Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ
ΟΥΑΛΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ

2

3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Ουαλία είναι μια από τις τέσσερις χώρες που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας και συνορεύει ανατολικά με την Αγγλία, νότια με το Κανάλι του Μπρίστολ και δυτικά και βόρεια με την Ιρλανδική Θάλασσα. Πρωτεύουσα της Ουαλίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της, το Κάρντιφ, από το 1955.

4 Αποικισμός Οι πρώτες πηγές καταγεγραμμένης ιστορίας παρατηρούνται κατά τη ρωμαϊκή κατοχή της Βρετανίας. Οι Ρωμαίοι έχτισαν μια σειρά φρούρια κατά μήκος της τωρινής Νότιας Ουαλίας, δυτικά μέχρι το Καρμάρθεν. Επίσης, έχτισαν το θρυλικό κάστρο Caerleon, το οποίο έχει το καλύτερα διατηρημένο αμφιθέατρο στη Βρετανία. Κατά τον 4ο αιώνα, εισήχθη ο χριστιανισμός στην Ουαλία. Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων από τη Βρετανία το 410, πολλά εδάφη πέρασαν υπό την κυριαρχία διαφόρων γερμανικών φύλων, κάποια από τα οποία κατάφεραν να διατηρηθούν λόγω γεωγραφικής θέσης και ισχυρής κοινωνικής δομής και εξελίχτηκαν στην τωρινή Ουαλία. Μετά την απώλεια των πεδινών περιοχών, τα βασίλεια της Μερκίας και της Νορθούμπρια στην Αγγλία, και μετά του Γουέσσεξ , καθόρισαν τα σύνορα μεταξύ των δυο λαών. Μέχρι τον 8ο αιώνα, είχαν καθοριστεί και τα ανατολικά σύνορα με τους Αγγλοσάξωνες. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κορνουάλης το 722, οι Βρετόνοι της Ουαλίας έκαναν ειρήνη με τους Βίκινγκς και ζήτησαν από τους Νορμανδούς να τους βοηθήσουν στον πόλεμο με τους Αγγλοσάξωνες, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάκτηση της Ουαλίας, κάτι που κατάφεραν.

5 Γεωγραφία Η Ουαλία είναι μια πεδινή χώρα με έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της Ουαλίας είναι πεδιάδα και υπάρχουν μόνο λίγα και χαμηλά βουνά, κυρίως βόρεια και κεντρικά στη χώρα, ενώ το μήκος της ακτογραμμής της φτάνει τα χιλιόμετρα. Έχει, επίσης, μερικά νησιά, από τα οποία μεγαλύτερο είναι το Άνγκλεσι στα βορειοδυτικά. Οι κυριότερες βιομηχανικές περιοχές με το μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκονται στη Νότια Ουαλία και αποτελούνται από τις πόλεις του Κάρντιφ , του Σουόνσι , του Νιούπορτ και τις γύρω περιοχές.

6

7 Κλίμα Το κλίμα της Ουαλίας είναι ψυχρό το χειμώνα και ήπιο το καλοκαίρι. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1 βαθμοί Κελσίου και τον Ιούλιο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.

8

9 Δημογραφικά στοιχεία Η Ουαλία έχει πληθυσμό κατοίκους (2001). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1,23%. Υπάρχουν 4 θάνατοι ανά 1000 κατοίκους και 5,23 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους. Ο μέσος όρος ζωής είναι 82 χρόνια. Ο αναλφαβητισμός κυμαίνεται στο 2%. Η Ουαλία έχει μεγάλες εθνικές ασιατικές μειονότητες κυρίως στο Κάρντιφ, το Νιούπορτ και το Σουόνσι λόγω της μετανάστευσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, πιο πρόσφατα, λόγω της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολική Ευρώπη. Σε έρευνα του 2001 το 72% των Ουαλών σαν εθνική ταυτότητα θεωρούσαν τους εαυτούς τους εντελώς Ουαλούς, ενώ το 7% θεωρούνταν μισοί Ουαλοί (και μισοί Βρετανοί, κυρίως). Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, εκτιμάται πως το 35% του πληθυσμού έχει επίθετα με ουαλικές ρίζες, κάποια αγγλικά επίθετα μπορεί να αποτελούν παραφθορές αντίστοιχων ουαλικών, ενώ ουαλικά επίθετα είναι πολύ κοινόχρηστα στην Αγγλία.

10

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google