Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδοσιακά Επαγγέλματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδοσιακά Επαγγέλματα
Ο Νερουλάς Ο Παγοπώλης Δ΄ τάξη Ενότητα 2η Ρώτα το νερό τι τρέχει Χριστούλα Λουκά Ευαγγελία Κουζαρίδου

2 Στο τετράδιο εργασιών υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις
Σε ποια εποχή υπήρχε; Ποιους εξυπηρετούσε; Ποια εργαλεία χρησιμοποιούσε; Υπάρχουν σήμερα; Πού μπορεί να δει κάποιος σήμερα τα εργαλέια που χρησιμοποίούσε;

3 1.Σε ποια εποχή υπήρχε; Πριν πολλές δεκαετίες, τότε που δεν υπήρχε στις πόλεις δίχτυο ύδρευσης αλλά ούτε και πολλές βρύσες, οι άνθρωποι αγόραζαν νερό. 2. Ποιους εξυπηρετούσε; - Όλα αυτά γίνονταν στις πόλεις. Γιατί στην ύπαιθρο δεν υπήρχε πρόβλημα.

4 3. Ποια εργαλεία χρησιμοποιούσε;
Τον πρώτο καιρό η μεταφορά του νερού γινόταν με τενεκέδες.Γέμιζε ο νερουλάς από μια κεντρική βρύση, έδενε τους τενεκέδες σε ένα γυρτό ξύλο και τους κουβαλούσε. ...κουβαλούσε μαζί του κάποιο ζώο (γαϊδούρι ή μουλάρι) το οποίο φόρτωνε με μεγάλα ξύλινα βαρέλια. Άλλοι χρησιμοποιούσαν βοϊδάμαξες.

5 4. Υπάρχουν σήμερα; Νερουλάδες στις πόλεις υπήρχαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’30. Τότε αντικαταστάθηκαν από υδροφόρες του των Δήμων. 5. Πού μπορώ να δω τα εργαλεία; - μουσεία λαϊκής τέχνης, παλιά σπίτια

6 Ο Παγοπώλης Επερνούσαν παγοπώλες και μοιράζανε κολώνες.
Είχαν γίνει από νερό που το πάγωναν καιρό, το φαϊ να διατηρεί, να ‘ ναι φρέσκο το τυρί, το νεράκι δροσερό μια φορά κι έναν καιρό.

7 Επάγγελμα : Παγοπώλης Το σημερινό ψυγείο δεν έχει την μορφή που είχαν οι πρόγονοί του μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα (τον προηγούμενο αιώνα). Παλιά τα ψυγεία ήταν ξύλινα. Οι άνθρωποι διατηρούσαν τα τρόφιμά τους σε πάγο. Τα ξύλινα ψυγεία είχαν ένα δοχείο από λαμαρίνα όπου τοποθετούσαν τον πάγο σε μορφή παγοκολώνας που προμηθεύονταν από τον παγοπώλη. Ο παγοπώλης μετέφερε τον πάγο στην αρχή με μία χειράμαξα στην οποία έστρωνε λινάτσες και εκεί πάνω τοποθετούσε τις παγοκολώνες ενώ από πάνω τις κάλυπτε πάλι με λινάτσες. Αργότερα όταν η τεχνολογία αναπτύχθηκε άρχισε να κάνει την μεταφορά με κάρο και κατόπιν με την τρίκυκλη μηχανή του. Συνήθως περνούσε μία φορά την ημέρα και σε περιόδους καύσωνα μπορεί και δύο φορές την ημέρα. Η πληρωμή γινόταν αναλόγως του μεγέθους του πάγου ενώ κάθε γειτονιά στις πόλεις είχε τον δικό της παγοπώλη.

8 Ο παγοπώλης της Ερμού Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης Μουσική: Πέτρος Ταμπούρης Πρώτη εκτέλεση: Πέτρος Ταμπούρης Ο παγοπώλης της Ερμού, μες στις δροσιές του ουρανού, πικρά χαμογελάει, το γάντζο και το δίχτυ του στην πλάτη κουβαλάει. Ο παγοπώλης της Ερμού στην κορυφή του Υμηττού, κερνάει λεμονάδα. Κάτω η Αθήνα καίγεται πίσσα και καμινάδα.

9 Παγοπώλης Ένα μικρό εργοστάσιο που παράγει κολόνες πάγου συνεχίζει να εξυπηρετεί κάποιες λίγες σημερινές ανάγκες. Η παραγωγή του ήταν πολλαπλάσια πριν πενήντα περίπου χρόνια, όταν εφοδίαζε τα ψυγεία των σπιτιών. Χρόνο με το χρόνο, όμως, τα ψυγεία αντικαταστάθηκαν από τα ηλεκτρικά και ο παγοπώλης δεν περνά πλέον με το κάρο του από τις γειτονιές για τη διανομή του πάγου. Δίνει όμως τις παγοκολώνες του στα ψαράδικα για τη συντήρηση των ψαριών.

10 Ομαδική εργασία: Συμπληρώστε στο τετράδιό σας
Σε ποια εποχή υπήρχε; Δεν υπήρχαν ψυγεία Δηλ. περίπου στη δεκαετία του ‘50

11 2. Ποιους εξυπηρετούσε; Σπίτια
Καταστήματα που ήθελαν να διατηρήσουν τα τρόφιμα τους ζεστούς μήνες, να μη χαλάσουν, για να έχουν δροσερό νερό.

12 3. Ποια εργαλεία χρησιμοποιούσε;
άγκιστρο, για να πιάνει μια κολόνα κόφτη, για να κόβει τρίκυκλο 4. Υπάρχουν σήμερα παγοπώλες; - Όχι, κάθε σπίτι ή κατάστημα έχει ψυγείο.

13 5. Πού μπορεί κάποιος να δει σήμερα τα εργαλεία του Παγοπώλη; - Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης


Κατέβασμα ppt "Παραδοσιακά Επαγγέλματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google