Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ
Από τους μαθητές του Β’5 : Παπαδόπουλος Σταύρος Σασιλιόγλου Ιωάννα Σταυρίδης Άγγελος Τσιλιγκερίδης Αλέξανδρος

2 O Kωστής Πέτρου Φωτιάδης Kαβάφης, γιος του Πέτρου-Iωάννη Iωάννου Kαβάφη και της Xαρίκλειας Γεωργάκη Φωτιάδη, γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου στις 29 Aπριλίου 1863.Ο Κωνσταντίνος ήταν το ένατο παιδί της οικογένειας. Είχε έξι μεγαλύτερους αδελφούς, ενώ δύο ακόμη αδέλφια (ένα αγόρι και το μοναδικό κορίτσι) πέθαναν βρέφη στην Aλεξάνδρεια. Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

3 O μικρός Kωνσταντίνος Kαβάφης, σε ηλικία 2 ετών, ανάμεσα στους αδελφούς του Tζων (αριστερά) και Παύλο (δεξιά). H χρονολογία στη φωτογραφία γραμμένη με το χέρι του ποιητή.

4 ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Ο Kωνσταντίνος κατόρθωσε το 1892 να προσληφθεί στον Tρίτο Kύκλο Aρδεύσεων του Yπουργείου Δημοσίων Έργων της Aιγύπτου, πήρε θέση έκτακτου υπαλλήλου όπου εργάστηκε για τριάντα χρόνια,καθώς δεν είχε Aιγυπτιακή ή Bρετανική υπηκοότητα. Παρόλα αυτά ο ίδιος στο διαβατήριο του δήλωνε ότι ήταν ποιητής.

5 Το διαβατήριο του Κωνσταντίνου Καβάφη («Επάγγελμα: Ποιητής»), με διπλή χρονολογία γέννησης και οι δύο λανθασμένες.

6 Σπουδεσ και ενδιαφεροντα
Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Ο Καβάφης μελετούσε την Ιστορία. Αυτό διαπιστώνεται από την μια από της κύριες κατηγορίες τον ποιημάτων του, τα ιστορικά. Τα ποιήματα του Κωνσταντίνου προέρχονται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και το Βυζάντιο, όπως αυτό τον Θερμοπυλών.

7 η εκδοτικη πρακτικη του Καβαφη
H εκδοτική πρακτική που ακολούθησε ο Kαβάφης ήταν πρωτοφανής. Δεν τύπωσε ποτέ τα ποιήματά του σε βιβλίο, και μάλιστα αρνήθηκε δύο σχετικές προτάσεις που του έγιναν, μία για ελληνική έκδοση και μία για αγγλική μετάφραση των ποιημάτων του. Προτιμούσε να δημοσιεύει τα ποιήματά του σε εφημερίδες, περιοδικά και ημερολόγια, και να τα τυπώνει ιδιωτικά σε μονόφυλλα, κάνοντας στη συνέχεια αυτοσχέδιες συλλογές που μοίραζε στους ενδιαφερόμενους. Έτσι η πρώτη συλλογή με τα 154 ποιήματα κυκλοφόρησε σε βιβλίο μετά θάνατον στην Aλεξάνδρεια.

8 Κατηγοριεσ ποιηματων Ο ίδιος είχε κατατάξει τα ποιήματά του σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά. Τα ιστορικά ποιήματα εμπνέονται κυρίως από την ελληνιστική περίοδο. Αρκετά άλλα προέρχονται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και το Βυζάντιο, χωρίς να λείπουν και ποιήματα με μυθολογικές αναφορές Τα αισθησιακά ή ηδονικά ποιήματα, που είναι και τα πιο λυρικά, κυριαρχεί η ανάμνηση και η αναπόληση. Τα φιλοσοφικά ποιήματα ονομάζονται από άλλους "διδακτικά".

9 η κατηγορια του ποιηματοσ των θερμοπηλων
η κατηγορια του ποιηματοσ των θερμοπηλων Οι Θερμοπύλες ανήκουν στα ιστορικά ποιήματα. Προέρχονται από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Δεν προέρχονται από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν. Η ανήκει σε περίοδο παρακμής και μεγάλων αλλαγών και οι περισσότεροι ήρωες του είναι "ηττημένοι".

10 απηχηση H διεθνής απήχηση της ποίησης του Kαβάφη, όπως πιστοποιείται από τις πολλαπλές μεταφράσεις του έργου του σε ξένες γλώσσες, δεν θα ξένιζε διόλου τον ίδιον. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

11 http://www. tovima. gr/culture/article/. aid=385300 http://el

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google