Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο άνθρωπος ως εικόνα θεού Θ. Ε 1: Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό ; Φώτης Έξαρχος 2013-2014 Β΄ 1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο άνθρωπος ως εικόνα θεού Θ. Ε 1: Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό ; Φώτης Έξαρχος 2013-2014 Β΄ 1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο άνθρωπος ως εικόνα θεού Θ. Ε 1: Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό ; Φώτης Έξαρχος 2013-2014 Β΄ 1

2 Η θέση του ανθρώπου στη δημιουργία Στο τέλος της έκτης ημέρας, ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε το τελευταίο και το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Πλάστηκε όταν όλα είχαν ετοιμαστεί, ως κεφαλή και κορωνίδα της κτίσεως. Η ξεχωριστή θέση του ανάμεσα στ ' άλλα δημιουργήματα φαίνεται ολοφάνερα σ ' όλες τις λεπτομέρειες της πλάσεώς του.

3 Η θέση του ανθρώπου στη δημιουργία Διαβάζοντας προσεκτικά τη βιβλική διήγηση στο δεύτερο κεφάλαιο, διαπιστώνουμε ομοιότητες με το βιβλικό κείμενο του πρώτου κεφαλαίου, αλλά και μια σημαντική διαφορά. Ο συγγραφέας ενώ μέχρι τώρα για την υπόλοιπη δημιουργία χρησιμοποιεί την έκφραση " είπε ο Θεός... και έτσι έγινε ", για τη δημιουργία του ανθρώπου αναφέρει " είπε ο Θεός ας φτιάξουμε τον άνθρωπο...".

4 Από τη φράση αυτή γίνεται φανερό πως για τη δημιουργία του ανθρώπου συνεργάστηκαν και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι στην επόμενη πρόταση αναφέρεται « δημιούργησε ". Δηλαδή, ο συγγραφέας επαναλαμβάνει ότι ο Θεός είναι ο δημιουργός και είναι Ένας.

5 Ο άνθρωπος ως εικόνα θεού Στο κείμενο της δημιουργίας αναφέρεται η φράση « Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ ' εικόνα ημετέραν και καθ ' ομοίωσιν » ( Γεν. 1,26). Αυτό σημαίνει ότι για τη δημιουργία του άνθρωπου ο Θεός έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα και ενδιαφέρον. Σκέφτηκε να τον κάνει όμοιο με τον εαυτό Του. Ο Θεός δηλαδή του έδωσε ορισμένα χαρίσματα που δεν είχαν τα άλλα δημιουργήματα.

6 Τα χαρήσματα του ανθρώπου δώρο θεού Με τη λέξη εικόνα, δεν εννοείται η εξωτερική μορφή, αλλά τα θεϊκά χαρίσματα, που πήρε ο άνθρωπος από το Θεό. Τέτοια χαρίσματα είναι η αγάπη, η ελευθερία και όλες οι άλλες αρετές. Δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται, να αποφασίζει ελεύθερα, να αγαπάει, να συνεργάζεται.

7 Η τελειότητα της δημιουργιάς του ανθρώπου Ο Θεός δε δημιούργησε τον άνθρωπο μόνο με το λόγο Του, όπως έκαμε με τα άλλα κτίσματα. Πήρε πηλό από τη γη και τον έπλασε ο ίδιος. Έτσι το ιδιαίτερο αυτό δημιούργημα Του υπερέχει από όλα τα άλλα. Έχει εγκέφαλο και πολύπλοκο νευρικό σύστημα. Το πρόσωπο του παρουσιάζει εξαιρετική αρμονία και χάρη. Είναι ο καθρέφτης της ψυχής του. Η χαρά, η λύπη, η ταραχή, η καλοσύνη κλπ. ζωγραφίζονται σ ' αυτό.

8 Η τελειότητα της δημιουργιάς του ανθρώπου Ένα άλλο πλεονέκτημα του είναι η φωνή και η γλώσσα. Με αυτή συνθέτει λέξεις και προτάσεις, εκφράζει νοήματα και συνεννοείται με τούς άλλους ανθρώπους. Χωρίς αυτή δε θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του και να δημιουργήσει πολιτισμό.

9 Η δημιουργία του ανθρώπου

10 Πηγές http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh_Biblio/H_dh miourgia_tou_kosmou/H_dhmiourgia_tou_antrwpou _kat'eikona_kai_kath'omoiwsin.htm http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh_Biblio/H_dh miourgia_tou_kosmou/H_dhmiourgia_tou_antrwpou _kat'eikona_kai_kath'omoiwsin.htm http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleI D=1146 http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleI D=1146 http://agathan.wordpress.com/2013/02/23/%CF%84% CE%BF- %CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BE%CE%BF %CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF-to%CF%85- %CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80 %CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7- %CF%84%CE%BF/ http://agathan.wordpress.com/2013/02/23/%CF%84% CE%BF- %CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BE%CE%BF %CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF-to%CF%85- %CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80 %CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7- %CF%84%CE%BF/


Κατέβασμα ppt "Ο άνθρωπος ως εικόνα θεού Θ. Ε 1: Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό ; Φώτης Έξαρχος 2013-2014 Β΄ 1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google