Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μία βόλτα στο χωριό Κοντιά: αφορμή για έρευνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μία βόλτα στο χωριό Κοντιά: αφορμή για έρευνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μία βόλτα στο χωριό Κοντιά: αφορμή για έρευνα

2 Η πλειοψηφία των σπιτιών είναι φιλικά προς το περιβάλλον
Παράθυρα στην νότια πλευρά Πέτρινοι τοίχοι Ηλιακοί θερμοσίφωνες Μικρό μέγεθος Ποδήλατα

3 Αρχιτέκτονας: πράσινο επάγγελμα;
Ναι! Αν σχεδιάζει σπίτια βιοκλιματικά ώστε να εξοικονομούν ενέργεια, να είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα Αν εγκαθιστά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

4 Άλλα Πράσινα Επαγγέλματα
Κηπουρός Οδοκαθαριστές Κατασκευή αιολικών πάρκων Περισσότερα φυτά στα σπίτια Δρόμοι καθαροί Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον

5 Η διαμόρφωση μίας πόλεις φιλικής προς το περιβάλλον
Πολλά πάρκα Μη τσιμεντένιες αυλές Δημιουργία βιολογικού καθαρισμού Ποδηλατόδρομοι Περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς Περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης ώστε να είναι προσβάσιμοι στους τους πολίτες

6 Πράσινα επαγγέλματα (μυλωνάς)
Η κούκλα μας αναπαριστά τη γυναίκα ενός μυλωνά που βοηθάει τον άντρα της στο μύλο.

7 Μύλος Στο μύλο γίνεται η άλεση του σιταριού το οποίο μετατρέπεται σε αλεύρι. Οι νερόμυλοι λειτουργούσαν κυρίως το χειμώνα και όπου υπήρχαν τρεχούμενα νερά λειτουργούσαν και το καλοκαίρι . Η εγκατάστασή τους γινόταν συνήθως πλάι στις όχθες των ποταμών.

8 Οι εργασίες του μυλωνά στον ανεμόμυλο
Ο μυλωνάς περίμενε να φυσήξει ο κατάλληλος άνεμος για να λειτουργήσει ο μύλος. Άπλωνε τα πανιά της φτερωτής, μετέφερε μέσα στο μύλο τους καρπούς που θα αλεστούν, τους άδειαζε στην κοφινίδα. Ο μυλωνάς έχει φροντίσει από πριν να είναι καθαρές οι μυλόπετρες, κάνοντας μια διαδικασία που λεγόταν ξάλεσα.

9 Τα καθήκοντα του μυλωνά
Ο μυλωνάς είχε καθήκον να συντηρεί το μύλο του. Έλεγχε τις μυλόπετρες και γενικά όλο το μηχανισμό του μύλου, ώστε να προλάβει τις τυχόν βλάβες και φθορές. Οι μυλωνάδες κατέβαιναν καθημερινά στην πόλη και έκαναν τις συναλλαγές τους.

10 Βοήθεια από την οικογένεια
Το επάγγελμα του μυλωνά ήταν πολύ κουραστικό γι’ αυτό, πολλές φορές, βοηθούσαν στις εργασίες του μύλου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Απαιτούσε πολλές ώρες δουλειάς, αρκετή σωματική δύναμη και παραμονή σε κλειστό χώρο. Ο μυλωνάς ξυπνούσε πολύ πρωί για να βάλει σε λειτουργία το μύλο.

11 Το επάγγελμα του μυλωνά σήμερα
Στη σύγχρονη εποχή το επάγγελμα του μυλωνά έχει εξαφανιστεί , γιατί και οι ανεμόμυλοι δεν λειτουργούν πλέον. Το αλεύρι παράγεται στα εργοστάσια.

12 Ανεμόμυλοι: μια ανάμνηση
Οι ανεμόμυλοι έχουν μείνει στα στέκια τους σαν ανάμνηση μιας παλιάς εποχής. Τα φτερά τους και η μηχανή τους έχουν σκουριάσει από τον χρόνο και μας θυμίζουν πόσο πολύ έχει εξελιχτεί η τεχνολογία για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου.


Κατέβασμα ppt "Μία βόλτα στο χωριό Κοντιά: αφορμή για έρευνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google