Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Πόλη της Αμμοχώστου Θέση Ονομασία Ιστορία Πληθυσμός Σημερινή κατάσταση Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου

2

3 Σ Τ Ο Χ Ο Ι Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να: Εντοπίζουν τη θέση της Αμμοχώστου στο χάρτη της Κύπρου Αναφέρουν τα βασικά ιστορικά / μυθολογικά στοιχεία, που αφορούν την πόλη της Αμμοχώστου. Περιγράφουν με συντομία τις κυριότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην πόλη της Αμμοχώστου πριν το 1974. Περιγράφουν με συντομία τα κυριότερα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης της Αμμοχώστου. Να αξιολογούν την τουριστική σημασία της Αμμοχώστου (πριν το 1974), σε σχέση με το παγκύπριο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν εκείνης της περιόδου.

4 Εικόνες από την Αμμόχωστο

5 Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν σ’ αυτήν πολλά μοναστήρια, εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι Η Έγκωμη και η Σαλαμίνα είναι οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της επαρχίας Αμμοχώστου Βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία που συνδέονται με την εγκαθίδρυση της χριστιανικής θρησκείας στη Κύπρο. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή. Πόλη «φάντασμα» για κάποιους … για μας πόλη που μας περιμένει. Θέση Είναι η ανατολικότερη επαρχία της Κύπρου . Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Αρσινόης. Πρωτεύουσα της είναι η ομώνυμη πόλη , γνωστή με το όνομα Βαρώσια.

6 Ιστορία Ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.χ. από το βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Φιλάδελφο ο οποίος την ονόμασε Αρσινόη. Το 647 μ.χ οι άραβες κυρίευσαν την Σαλαμίνα όπου ήταν η σημαντικότερη πόλη στη περιοχή, έτσι οι κάτοικοι της εγκαταστάθηκαν στην Αμμόχωστο. Από τότε άρχισε να ακμάζει. Το 1191 μ.χ. ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος (Γ΄ σταυροφορία) κατέλαβε την Αμμόχωστο. Το 1291 μ.χ. εγκαταστάθηκαν σε αυτή πρόσφυγες από την Άκρα της Μικράς Ασίας και τότε άρχισε η πραγματική ανάπτυξη της. Το 1376 μ.χ. κυριεύτηκε από τους Γενουάτες, οι οποίοι βοήθησαν τη πόλη να γίνει σπουδαίο εμπορικό λιμάνι. Το 1489 μ.χ. η Αικατερίνη Κορνάρο παρέδωσε τη Κύπρο στους Ενετούς . Το 1571 ο Λαλά Μουσταφάς μετά από 11 μήνες πολιορκία κατάφερε να καταλάβει την Αμμόχωστο με τεράστιες απώλειες του στρατού του.

7 Μετά τον πόλεμο μεταξύ Τούρκων και Ενετών, τους σεισμούς, το γκρέμισμα των εκκλησιών και άλλων κτιρίων για τη κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, η πόλη ερημώθηκε. Το 1878 οι Τούρκοι πούλησαν τη Κύπρο στους Άγγλους όπου και συνέβαλαν στη σταδιακή οικονομική ενίσχυση της πόλης. Μετά την απελευθέρωση από τους Άγγλους το 1960 η Αμμόχωστος έγινε μια από τις σημαντικότερες επαρχίες της Κύπρου. Μέχρι το 1974 είχε αποκτήσει τη φήμη του σπουδαιότερου τουριστικού κέντρου της Κύπρου. Το 1974 λειτουργούσαν σ’ αυτή ξενοδοχεία που διάθεταν συνολικά κλίνες. Σήμερα η Αμμόχωστος είναι μια ερειπωμένη πόλη. Ο τουρκικός στρατός κατοχής δεν επιτρέπει την εγκατάσταση των κατοίκων της.

8

9

10

11

12 Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Το φεστιβάλ του πορτοκαλιού Ο κατακλυσμός Τα σχολεία της πόλης ήταν κέντρα πνευματικής ζωής, έδιναν παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, αναπαραστάσεις κυπριακών εθίμων κ.α.

13 Αρχαιολογικά μνημεία Τα τείχη
Περιτριγυρίζουν τη παλιά πόλη . Έχουν ύψος περίπου 50 πόδια και πάχος 27 πόδια .Χτίστηκαν από τους Λουζινιανούς και τελειοποιήθηκαν από τους Ενετούς. Έχουν δύο πύλες, την πύλη ξηράς και την πύλη θάλασσας. Κατά τη τουρκική εισβολή του 1571 τα τείχη άντεξαν σε 11 μήνες πολιορκία. Σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

14 Το Βενετσιάνικο παλάτι
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ήταν το παλάτι των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου. Επί τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως κρατική φυλακή.

15 Ο πύργος του Οθέλλου Ήταν η ακρόπολη της Αμμοχώστου . Χτίστηκε από τους Λουζινιανούς και τελειοποιήθηκε από τους Ενετούς. Στη κύρια είσοδο βρίσκεται το λιοντάρι που ήταν το έμβλημα της Βενετίας. Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου Χτίστηκε το 14ο αιώνα από τον πλούσιο έμπορα Σίμων Νοστράνο. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού Χτίστηκε αρχικά από τη Νεστοριανή κοινότητα το 1359 μ.χ. Τα μέλη αυτής της κοινότητας κατάγονταν από τη Συρία .

16 Ανακεφαλαίωση Εισαγωγικά στοιχεία Ιστορικά και για την Αμμόχωστο
μυθολογικά στοιχεία Ανακεφαλαίωση Αρχαιολογικά μνημεία της πόλης Αμμοχώστου Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη πόλη Αμμοχώστου (πριν το 1974) Τουριστική σημασία Αμμοχώστου Μέχρι το 1974

17 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α΄ Να αποδώσετε με συντομία την ιστορία της πόλης της Αμμοχώστου ΟΜΑΔΑ Β΄ Να περιγράψετε τις κυριότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην πόλη της Αμμοχώστου πριν το 1974. Να αξιολογήσετε την τουριστική σημασία της Αμμοχώστου (πριν το 1974), σε σχέση με το παγκύπριο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν εκείνης της περιόδου. ΟΜΑΔΑ Γ΄ Περιγράψετε τα κυριότερα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης της Αμμοχώστου.

18


Κατέβασμα ppt "Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google