Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΡΟΑΤΙΑ Εργασία των μαθητών της ΣΤ τάξης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΡΟΑΤΙΑ Εργασία των μαθητών της ΣΤ τάξης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΡΟΑΤΙΑ Εργασία των μαθητών της ΣΤ τάξης
109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» Μάριος Λογοθέτης Βασιλική Κατσαούνη

2 Κροατία Η Κροατία (κροατικά: Hrvatska, προφέρεται: Χρβάτσκα), της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας (κροατικά: Republika Hrvatska / Ρεπούμπλικα Χρβάτσκα), είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.

3 Κροατία Η πρωτεύουσά της και έδρα της κυβερνήσεως είναι με ένα περίπου εκατομμύριο κατοίκους το Ζάγκρεμπ, το οποίο είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και το οικονομικό όπως και το ακαδημαϊκό κέντρο της. Άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ.

4 Πού βρίσκεται ; Gdje je?

5 Η σημαία της- Zastava Η σημαία της Κροατίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε (τα λεγόμενα πανσλαβικά χρώματα). Όταν η Κροατία ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η σημαία της ήταν ίδια (τρίχρωμη) με τη διαφορά ότι είχε ένα πεντάκτινο αστέρι ερυθρού χρώματος με κίτρινο περίγραμμα στη θέση του εθνόσημου. Το αστέρι αντικαταστάθηκε από θυρεό το Μάιο του 1990, λίγο μετά τη διεξαγωγή των πρώτων πολυκομματικών εκλογών. Η σύγχρονη σημαία και το εθνόσημο υιοθετήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1990, περίπου 10 μήνες προτού η χώρα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

6 Ο εθνικός ύμνος- himna Στίχοι στα κροατικά Μετάφραση
Lijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila, Stare slave djedovino, Da bi vazda sretna bila! Mila kano si nam slavna, Mila si nam ti jedina, Mila kuda si nam ravna, Mila kuda si planina! Teci Dravo, Savo teci, Nit'ti Dunav silu gubi! Sinje more, svijetu reci, Da svoj narod Hrvat ljubi! Dok mu njive sunce grije, Dok mu hrašće bura vije, Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije! Μετάφραση Όμορφη πατρίδα μας, Ω αγαπημένη, ηρωική γη, πατρίδα αρχαίας δόξας, μακάρι πάντα να είσαι ευτυχισμένη! Αγαπημένη, τόσο όσο ένδοξη είσαι, Μόνο εσύ είσαι αγαπημένη μας, Αγαπημένη, όπου υπάρχουν πεδιάδες, Αγαπημένη, όπου υπάρχουν βουνά! Κύλα Σάβο, κύλα Ντράβο, ούτε εσύ μη χάνεις τη δύναμη σου, Δούναβη! Βαθιά γαλάζια θάλασσα, πες στον κόσμο, ότι ένας Κροάτης αγαπάει το έθνος του! Όσο τα χωράφια του είναι θερμά στη λιακάδα, Όσο τις βελανιδιές του τις δέρνουν οι άνεμοι, Όσο οι νεκροί του είναι κρυμμένοι στους τάφους, Όσο χτυπά η καρδιά του!

7 Η ιστορία της Κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια η περιοχή της σημερινής Κροατίας ανήκε στις επαρχίες Πανονίας και Δαλματίας, οι οποίες βρίσκονταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Αργότερα τμήμα της περιοχής καταλήφθηκε από τους Οστρογότθους, στη συνέχεια από τους Λομβαρδούς και τον 7ο αι. από τους Αβάρους. Ακριβώς αυτή την εποχή, με τη βοήθεια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου, κατέφτασαν στην περιοχή οι Κροάτες, οι οποίοι οργανώθηκαν υπό την καθοδήγηση του ηγεμόνα Τρπιμίρ. Το Δουκάτο της Κροατίας, όπως αρχικά ονομάστηκε, ανακηρύχτηκε σε βασίλειο το 10ο αι. με βασιλιά τον Τομισλάβ, ο οποίος το 925 αυτοανακηρύχτηκε "ρεξ Κροατόρουμ". Ο Τομισλάβ επιτέθηκε και κυριάρχησε στα παράκτια νησιά, στις παραλιακές πόλεις, στη Βοσνία και στην Πανονία. Τον 9ο αι. μετά τα κηρύγματα των Κυρίλλου και Μεθοδίου επήλθε ρήξη στους κόλπους της Κροατικής Εκκλησίας και ο διαχωρισμός της σε ορθόδοξο (ανατολικό και σλαβικό) και λατινικό δόγμα. Το 1260 τα εδάφη της Κροατίας διαιρέθηκαν σε δύο ξεχωριστά βασίλεια: της Κροατίας και της Δαλματίας από τη μια και της Σλαβονίας από την άλλη. Με την υπογραφή της ειρήνης τού Ζαντάρ (1358) οι περιοχές περιήλθαν στην κατοχή των Ούγγρων, τους οποίους από το 1420 μέχρι το 1797 διαδέχτηκαν οι Βενετοί. Η τουρκική κατάκτηση (1463) ανάγκασε αρκετούς Κροάτες να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές (Ιστρία, Δαλματία, Αβρουζία). Το 1526 ο Λουδοβίκος Β΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας, ηττήθηκε στο Μόχατς από τους Τούρκους και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέρασε υπό τουρκική κατοχή. Το 1527 η χώρα πέρασε στην κυριαρχία των Αψβούργων και οι Κροάτες εξέλεξαν αυτοκράτορα τον Φρειδερίκο Α΄.

8 Η σύγχρονη ιστορία της Το 1805 η Κροατία και τμήματα της Σλοβενίας αποτέλεσαν τμήμα των "Ιλλυρικών Επαρχιών" τις οποίες ίδρυσε ο Ναπολέοντας, αλλά τις έχασε το 1813. Το 1848, όταν οι Ούγγροι ενεπλάκησαν σε πόλεμο με τους Αψβούργους, οι Κροάτες τάχτηκαν με το πλευρό των τελευταίων, γιατί ταίριαζαν περισσότερο με τους Αυστριακούς στις θρησκευτικές απόψεις. Το ίδιο έτος καταργήθηκε η δουλοπαροικία, αλλά η Κροατία παρέμεινε υπό την αυστριακή κυριαρχία του Αυστριακού Μπαχ μέχρι το Το 1867, με την ένωση της Αυστρίας με την Ουγγαρία και την εγκαθίδρυση δύο εξουσιών, η Κροατία τέθηκε κάτω από την ουγγρική κυριαρχία. Το 1868 η Δίαιτα της Κροατίας και το Παρλαμέντο της Βουδαπέστης υπέγραψαν συμφωνία με την οποία αναγνωριζόταν η αυτονομία της Κροατίας μέσα στα πλαίσια της αυτοκρατορίας και η ελεύθερη χρήση της κροατικής διαλέκτου. Η ανεξαρτησία της χώρας και η συμμετοχή της στο νέο γιουγκοσλαβικό κράτος κηρύχτηκε μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου (29 Οκτωβρίου 1918). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου η Κροατία ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος υπό τον ιταλικό όμως και γερμανικό έλεγχο. Τον Μάιο του 1945 η χώρα απελευθερώθηκε και έγινε μία από τις έξι ομόσπονδες δημοκρατίες της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας, με ηγέτη τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Ο θάνατος του τελευταίου ήταν η αρχή για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ολοκληρώθηκε το Την ίδια χρονιά (25 Ιουνίου 1991) η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της.

9 Πολίτευμα-oblik vladavine
Η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Δημοκρατία της Κροατίας (στη σερβοκροατική Harvatska Republika). Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το οποίο θεσπίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1990 και αναθεωρήθηκε το 1992, η χώρα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για θητεία 5 χρόνων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από δύο σώματα: την 138μελή Βουλή των Αντιπροσώπων (Sabor) και την 68ελή Περιφερειακή Βουλή. Τα μέλη και των δύο σωμάτων αναδεικνύονται με γενικές εκλογές. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν από την ηλικία των 16 ετών, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες που είναι άνω των 18 ετών. Από τις 22 Μαΐου 1992 η Κροατία αποτελεί επίσημα μέλος του ΟΗΕ.

10 Κλίμα-klima Το ανατολικό τμήμα της χώρας, λόγω της απόστασής του από τη θάλασσα και της έκθεσής του στους ψυχρούς παγωμένους άνεμους που φυσούν από τη Βόρεια Ευρώπη, έχει ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους πολύ δριμείς χειμώνες και τα πολύ θερμά καλοκαίρια. Αντίθετα το δυτικό τμήμα της χώρας δέχεται την ευεργετική επίδραση της θάλασσας και έχει κλίμα μεσογειακό, το οποίο μετριάζει τις μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες και αυξάνει το ύψος των βροχοπτώσεων. Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες Ιανουαρίου (ψυχρότερος μήνας) και Ιουλίου (θερμότερος μήνας) στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ είναι 0°C και 23,5°C αντίστοιχα, ενώ το μέσο ετήσιο ύψος βροχής φτάνει τα 642 χιλιοστά. Στην πόλη Ριγιέκα, η οποία βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Αδριατικής, οι μέσες θερμοκρασίες Ιανουαρίου και Ιουλίου είναι 6,2°C και 23°C αντίστοιχα, ενώ το μέσο ετήσιο ύψος βροχής φτάνει τα χιλιοστά. Όσο προχωρούμε νοτιότερα, κατά μήκος των ακτών, παρατηρείται μια σταδιακή άνοδος στις μέσες θερινές θερμοκρασίες.

11 Πρωτεύουσα-kapital Πρωτεύουσα και μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας είναι το Ζάγκρεμπ ( κάτοικοι το 1998). Είναι χτισμένη πολύ κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας με τη Σλοβενία και εκτείνεται από τις πλαγιές της οροσειράς Μεντεβέντια μέχρι την πεδιάδα του ποταμού Σάβου. Πολύ κοντά της βρίσκονται οι πόλεις Γκράντεκ και Κάπτολ, οι οποίες αναπτύχθηκαν και συνενώθηκαν με την πρωτεύουσα. Σήμερα αποτελεί το βιομηχανικό, οικονομικό, εμπορικό, πνευματικό, διοικητικό και συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας. Οι δρόμοι που συνδέουν την Δυτική με την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι πρόσφατα ξανάνοιξαν, διέρχονται μέσα το Ζάγκρεμπ και έχουν ξαναδώσει στην πόλη τον ηγετικό ρόλο που είχε στο εμπόριο της περιοχής.

12 Μεγάλες πόλεις-glavni gradovi
Η μεγαλύτερη πόλη της χερσονήσου της Ίστριας, Πούλα, έχει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Αμφιθέατρα στον κόσμο, που χρησιμοποιείται ακόμα για φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Περιβάλλεται από μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θέρετρα, κάμπινγκ και αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε μικρή απόσταση με βάρκα είναι το εθνικό πάρκο Μπριούνι, που το έχουν επισκεφθεί πολλοί ηγέτες του κόσμου, όταν ήταν η θερινή κατοικία του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Τα παράκτια νερά προσφέρουν παραλίες, ψάρεμα, υποθαλάσσια παρατήρηση ναυαγίων αρχαίων Ρωμαϊκών πλοίων και πολεμικών πλοίων του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα σε παρθένους κολπίσκους και νησιά μικρά και μεγάλα.

13 Αξιοθέατα-znamenitosti
Εθνικό Πάρκο Λίμνης Plitvice

14 Όμορφα τοπία-Prekrasan krajolik
Η ενδοχώρα είναι πιο ήσυχη, πολύ πράσινη και δασωμένη, με δεκάδες χωριά χτισμένα με πέτρα και σκαρφαλωμένα σε λόφους, όπως το Μότοβουν. Ο ποταμός Μίρνα κυλάει πίσω από το λόφο και στην άλλη πλευρά του ποταμού είναι το διάσημο δάσος  Μότοβουν, μια περιοχή περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην κοιλάδα του ποταμού Μίρνα, από την οποία 280 εκτάρια (2,8 τ.χ. ) προστατεύονται ειδικά. Αυτή η περιοχή διαφέρει τελείως όχι μόνο από τα διπλανά δάση, αλλά επίσης και από εκείνα ολόκληρης της γύρω καρστικής περιοχής λόγω της άγριας ζωής της, του υγρού εδάφους και της πλούσιας και πολύτιμης ασπρόμαυρης τρούφας ( Τuber magnatum), που ευδοκιμεί εκεί.

15 Η γλώσσα-jezik Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η κροατική (σερβο-κροατική), η οποία ομιλείται από το 96% του πληθυσμού. Η κροατική ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών και από το 14ο αι. αποδίδεται στο γραπτό λόγο με το λατινικό αλφάβητο. Οι Σέρβοι και άλλοι λαοί αποδίδουν την κροατική στο γραπτό λόγο με το κυριλλικό αλφάβητο, η χρήση του οποίου είναι νόμιμη. Οι άλλοι λαοί που ζουν στη χώρα (Σέρβοι, Ούγγροι, Τσέχοι, Ιταλοί, Σλοβάκοι, Αλβανοί και Σλοβένοι) χρησιμοποιούν τις δικές τους γλώσσες. Τέλος, τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά διδάσκονται στα σχολεία σε παιδιά άνω των 10 ετών.

16 Θρησκεία Η πλειονότητα των κατοίκων (το 76,5%) είναι ρωμαιοκαθολικοί. Οι ορθόδοξοι αποτελούν το 11,1% και είναι κυρίως Σέρβοι. Στη χώρα υπάρχει μια σημαντική μειονότητα μουσουλμάνων, η οποία αποτελεί το 1,2%. Οι προτεστάντες αποτελούν το 0,4%, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν πιστεύει καμία θρησκεία ή ακολουθεί διάφορα άλλα δόγματα. Τα στοιχεία που δίνονται αφορούν την κατάσταση που επικρατούσε πριν τον εμφύλιο πόλεμο του 1991.

17 Διάσημες προσωπικότητες-Poznate osobe
Nicola Tesla

18 Διατροφή Η κουζίνα της Κροατίας ποικίλει και αντικατοπτρίζει τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής. Οι περιοχές βόρεια και νότια της Αδριατικής χαρακτηρίζονται από μεγάλες διαφορές στις γεύσεις και στην προετοιμασία διάφορων μεσογειακών πιάτων. Τα μυστικά για το ψητό ψάρι και άλλες θαλάσσιες λιχουδιές έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Στο βόρειο τμήμα της Κροατίας η Αυστρο-ουγγρική επιρροή στο μαγείρεμα είναι πολύ ορατή. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το κρασί το οποίο εκτιμάται για τη γεύση του η οποία οφείλεται στο ζεστό κλίμα της νότιας Κροατίας. Delicatessen Εκτός από την τυπική ευρωπαϊκή κουζίνα, η Κροατία είναι επίσης γνωστή για τα πιο δημοφιλή εδέσματά της. Κάποια από τα γνωστά κρύα ορεκτικά είναι το ζαμπόν Δαλματίας ή Ίστριας, το τυρί Pag ή Λίκα, το πεκορίνο, η Σλαβονία μπάλα, το διάσημο τυρί κρέμα. Τα πιάτα ζυμαρικών σερβίρονται ανάλογα με την περιοχή όπου βρισκόμαστε. Στη Δαλματία, πριμόριε, στα νησιά και στην Ίστρια το πρώτο πιάτο είναι ψάρια και θαλασσινά ή κρέας, συμπεριλαμβανομένου του αρνιού και της πασίγνωστης παστιτσάδας. Ποτά Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού είναι μέρος της αιώνιας παράδοσης των Κροατών μελισσοκόμων, τόσο στο ηπειρωτικό μέρος της Κροατίας όσο και κατά μήκος της ακτής και τη Δαλματία. Ανάμεσα στα κροατικά κρασιά, πιο δημοφιλή είναι αυτά που παράγονται κατά μήκος της Αδριατικής ακτής και στα  νησιά. Τα κόκκινα κρασιά όπως Teran, merlot, cabernet, το Opolo, το plavac, Dingac postup είναι όλα υπέροχα ενώ για λευκά η Malvasia, Postup, Pinot, η kujundjusa η zlahtina, το Μοσχάτο είναι μερικά από τα πιο γνωστά. Από την παραγωγή του ηπειρωτικού τμήματος δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το rizling, το Graševina, το burgundac, και το Traminac.

19 Σπεσιαλιτέ για κάθε περίσταση
Στην Κροατία υπάρχουν πολλές τελετές οι οποίες συνδέονται άμεσα με το φαγητό και τις σπεσιαλιτέ της κάθε περιοχής.  Είτε σε δημόσιου χαρακτήρα γιορτές, όπως οι ημέρες του Διονυσίου και του S. Martin που γιορτάζονται σε ιδιωτικά καταστήματα και εστιατόρια, είτε σε οικογενειακές στιγμές (γάμοι, βαφτίσια, Πάσχα, κτλ) το φαγητό και τα ιδιαίτερα πιάτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό. Η σάλτσα από χοιρινό κρέας με πατάτες τρώγεται σε εκθέσεις ή κατά τη διάρκεια προσκυνημάτων, ο μπακαλιάρος την παραμονή των Χριστουγέννων και τη Μεγάλη Παρασκευή, το χοιρινό για το Νέο Έτος και το τυπικό krofne συνοδεύει τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς. Το ζαμπόν με αυγά σε συνδυασμό με τα λαχανικά σερβίρεται το Πάσχα. Η Σλαβονία μπάλα κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, η χήνα την ημέρα του S. Martin ενώ η γαλοπούλα και άλλα πουλερικά σερβίρονται με Sarme για τα Χριστούγεννα. Στους γάμους, υπάρχουν διάφορα πιάτα και γλυκά όπως το breskvice (ροδάκινα). Πολλοί άνθρωποι προτιμούν σε κάθε γιορτή διάφορες σπεσιαλιτέ από σουβλάκια αρνίσιου ή χοιρινού κρέατος, ψητά ψάρια, καλαμάρια τα οποία παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους ή διάφορα είδη κρεατικών στη σούβλα όπως κεμπάπ, μείγμα με βάση το κρέας και ψητά cevapcici. Μην ξεχνάτε το ζαμπόν και ψημένο τυρί, το τυρί cottage, τη μοτσαρέλα, την παραδοσιακή ψαρόσουπα brodet και το μοσχαρίσιο κρέας.

20 Ρυζοσαλάτα με λαχανικά
Συστατικά: 200 γρ ρύζι, τύπου καρολίνα 250 γρ φρέσκα κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φλίδες 1 φλ. βρασμένο καλαμπόκι 5 ραπανάκια κομμένα φέτες 150 γρ βρασμένα πλατιά, φρέσκα φασολάκια ​150 γρ βρασμένο φρέσκο αρακά 200 γρ μανιτάρια πλευρώτους 200 γρ βασιλομανίταρα  ​1 κόκκινη πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά Για το ντρέσινγκ ξύσμα από 1 λεμόνι 3 κ.σ.  ελαιόλαδο 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 κ.σ. φυλλαράκια δεντρολίβανο 1 φλ.  ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι Οδηγίες: Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε κατά μέρος. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, αναμειγνύοντας σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύοντας ελαφρώς μ’ ένα πιρούνι. Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το ρύζι, και όλα τα λαχανικά και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά Αδειάζουμε το μείγμα σε μια πιατέλα και το αφήνουμε μισή ώρα να  αναμειχθούν οι γεύσεις.

21 Κροατική κουζίνα-hrvatska kuhinja
Μηλόπιτα Υλικά:  2 φύλλα σφολιάτα με βούτυρο γάλακτος, 1, 5 κιλό μήλα 25 γρ. βούτυρο, 50 γρ. σταφίδες, 70 γρ. καρυδόψιχα, 150 γρ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού κανέλα Εκτέλεση:  Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Τα σοτάρουμε με το βούτυρο να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους. Βάζουμε τα μήλα σ' ένα μπολ και προσθέτουμε τις σταφίδες, την καρυδόψιχα τριμμένη, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν. Στρώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα το ένα φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε μέσα τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κλείνουμε τις άκρες. Τρυπάμε το πάνω μέρος της ζύμης με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε με σαντιγί ή με παγωτό βανίλια. Αντί για μήλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίση ποσότητα κεράσια χωρίς το κουκούτσι τους και αντί για καρύδι, αμύγδαλο τριμμένο, για μια εξίσου γευστική κερασόπιτα.

22 Έθιμα Στην Κροατία, στο νησί Κρκ, με πλούσια μεσαιωνική παράδοση και έθιμα υποδέχονται το Νέο Έτος με το Φεστιβάλ Ιπποτών που διοργανώνεται από τις 26 Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι του νησιού Κορτσούλι πάνω από το πλούσιο τραπέζι τραγουδούν τα κάλαντα. Παλιότερα συνήθιζαν να τραγουδούν "καντσονέτα" στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιουστίνου και με κωμικό τρόπο να επικρίνουν τα αρνητικά του χρόνου που πέρασε. Στην Κροατία παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα δώρα έφερνε ο μικρός Ιησούς και στις βόρειες περιοχές τον αποκαλούσαν Ίσουσεκ, ενώ στα ηπειρωτικά της χώρας, στη Σλαβονία, τη Μπαράνια και το Σρεμ χρησιμοποιούσαν τη γερμανική λέξη «Κρίστκίντλ».


Κατέβασμα ppt "ΚΡΟΑΤΙΑ Εργασία των μαθητών της ΣΤ τάξης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google