Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το όραμα του Ρήγα Φεραίου

2 Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου.

3 Κοινός ο πόθος για την ελευθερία Κλέφτες και αρματολοί αναζητούν την ελευθερία. Κλέφτες και αρματολοί αναζητούν την ελευθερία. Χαιντούτοι, για τους Βούλγαρους Χαιντούτοι, για τους Βούλγαρους Χαιντούκοι, για τους Σέρβους Χαιντούκοι, για τους Σέρβους Πανδούροι για τους Ρουμάνους Πανδούροι για τους Ρουμάνους Οι εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται, φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, απομονώνονται όμως από τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία πορεύονται στο δρόμο της προόδου. Οι εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται, φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, απομονώνονται όμως από τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία πορεύονται στο δρόμο της προόδου.

4 Την επιθυμία όλων των λαών για ελευθερία εξέφρασε ο Ρήγας Φεραίος, που έκανε σκοπό της ζωής του την απελευθέρωση όλων των Βαλκανικών χωρών.

5 Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας (Φέρες) το 1757.

6 Αφού έχασε αγαπημένους του ανθρώπους από τους Τούρκους αλλά και από την μεγάλη του αγάπη για τα γράμματα, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου και έμαθε πολλές γλώσσες και επηρεάστηκε από τους πνευματικούς ανθρώπους.

7 Συγκινήθηκε από τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης και ήλπιζε στη βοήθεια του Ναπολέοντα. Συγκινήθηκε από τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης και ήλπιζε στη βοήθεια του Ναπολέοντα. Μετέφρασε βιβλία στην ελληνική γλώσσα, για τη μόρφωση του λαού, αλλά και εξέδωσε έργα με επαναστατικό περιεχόμενο. Μετέφρασε βιβλία στην ελληνική γλώσσα, για τη μόρφωση του λαού, αλλά και εξέδωσε έργα με επαναστατικό περιεχόμενο. Σημαντικό έργο για εκείνη την εποχή ήταν η περίφημη «Χάρτα» Σημαντικό έργο για εκείνη την εποχή ήταν η περίφημη «Χάρτα»

8 Σημαντικό έργο του ήταν και ο Θούριος. Στην προσπάθειά του να συνεχίσει την επαναστατική του δραστηριότητα και στους άλλους λαούς, άφησε τη Βιέννη και πήγε στην Τεργέστη.

9 Στην Τεργέστη τον συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία και τον παρέδωσε στους Τούρκους. Στην Τεργέστη τον συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία και τον παρέδωσε στους Τούρκους. Το 1798 στο Βελιγράδι στο κάστρο Ντεμπόισα τον σκότωσαν. Το 1798 στο Βελιγράδι στο κάστρο Ντεμπόισα τον σκότωσαν. Ο Ρήγας όμως είχε προλάβει να σπείρει τους πρώτους σπόρους για τα επαναστατικά κινήματα που θα οδηγούσαν στην εθνική αποκατάσταση. Ο Ρήγας όμως είχε προλάβει να σπείρει τους πρώτους σπόρους για τα επαναστατικά κινήματα που θα οδηγούσαν στην εθνική αποκατάσταση.

10

11

12


Κατέβασμα ppt "Το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς, που συνόδευαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένωσαν τους Έλληνες με τους άλλους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google