Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: « ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ…..ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ » 2ο 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΗ ΣΙΜΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

2 συνθέτουν τροφές αρκετά επιβλαβείς για το σώμα
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Έχει παρατηρηθεί ότι το πρωινό των παιδιών στο Νηπιαγωγείο συχνά δεν είναι και το πιο υγιεινό. Το συνθέτουν τροφές αρκετά επιβλαβείς για το σώμα και την καλή τους υγεία. Ήταν λοιπόν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα υγιεινά τρόφιμα, να μάθουμε να τρώμε σωστά για να μεγαλώνουμε καλά. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός μας να επισημάνουμε τη διαφορά ανάμεσα στη διατροφή εκείνη που δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας και στη σωστή διατροφή, που βοηθά στη δημιουργία και στην ανάπτυξη ενός δυνατού και υγιούς οργανισμού.

3 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ Να έρθουν τα παιδιά σ΄ επαφή με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να επιχειρηματολογούν. Να μάθουν να συνεργάζονται και να είναι υπεύθυνα. Να μάθουν ότι τα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Να αναγνωρίζουν ποιες από τις τροφές είναι υγιεινές και ποιες ανθυγιεινές. Να γνωρίσουν το ταξίδι της τροφής. Να καταλάβουν τη μεγάλη σημασία του πρωινού. Να αντιληφθούν ότι η ισορροπία στην καθημερινή διατροφή συμβάλλει στην καλή υγεία. Να ενημερωθούν για την παιδική παχυσαρκία. Να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος εφαρμόζεται η μαθητοκεντρική μέθοδος διδασκαλίας και η βιωματική μάθηση. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, γίνεται ενημέρωση των γονέων για το πρόγραμμα, συγκεντρώνονται πληροφορίες και υλικό, ακολουθεί επεξεργασία. Πραγματοποιούνται επισκέψεις, γίνονται παρουσιάσεις.

5 ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ Α. Π
ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ Α.Π.Σ ΚΑΙ ΔΕΠΠΣ (ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ) ΓΛΩΣΣΑ Κατά τη διάρκεια του σχεδίου εργασίας είχαμε πολλές αφορμές για καλλιέργεια της γλωσσικής ικανότητας των παιδιών. Διαβάσαμε πληθώρα βιβλίων σχετικά με το θέμα μας, συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε τις πληροφορίες που πήραμε απ’ αυτά. Εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους με νέες λεξούλες, έμαθαν να παίζουν με αυτές και να προκύπτουν νέες, σύνθετες. Παρήγαγαν προφορικό και γραπτό λόγο με αφίσες, συνταγές, συνθήματα, προσκλήσεις. Έμαθαν παροιμίες και εκφράσεις για τα διάφορα είδη τροφών και ζωγράφισαν πολλές. Αποστήθισαν σχετικά αινίγματα, ποιήματα, έκαναν ακροστιχίδες, έλυσαν σταυρόλεξα.

6 Βρήκαν εικόνες τροφίμων από διαφημιστικά έντυπα,
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Βρήκαν εικόνες τροφίμων από διαφημιστικά έντυπα, ξεχώρισαν και ομαδοποίησαν τις τροφές στις γνωστές ομάδες της μεσογειακής διατροφής. Έκαναν την πυραμίδα των τροφών. Ταξινόμησαν τις τροφές με κριτήριο την προέλευσή τους, τις διέκριναν σε ζωικές και φυτικές. Έκαναν αντιστοιχίσεις φυτού ή ζώου με το προϊόν (τρόφιμο) που παράγει (μέλισσα-μέλι, σιτάρι-ψωμί …...). Μέτρησαν όμοια τρόφιμα, έφτιαξαν ομάδες τροφών με βάση το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα. Μέτρησαν σε συνταγές (μηλόπιτα, μουστοκούλουρα) με διαφορετικές μονάδες μέτρησης: ποτήρι, φλυτζάνι, κουτάλι σούπας, του γλυκού. Έκοψαν φρούτα σε μισά, τέταρτα, όγδοα και ορίσαμε την έννοια του ολόκληρου. Έβαλαν σε χρονική ακολουθία, εικόνες που έδειχναν την εξέλιξη της ιστορίας του ψωμιού (από τον σπόρο σταριού σε μια φέτα ψωμί).

7 Τα παιδιά έμαθαν για τη σύσταση των τροφών, τη
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τα παιδιά έμαθαν για τη σύσταση των τροφών, τη διατροφική τους αξία, τη μεσογειακή διατροφή. Γνώρισαν ΄ το ταξίδι της τροφής και την επίδρασή της στα δόντια μας. Φυσικές Επιστήμες- Μύρισαν και γεύτηκαν διάφορα φρούτα και λαχανικά. Έφτιαξαν φυσικούς φρουτοχυμούς. Διέκριναν το γλυκό, πικρό, ξινό, στυφό, αλμυρό από διάφορους καρπούς. Πειραματίστηκαν με την ανάμειξη χρωμάτων των διάφορων χυμών και διαπίστωσαν τα χρώματα που προέκυψαν από την παραπάνω ανάμειξη (π.χ. πράσινο και κίτρινο=μπλε …..). Παρατήρησαν την αυξομείωση της στάθμης των υγρών όταν τα έβαλαν σε διαφορετικού μεγέθους ποτήρια (φαρδιά, πιο στενά, ψηλά, πιο κοντά) και τα ξανάβαλαν στα αρχικά καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα δεν αλλάζει όταν αλλάζουμε ποτήρια (αρχή διατήρησης της ποσότητας της ύλης).

8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (συνέχεια)
Μυθολογία- Αναφερθήκαμε στη θεά της γεωργίας, Δήμητρα και στο μύθο της Περσεφόνης. Θρησκευτικά- Μιλήσαμε για τις διατροφικές μας συνήθειες για τις ημέρες εκείνες κατά τη διάρκεια των γιορτών του Χριστιανισμού (Χριστούγεννα, Σαρακοστή, Πάσχα) Γεωγραφία- Με αφορμή την κουβέντα μας για τη μεσογειακή διατροφή, είδαμε τον χάρτη της Μεσογείου και γνωρίσαμε τις χώρες που βρέχονται απ’ αυτήν και τα χαρακτηριστικά τρόφιμα που παράγονται αλλά και προτιμούν οι κάτοικοι των χωρών της. Είδαμε τον χάρτη της Ελλάδας μας και αφού είχαμε καταλήξει στην ιδιαίτερη θέση που κατέχει στη μεσογειακή διατροφή η ελιά και το ελαιόλαδο, εντοπίσαμε τις περιοχές που παράγουν τις διάφορες ποικιλίες λαδιού. Από αυτή τη διαδικασία παρατηρήσαμε και τη μορφολογική διαφορά κάθε περιοχής (ορεινή, πεδινή, παραθαλάσσια). Ακόμη, μάθαμε να ξεχωρίζουμε τα είδη των χαρτών (πολιτικοί, γεωφυσικοί).

9 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (συνέχεια)
Ανθρωπογενές περιβάλλον- Δίνοντας έμφαση στη σημασία της υγιεινής διατροφής και του καλού πρωινού, οργανώσαμε με τη βοήθεια των γονέων των νηπίων, ένα πλήρες «υγιεινό» πρωινό στην τάξη όπου τα παιδιά δεν δίστασαν να δοκιμάσουν και τροφές που δεν είχαν ξαναφάει. Τα παιδιά συμμετείχαν σ’ ένα μικρό αφιέρωμα στην υγιεινή διατροφή, πλαισιώνοντάς το με απαγγελία ποημάτων, τραγούδια και χορό. Οι γονείς συνέβαλλαν σ’ αυτό με το κέρασμα σπιτικών και μόνο παρασκευασμάτων. Καλεσμένη στην εκδήλωση αυτή, ήταν η διατροφολόγος κ. Λίτσα Γερμάνη, την οποία ευχαριστούμε θερμά ακόμη μία φορά για την πλούσια παρουσίαση του θέματος με διαφάνειες, έντυπο υλικό και κυρίως για την μεγάλη προθυμία της να απαντήσει σε ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμούς των γονέων σχετικά με το θέμα της διατροφής των παιδιών τους και όχι μόνο.

10 Με εικόνες από περιοδικά «χτίσαμε» την πυραμίδα των τροφών.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ Με εικόνες από περιοδικά «χτίσαμε» την πυραμίδα των τροφών. Κάναμε τυπώματα με κομμένα φρούτα και ομοιώματα φρούτων με πλαστελίνη. Κατασκευάσαμε σελιδοδείκτες και σουβέρ τα οποία πλαστικοποιήσαμε και μοιράσαμε στους καλεσμένους μας την ημέρα της εκδήλωσης. Μάθαμε και χορέψαμε παραδοσιακά και μη, σχετικά τραγούδια ελληνικά: μήλο μου κόκκινο, λεμονάκι μυρωδάτο, ο γεωργός πάει στον αγρό, δεντράκι ευλογημένο, το χοντρό μπιζέλι. Καθώς και αγγλικά τραγουδάκια: we love fruits, lollipops και το γαλλικό: le petit pain au chocolat, δίνοντας έτσι το μήνυμα στα παιδιά ότι η τροφή είναι μία πανανθρώπινη αναγκαιότητα. Διατροφή και Τέχνη: συλλέξαμε έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων με σχετικά θέματα και αφού συζητήσαμε γι αυτά, κάναμε τους δικούς μας πίνακες ζωγραφικής. Το πρόγραμμά μας έκλεισε με την γιορτούλα μας αφιερωμένη στη σωστή διατροφή, με τίτλο: Διαλέξτε φρούτα, κι όχι γλυκά.

11 Αξιολόγηση του προγράμματος Συμπεράσματα
Το θέμα μας «Τρώω σωστά… μεγαλώνω σωστά» προσεγγίστηκε βιωματικά και διαθεματικά. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του προγράμματος, όπου και όταν χρειαζόταν γινόταν ανατροφοδότηση. Η ενασχόληση των παιδιών με αυτό εξελίχθηκε πολύ ευχάριστα γι’ αυτά, ευαισθητοποιήθηκαν τόσο ώστε πρόσεχαν πλέον τι τρώνε και τα βοήθησε να αντιληφθούν το πόσο σημαντικό είναι να διατρέφονται υγιεινά και σύμφωνα με την Μεσογειακή Διατροφή. Οι στόχοι που είχαμε θέσει επιτεύχθηκαν εφόσον τα παιδιά , πέρα από τη σωστή διατροφική συμπεριφορά που απέκτησαν, κατάφεραν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να εκφράζονται ελεύθερα και με διάφορους τρόπους.

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Σ. Μαντούβαλου. «Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα», εκδ. Καστανιώτη Γ. Μασσαβέτης. «Των οσπρίων η γιορτή», εκδ. Ελληνικά Γράμματα Ε. Μαραζιώτη. «Χτίζω σωστά εμένα», εταιρεία «ΦΑΓΕ» Άννα Βερούλη-Νίκος Μιχαλόπουλος. «Πέντε σωματοφύλακες κρυμμένοι στο ψυγείο», εκδ. Άγκυρα Λόρεν Τσάιλντ. «Ποτέ μα ποτέ στη ζωή μου δεν θα φάω ντομάτα», εκδ. Πατάκης Julia Volmert: «Ο Λαχανούλης και η σωστή διατροφή», εκδ. Modern Times Bichonnier/Soro. «Ο μεγάλος θυμός της Νέλης», εκδ. Σμυρνιωτάκης Λένα Τερκεσίδου. «Οι Θησαυροτροφές», εκδ. Άγκυρα Έλλη Πεταλά. «Ο Σταρένιος και η ψωμούλα», εκδ. α.μ.ε

13 ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΗΠΙΑ:

14 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15 «Βιταμίνες παντού» ενδεικτικές τροφές με τις βιταμίνες που τις αντιπροσωπεύουν
Τυπώματα με φρούτα

16 Τι πιο υγιεινό και θρεπτικό
Τι πιο υγιεινό και θρεπτικό!! Ψημένες φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο και ρίγανη Παίζοντας το παιχνίδι των γραμμάτων, σχηματίζουμε λέξεις

17 Η μικρή μας έκπληξη στους καλεσμένους μας κατά την επίσκεψη της διατροφολόγου.
Η πυραμίδα των τροφών, τι διαλέγω για ένα υγιεινό πρωινό, Κάνω σύνθετες λέξεις, …….πω πω! πείνασα…

18 Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι βιταμίνες;
Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι βιταμίνες; Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι ή ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα ή το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι ή ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται και άλλα τέτοια σοφά

19 Ετοιμάζοντας τα σουβέρ και τους σελιδοδείκτες

20 Γλυκιά να είναι η χρονιά, σαν τη βασιλόπιτά μας
Μα πόσο χρήσιμα αυτά τα όσπρια! Φανταστείτε τα στην κατσαρόλα μας! Δεν τα λατρεύει μόνο η Κα Σαρακοστή, μα και ο οργανισμός μας

21 Ένα αυγουλάκι καθημερινά και κόκκινο την Πασχαλιά
Έτοιμα τα λαδόψωμα για ψήσιμο. Αν θελήσετε τη συνταγή μας για το ελαιόψωμο, μην διστάσετε να μας τη ζητήσετε!

22 Το σκηνικό από την αποχαιρετιστήρια γιορτούλα μας.
Και μην ξεχνάτε… Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ! Δέκα συμβουλές για καλή υγεία 1.Πρέπει να τρώμε κάθε μέρα πρωινό. 2.Δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά. 3.Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό. 4. Το βράδυ δεν πρέπει να τρώμε αργά. 5.Πρέπει να τρώμε απ’ όλες τις τροφές . 6.Δεν πρέπει να τρώμε πολλές τσίχλες και ζαχαρωτά. 7.Πρέπει να τρώμε συχνά φρούτα και λαχανικά. 8.Όχι στα γαριδάκια και στα έτοιμα φαγητά. 9.Πρέπει να πίνουμε φυσικούς χυμούς. 10. Πρέπει να γυμναζόμαστε συχνά.


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google