις τη μύτη φανερώνει ότι λες ψέματα. -Διαφωνείς όταν «μαδάς» το ρούχο σου. -Χαμηλώνεις το βλέμμα: νικήθηκες... -Τέλος, και κάτι που ίσως δε χρειαζότανε ιδιαίτερη ερμηνεία, είναι ότι όταν κινείσαι διαρκώς δείχνεις τη νευρικότητά σου...

9 Η Νοηματική Γλώσσα. Η ελληνική νοηματική γλώσσα είναι η φυσική γλώσσα της ελληνικής κοινότητας Κωφών. Η Ελληνική νοηματική γλώσσα δεν είναι διεθνής όπως λανθασμένα πιστεύεται. Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά πολλές διαφορές σε μορφολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά οι κωφοί διαφορετικών κρατών μπορούν να συνεννοούνται άνετα μέσω της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας, η οποία είναι στην ουσία ένας κώδικας που εξυπηρετεί σε απλές καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας.

10 Το Σύστημα Του Μπράιγ. Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ. Το εξάστιγμο Braille:Το σύστημα τελειοποιήθηκε από τον τυφλό Λουδοβίκο Braille, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει ορθογώνιο πλέγμα 6 ανάγλυφων κουκίδων.

11 Παντομίμα. Η παντομίμα είναι καθαρά ελληνική τέχνη. Ξεκίνησε από τη Διονυσιακή λατρεία, εκεί όπου το σώμα ήταν το μόνο μέσο έκφρασης των ηθοποιών. Μεγάλη άνθιση είχε η παντομίμα κατά τα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα με την Comedia del Arte. Μεγάλος μίμος της εποχής μας υπήρξε ο Μαρσέλ Μαρσώ.

12 ΠΗΓΕΣ: http://cretaadulteduc.gr/blog/?p=436
file:///C:/Users/Administrator/Desktop/e%20-%20%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%20%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%BC%CE%B1.htm

13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google