Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ. ΑΡΧΕΣ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ  ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ. ΑΡΧΕΣ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ  ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

2 ΑΡΧΕΣ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ  ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

3 Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός έκανε την εμφάνιση του στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη του 17 ο αιώνα και είχε ως σκοπό να απελευθερώσει το ανθρώπινο πνεύμα από τις προκαταλήψεις τις δεισιδαιμονίες. Η πνευματική ελευθερία,η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ήταν οι σημαντικότερες από τις ιδέες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που έγιναν γνωστές στον ελληνικό χώρο όταν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες στις αρχές του 18 ου αιώνα. Οι Έλληνες που ζούσαν την εποχή εκείνη στη Δύση ήταν οι κύριοι φορείς που μετέφεραν τις ιδεολογικές αρχές του Διαφωτισμού στην Ελλάδα.

4 ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ O Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του που με αυτό θέλησε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες ήταν ο Θούριος : Ως πότε, παλικάρια, να ζούμεν στα στενά, μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά; Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή.

5 Κορυφαίος δάσκαλος τους γένους και εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού υπήρξε ο Αδαμάντιος Κοραής που ασχολήθηκε με το > και θέλησε να επικρατήσει η νεοελληνική δημοτική και να αφαιρεθούν κάποιες ξένες λέξεις και εκφράσεις. Ο φωτισμός του Γένους πίστευε ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Τούρκικο ζυγό. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

6 ΠΗΓΕΣ el.wikipedia.org www.stixoi.info www.matia.gr

7


Κατέβασμα ppt "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ. ΑΡΧΕΣ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ  ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google