Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

2 ΑΡΧΕΣ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

3 Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός έκανε την εμφάνιση του στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη του 17ο αιώνα και είχε ως σκοπό να απελευθερώσει το ανθρώπινο πνεύμα από τις προκαταλήψεις τις δεισιδαιμονίες . Η πνευματική ελευθερία ,η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ήταν οι σημαντικότερες από τις ιδέες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που έγιναν γνωστές στον ελληνικό χώρο όταν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι Έλληνες που ζούσαν την εποχή εκείνη στη Δύση ήταν οι κύριοι φορείς που μετέφεραν τις ιδεολογικές αρχές του Διαφωτισμού στην Ελλάδα.

4 O Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του
ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ O Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του που με αυτό θέλησε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες ήταν ο Θούριος : Ως πότε, παλικάρια, να ζούμεν στα στενά, μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά; Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή.

5 Κορυφαίος δάσκαλος τους γένους και εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού υπήρξε ο Αδαμάντιος Κοραής που ασχολήθηκε με το <<ζήτημα της γλώσσας>> και θέλησε να επικρατήσει η νεοελληνική δημοτική και να αφαιρεθούν κάποιες ξένες λέξεις και εκφράσεις. Ο φωτισμός του Γένους πίστευε ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Τούρκικο ζυγό. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

6 ΠΗΓΕΣ el.wikipedia.org

7 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google