Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρακούσης Δημήτρης Μπαξεβανάκη Άννα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρακούσης Δημήτρης Μπαξεβανάκη Άννα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρακούσης Δημήτρης Μπαξεβανάκη Άννα

2 Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ήχος στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε το σχ. έτος 2007-΄08 από τους καθηγητές Καρακούση Δημήτρη και Μπαξεβανάκη Άννα σε συνεργασία με το τμήμα ΒΠΙ της δευτέρας τάξης του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Λαμίας.

3 Ομάδα μαθητών Αντωνιάδης Σίμος Βασιλόπουλος Βασίλης Βόρρη Νατάσα Γεωργαντά Βαλεντίνη Γκολφομήτσος Γιώργος Καλέμη Αθηνά Καλτσάς Βασίλης Καλτσάς Θοδωρής Κάτσινος Θανάσης Κοκονδύνης Γιάννης Ζιώγα Ματούλα Ζιάκα Άννα Κολοκύθας Φάνης

4 Η ομάδα μας

5 Οι στόχοι του προγράμματος είναι να μπορέσουν τα παιδιά:  να σκέφτονται κριτικά  να μην παρασύρονται  να κάνουν επιλογές με ηθικά κριτήρια

6 Τι είναι ο ήχος; Ο ήχος είναι η υποκειμενική εντύπωση (αίσθημα) που προκαλείται στον εγκέφαλο, λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής, από ταχείες μεταβολές πίεσης (φυσικό αίτιο) του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτές οι μεταβολές πίεσης, διαδίδονται με τη μορφή ηχητικών κυμάτων.

7 Ηχορύπανση στις πόλεις Δεν υπάρχει γειτονιά και συνοικία, που να μη διαμαρτύρεται για το θόρυβο όλες τις ώρες της μέρας και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τροχοφόρων, αλλά και από την έλλειψη μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς.

8 Η Λαμία, η πόλη μας H Λαμία είναι μέσα στις πρώτες πόλεις με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο αφόρητη. Αναγκαζόμαστε να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε.

9 Βιντεοσκόπηση και καταγραφή ήχων στο σχολείο. Δραστηριότητα 1η

10 Μέτρηση ήχου σε διάφορα σημεία κοντά στο σχολείο. 76db 84db 80db 92db Δραστηριότητα 2η

11 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ (dB) Εξωτερικοί χώροιΣοβαρή ενόχληση ημέρα και νύχτα 55 Εσωτερικοί χώροιΜικρή ενόχληση ημέρα και νύχτα 50 Κατοικίες εσωτερικοί χώροιΚατανόηση ομιλίας μικρή ενόχληση μέρα και νύχτα 35 Δωμάτια ύπνουΔιαταραχή ύπνου νύχτα45 Σχολικές αίθουσεςΕνόχληση στην κατανόηση ομιλίας 35 Δωμάτια ύπνου για προσχολική ηλικία Διαταραχή ύπνου30 Σχολικές αυλέςΕνόχληση55 Νοσοκομεία θάλαμοιΔιαταραχή ύπνου30 Νοσοκομεία Ιατρεία30 Βιομηχανία, εμπορικές επιχειρήσεις, μαγαζιά, συγκοινωνίες Επίδραση στην ακοή70 Τελετές, φεστιβάλ, συναυλίες κ.λπ. 100

12 ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΘΟΡΥΒΟΥ (ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ dB) >81 ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 81 80 ΠΟΛΥ ΘΟΡΥΒΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 79 78 77 ΘΟΡΥΒΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 76 75 74 ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 73 72 71 ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 70 69 68 ΑΝΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ <68

13 Επίσκεψη στο ΚΠΕ Υπάτης Δραστηριότητα 3η

14 Περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό ης Οίτης Δραστηριότητα 4η

15

16

17 Προτάσεις  Άμεση μετεγκατάσταση του σταθμού λεωφορείων που λειτουργεί δίπλα στο σχολείο.  Κατασκευή ηχοπετασμάτων.  Θέσπιση της κάρτας ελέγχου θορύβου για κάθε πηγή πρόκλησης θορύβου.  Εντατικοποίηση των ελέγχων για θόρυβο.  Απομάκρυνση των βιομηχανιών και βιοτεχνιών από  τον οικιστικό ιστό.

18 Επίλογος Εάν η πολιτεία δεν πάρει άμεσα πιο δραστικά μέτρα και οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιήσουν και δεν αντιμετωπίσουν από μόνοι τους το πρόβλημα τότε οι προβλέψεις είναι πολύ δυσοίωνες για την εξέλιξη της ζωής των ανθρώπων στην πόλη. Μια συνεχή αύξηση της στάθμης θορύβου στις πόλεις είναι κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται. Ειδικότερα μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ένα άλμα της στάθμης θορύβου, τάξης των 30 db έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια, υπολογίζουν δηλαδή την αύξηση σε ένα 1dΒ το χρόνο. Η ακρίβεια αυτής της εκτίμησης δεν έχει ακόμα πιστωθεί ούτε όμως και αμφισβητηθεί γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά τόσο μακροχρόνια συστηματική μελέτη. Διάφορες όμως μικρότερες μελέτες, κυρίως πάνω στον κυκλοφοριακό θόρυβο, τείνουν να επιβεβαιώσουν την παραπάνω εκτίμηση.

19


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρακούσης Δημήτρης Μπαξεβανάκη Άννα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google