Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Πειραματικό Γυμνάσιο Νίκαιας

2 «Μακαρόνια με κιμά» Το φαγητό που με ξετρελαίνει είναι τα μακαρόνια με κιμά! Όποτε μου λέει η μαμά ότι έχουμε μακαρόνια δεν το βγάζω από το μυαλό μου ούτε 1 λεπτό! Περιμένω την στιγμή που θα πάω σπίτι και που θα μου γαργαλίσει τη μύτη η μυρωδιά της σάλτσας.

3 Επίσης όποτε έχουμε μακαρόνια και δεν μου το έχουν πει το καταλαβαίνω από το άρωμα του, αυτό θεσπέσιο άρωμα. Παρόλο που δεν μου αρέσει το κρέας, ο κιμάς είναι φοβερό και γενικός ο συνδυασμός τον γεύσεων! Όλοι στην οικογένεια μου λατρεύουν τα μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα για έναν ανεξήγητο λόγο!

4 «Και λίγη Ιστορία...» Η σάλτσα bolognese προέρχεται από την περιοχή Bologna (Μπολόνια) της Ιταλίας , εξού και το όνομά της. Αρχικά, ήταν φαγητό μόνο των φτωχών και δεν γινόταν με κιμά αλλά με περισσεύματα από κρέας  των πλουσίων , που ψιλοκόβονταν.

5 Τα παραδοσιακά συστατικά της είναι κιμάς , πανσέτα , κρεμμύδι , καρότο , σέλερι , ντοματοπελτές ,  ζωμός , κρασί κόκκινο ή λευκό και γάλα. Το μυστικό της είναι το σιγανό μαγείρευμα για πολύ ώρα. Η σάλτσα bolognese στην Ιταλία σερβίρεται μόνο με ταλιατέλες ή λαζάνια. Τα spaghetti alla bolognese είναι φαγητό , που παρά το όνομά του , συνηθίζεται σε χώρες εκτός της Ιταλίας. Έχει πλέον επικρατήσει το όνομα bolognese να αναφέρεται σε κάθε σάλτσα με βασικά υλικά τον κιμά και την ντομάτα , ανεξάρτητα από τα άλλα συστατικά της.

6

7 Η καταγωγή των ζυμαρικών είναι μία πολύπλοκη ιστορία με πολλούς μύθους και αντιφάσεις.
Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε ¨κορδόνια από ζύμη¨. Οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στους αιώνες, δεδομένου ότι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά. Τα βασικά συστατικά τους όμως, το σιτάρι και το νερό, είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να τους αποδοθεί μία και μόνη καταγωγή. Το όνομα ¨μακαρόνια¨ πιθανόν να προέρχεται από το ελληνικό ¨μακαρία¨.

8 Πράγματι είναι γνωστό οτι οι αρχαίοι Έλληνες ετοίμαζαν αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στους τάφους των νεκρών (των μακάρων). Κατ’ άλλη εκδοχή μπορεί να προέρχεται από το λατινικό ¨amaccare¨(= κόβω).Στο Βυζάντιο, τα ζυμαρικά σερβίρονταν ως γλυκό με μέλι και κανέλλα. Συνέχεια αυτής της γαστρονομικής συνήθειας είναι τα Χριστουγεννιάτικα ¨μελομακάρονα¨ Ο ευρύτατα διαδεδομένος θρύλος ότι τα μακαρόνια έφερε στην Ιταλία ο Μάρκο Πόλο με την επιστροφή του από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα απορρίπτεται πλέον από τους μελετητές.

9 Το φαγητό που με ξετρελαίνει είναι τα μακαρόνια με κιμά
Το φαγητό που με ξετρελαίνει είναι τα μακαρόνια με κιμά! Όποτε μου λέει η μαμά ότι έχουμε μακαρόνια δεν το βγάζω από το μυαλό μου ούτε 1 λεπτό! Περιμένω την στιγμή που θα πάω σπίτι και που θα μου γαργαλίσει τη μύτη η μυρωδιά της σάλτσας. Επίσης όποτε έχουμε μακαρόνια και δεν μου το έχουν πει το καταλαβαίνω από το άρωμα του, αυτό θεσπέσιο άρωμα. Παρόλο που δεν μου αρέσει το κρέας, ο κιμάς είναι φοβερό και γενικός ο συνδυασμός τον γεύσεων! Όλοι στην οικογένεια μου λατρεύουν τα μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα για έναν ανεξήγητο λόγο!

10

11 «Al Dente» Ο όρος “Al dente” αναφέρεται στην επιθυμητή υφή των μαγειρεμένων ζυμαρικών. Κυριολεκτικά σημαίνει «στο δόντι». Όταν τα ζυμαρικά μαγειρεύονται al dente, θα πρέπει το ζυμαρικό να είναι ελάχιστα σκληρό στο κέντρο όταν μασιέται. Τα ζυμαρικά παράγονται από μόνο δύο υλικά! Το σιμιγδάλι και το νερό!Τα δύο αυτά αγνά συστατικά χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικού είναι ικανά με την κατάλληλη συνταγή να μας δώσουν ένα από τα πιο υγιεινά και δημοφιλή τρόφιμα.

12 «Ζυμαρικά» Ο γενικός όρος «ζυμαρικά» αναφέρεται στο είδος τροφής που παράγεται από σκληρό σιτάρι ή αλεύρι και νερό στα οποία ενίοτε προστίθενται αυγά και λαχανικά. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ζυμαρικών με τα πιο δημοφιλή να είναι τα σπαγγέτι, το στριφτό, το κριθαράκι, τα λαζάνια και οι πέννες. Επίσης, τα ζυμαρικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ξηρά και φρέσκα. Τα ξηρά ζυμαρικά που φτιάχνονται χωρίς αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο χρόνια σε ιδανικές συνθήκες, ενώ τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο. Ο πλέον συνήθης τρόπος μαγειρικής τους είναι το βράσιμο. Στα ζυμαρικά περιλαμβάνονται και τα γεμιστά ζυμαρικά, όπως είναι τα τορτελίνι και τα ραβιόλι, τα οποία γεμίζονται με άλλα συστατικά (τυριά, προσούτο, μανιτάρια κά). Τέλος, όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης “pasta”, αυτή προέρχεται από την ελληνική λέξη «παστός».

13 «Μακαρονάδα» Το έμβλημα της ελληνικής κουζίνας, η κλασσική μακαρονάδα είναι συνυφασμένη με την κόκκινη σάλτσα, η οποία μπορεί να περιέχει διάφορα μυρωδικά (κυρίως ρίγανη και βασιλικό), ελαιόλαδο, κρέας ή λαχανικά. Άλλες δημοφιλείς μακαρονάδες είναι η αγαπημένη μπολωνέζ – ή αλλιώς «μακαρόνια με κιμά» και η καρμπονάρα. Σκληρά τριμμένα τυριά προστίθενται συνήθως, όπως η παρμεζάνα, το πεκορίνο, η μυζήθρα και η γραβιέρα.

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google