Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Απόφοιτος ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Απόφοιτος ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Απόφοιτος ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης

2 Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή; Eίναι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων σε μέτριες ποσότητες. Έτσι το παιδί λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για: σωστή ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος.

3 Τι περιλαμβάνει η ισορροπημένη διατροφή; περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες: γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό

4 Τι περιλαμβάνει η ισορροπημένη διατροφή; ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες Όσπρια

5 Τι περιλαμβάνει η ισορροπημένη διατροφή; φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο

6 Ενεργειακές Ανάγκες εξαρτώνται από: την σύσταση του σώματος, το βάρος, το ύψος, τη φυσική δραστηριότητα.

7 Διατροφικές Προτιμήσεις & Επιλογές Παιδιού είναι αποτελέσματα της αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, πολιτισμικών, οικονομικών γενετικών & κοινωνικών παραγόντων.

8 Από τι επηρεάζεται η διατροφική συμπεριφορά; Επηρεάζεται από: τα συναισθήματα & τη διάθεση του παιδιού.

9 Από τι επηρεάζεται η διατροφική συμπεριφορά; Συναισθήματα: ανασφάλειας, φόβου, χαμηλής αυτοεκτίμησης, & αυτοπεποίθησης.

10 Από τι επηρεάζεται η διατροφική συμπεριφορά; μπορεί να κάνουν το παιδί αρνητικό στην πρόσληψη τροφής ή λαίμαργο δίνοντας μικρότερη σημασία στα εσωτερικά βιολογικά μηνύματα του οργανισμού του.

11 Τι είναι η νεοφοβία; Τα παιδιά πολλές φορές αρνούνται να δοκιμάσουν ένα νέο τρόφιμο. Αντιμετώπιση: Eπαναλαμβανόμενη έκθεση νέων τροφίμων ώσπου να τα συνηθίσουν τα παιδιά.

12 Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Πρωτεΐνη καλύπτει τη διατήρηση των ιστών, τις αλλαγές στη σύσταση του σώματος & τη σύνθεση νέων κυττάρων & ιστών. Πηγές: κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αβγά, ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα σόγιας.

13 Συνιστώμενες Προσλήψεις σε Πρωτεϊνούχα Τρόφιμα Κόκκινο κρέας: 1 μέρα την εβδομάδα από 60 γρ. Άσπρο κρέας: 2 μέρες την εβδομάδα από 60 γρ. Ψάρι: 2 μέρες την εβδομάδα από 60γρ Αυγό: 3-4 μέρες την εβδομάδα Όσπρια: 2 μέρες την εβδομάδα, 8 κουταλιές

14 Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Υδατάνθρακες Παρέχουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα & τον εγκέφαλο. Πηγές: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, ορισμένα ροφήματα, όπως χυμοί φρούτων & ποτά με ζάχαρη.

15 Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Λίπος είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα, παρέχουν ενέργεια & ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Πηγές: Ζωικής προέλευση: κρέας & προϊόντα του, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, (βούτυρο, τυρί, γάλα & κρέμα.)

16 Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Λίπος Φυτική προέλευση: ηλιόσποροι, καλαμπόκι, σε φρούτα, αβοκάντο & σε ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια)

17 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Α (Vit A): απαιτείται για τη λειτουργία της όρασης & τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πηγές: συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

18 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη D(Vit D): διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου & φωσφόρου, διευκολύνοντας την φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο & την μετακίνησή του από και προς τα οστά. Πηγές: βούτυρο, συκώτι, αβγά, πλήρες γάλα.

19 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Ε (Vit Ε): Δρα ως αντιοξειδωτικό. Πηγές: φυτικά έλαια, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα.

20 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Κ (Vit Κ): Δρα ως συνένζυμο κατά τη σύνθεση πρωτεϊνών, που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος & το μεταβολισμό των οστών. Πηγές: πράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, σπανάκι), λάχανο, φυτικά έλαια, μαργαρίνη.

21 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Θειαμίνη (Vit Β1): Δρα ως συνένζυμο σε αντιδράσεις του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Τα παιδιά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερησίων αναγκών τους με την κατανάλωση: δημητριακών στο πρωινό, ψωμιού, γάλακτος & πατάτας.

22 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Ριβοφλαβίνη (Vit Β2): Δρα ως συνένζυμο σε οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. Πηγές: γάλα & δημητριακά πρωινού

23 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Πυριδοξίνη (Vit Β6): Δρα ως συνένζυμο για το μεταβολισμό των αμινοξέων Πηγές: εντόσθια, ψάρια, πουλερικά, μπανάνες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, εμπλουτισμένα δημητριακά.

24 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Κοβαλαμίνη (Vit Β12): εμπλέκεται στο μεταβολισμό πρωτεϊνών & λίπους. Πηγές: κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, προϊόντα γάλακτος.

25 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη C (Vit C): σημαντικό παράγοντας αντιοξειδωτικού & αμυντικού συστήματος του οργανισμού Πηγές: εσπεριδοειδή, ντομάτες, πατάτες, κουνουπίδι, μπρόκολο, φράουλες, λάχανο, πιπεριές και σπανάκι.

26 Ανόργανα Στοιχεία Ασβέστιο προσδιοριστικός παράγοντας δημιουργίας οστικής μάζας Ανεπάρκεια επιβράδυνσης φυσιολογικής ανάπτυξης οστών, οστικής μάζας & οστικής πυκνότητας Πηγές: γάλα, τυρί, γιαούρτι, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, εμπλουτισμένα προϊόντα

27 Ανόργανα Στοιχεία Σίδηρος Ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να συμβεί & χωρίς την εμφάνιση αναιμίας. Ο σίδηρος των ζωικών τροφίμων απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το σίδηρο των φυτικών τροφίμων. Πηγές: κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, εμπλουτισμένα τρόφιμα.

28 Ανόργανα Στοιχεία Ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την διαδικασία της πρωτεινοσύνθεσης & ανάπτυξης. Ανεπάρκεια Μείωση του ρυθμού σωματικής & γενετικής ανάπτυξης Πηγές: εμπλουτισμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας, ορισμένα θαλασσινά

29 Τα γεύματα της ημέρας Πρωινό: Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό: Στερούνται ενέργειας Έχουν κακή συγκέντρωση της προσοχής Δεν παίρνουν τις ζωτικές θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται Αισθάνονται κατάπτωση Έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μη θρεπτικά τρόφιμα.

30 Τα γεύματα της ημέρας Δεκατιανό

31 Τα γεύματα της ημέρας Μεσημεριανό στο Σχολείο

32 Τα γεύματα της ημέρας Απογευματινό βοηθά το σώμα να εφοδιαστεί με ενέργεια πριν το παιδί παίξει ή μελετήσει τα μαθήματά του.

33 Τα γεύματα της ημέρας Βραδινό

34 Συμβουλές προς τους Γονείς Βοηθήστε το παιδί να μάθει να μασά αργά, ήρεμα το φαγητό του & όχι βιαστικά με μεγάλες μπουκιές. Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό στο πιάτο τους. Έτσι χάνουν την ικανότητα ρύθμισης και αντίδρασης στο αίσθημα της πείνας/κορεσμού.

35 Συμβουλές προς τους Γονείς Βοηθάμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Βοηθάμε το παιδί να ασχολείται με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

36 Συμβουλές προς τους Γονείς Περιορίστε την τηλεόραση. Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες.

37 Βιβλιογραφία https://www.eduweb.vic.gov.au/edulibrary/public/schacc/SE _Greek.pdf https://www.eduweb.vic.gov.au/edulibrary/public/schacc/SE _Greek.pdf ages/children/ html ages/children/ html Ζαμπέλας Αντώνης, Η διατροφή στα στάδια της ζωής, Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Η διατροφή στην παιδική ηλικία, σελίδες: s-fats_greek/ s-fats_greek/ s-carbohydrates_greek/ s-carbohydrates_greek/ Γιάννης Μανιός, Διατροφική Αξιολόγηση, Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Σελίδες:

38 Σας ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Απόφοιτος ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google