Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τους μαθητές της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βαγίων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ

2 «Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να γνωρίσουν
από πού προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, ποια η επίδραση του κάθε τροφίμου στην υγεία τους και να τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες επιλογές τροφίμων μέσα στη μέρα τους.» Υλικό Αγωγής Υγείας «Διατροφή-Διατροφικές Συνήθειες» ΥΠΑΙΠΘΑ-Δνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας

3 Τι πρεπει να ξερω για τη διατροφη μου
Το βασικότερο στοιχείο της σωστής διατροφής είναι η ποικιλία. Ποικιλία στη διατροφή σημαίνει να τρως κάθε μέρα και σε κάθε γεύμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι ομάδες τροφίμων περιλαμβάνουν τρόφιμα με παρόμοια θρεπτικά συστατικά και δράση στον οργανισμό.

4 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1. Ομάδα δημητριακών
(ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, άσπρο ψωμί, δημητριακά, πατάτες ψητές ή βραστές, πίτες, δημητριακά με σοκολάτα, κρουασάν, λουκουμάδες, κουλούρι, ζυμαρικά, ρύζι)

5

6

7

8

9 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2. Ομάδα λαχανικών
Όλα τα φρέσκα ωμά ή βρασμένα ή ψητά λαχανικά

10

11

12 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3. Ομάδα φρούτων Όλα τα φρέσκα φρούτα, φυσικοί χυμοί, συσκευασμένοι χυμοί, κομπόστες φρούτων, αποξηραμένα φρούτα

13

14

15 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 4. Ομάδα γαλακτοκομικών Γάλα λευκό (1-2% λιπαρά), γιαούρτι λευκό (1-2%), γάλα πλήρες, γιαούρτι πλήρες, γιαούρτι με φρούτα, γιαούρτι με δημητριακά, σοκολατούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, τυρί με χαμηλά λιπαρά, τυρί με πολλά λιπαρά (π.χ. φέτα)

16

17

18 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5. Ομάδα κρέατος Ψάρι, όσπρια , πουλερικά, κόκκινο κρέας, αβγό, αλλαντικά (όσπρια και αβγά : πλούσια σε πρωτεΐνες)

19

20

21

22 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 6. Ομάδα λίπους
Ελαιόλαδο, ελιές, μαγιονέζα, βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί, σπορέλαια, φοινικέλαιο (ΦΥΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ) Κρέατα και τυριά με πολλά λιπαρά (ΖΩΙΚΟ ΛΙΠΟΣ)

23

24

25 7. Ομάδα γλυκών, μικρογευμάτων και αναψυκτικών
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 7. Ομάδα γλυκών, μικρογευμάτων και αναψυκτικών Γλυκά κουταλιού, βανίλια, γαριδάκια, πατατάκια, παστέλι, μαρμελάδα, σοκολάτα, μερέντα, μπισκότα, παγωτό, γλυκά του ταψιού, αναψυκτικά, παγωτό, τάρτες, τούρτες, πάστες κ.α.

26

27

28

29 Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού μας
υδατανθρακεσ Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού μας

30 Υδατανθρακεσ Οι υδατάνθρακες είναι ενώσεις άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου και στις πιο απλές μορφές τους, το μόριο τους μοιάζει με αυτό του νερού. Χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες

31 ΤΟ ΑΜΥΛΟ & ΟΙ ΑΠΕΠΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
υδατανθρακεσ 1) Απλοί υδατάνθρακες : ΖΑΧΑΡΗ 2) Σύνθετοι υδατάνθρακες Οι πιο σημαντικοί εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι: ΤΟ ΑΜΥΛΟ & ΟΙ ΑΠΕΠΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

32 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Οι υδατάνθρακες (κυρίως το άμυλο) αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας Οι άπεπτες φυτικές ίνες, δεν μας δίνουν ενέργεια, αλλά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου Η ζάχαρη δίνει γλυκιά γεύση σε τρόφιμα και ροφήματα και τα κάνει πιο εύγευστα

33 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η ζάχαρη που υπάρχει σε διάφορα γλυκίσματα, καραμέλες και σοκολάτες, παραμένει για πολλή ώρα στα δόντια (αν δεν πλυθούν) και αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα Λόγω της μεγάλης θερμιδικής αξίας, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους

34 ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ
Η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων- στη μορφή κυρίως του αμύλου- θα πρέπει να εξασφαλίζει το 50-55% των συνολικά προσλαμβανόμενων θερμίδων Η ημερήσια πρόσληψη άπεπτων φυτικών ινών θα πρέπει να είναι περίπου γραμμάρια Η κατανάλωση ζάχαρης είναι απαραίτητο να περιοριστεί στο ελάχιστο.

35 Τροφιμα πλουσια σε αμυλο
Ρύζι Πατάτες Όσπρια Δημητριακά (ζυμαρικά & ψωμί)

36 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΠΕΠΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Όλα τα δημητριακά που δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός του σπόρου του σιταριού Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια

37 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Πρώτες και κυρίαρχες

38 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες οφείλουν το όνομά τους στην ελληνική λέξη πρωτεύων Ταξινομούνται με βάση την περιεκτικότητά τους σε απαραίτητα αμινοξέα: Α) Πλήρεις πρωτεΐνες ή υψηλής βιολογικής αξίας (περιέχουν τα 9 απαραίτητα αμινοξέα) Β) Μη πλήρεις ή χαμηλής βιολογικής αξίας (δεν έχουν κάποιο ή κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα)

39 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Αποτελούν το κατεξοχήν δομικό υλικό Απαραίτητες στη σύνθεση και ανάπλαση ιστών του σώματος όπως οι μύες, οι αδένες , το δέρμα και τα υπόλοιπα όργανα Μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτεΐνη έχουν τα παιδιά, οι έφηβοι, λόγω ταχείας ανάπτυξης και οι ασθενείς μετά από τραυματισμούς, εγχειρήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες

40 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού λίπους, αφού λαμβάνεται-παράλληλα- μεγάλη ποσότητα ζωικού λίπους.

41 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Το κόκκινο και λευκό κρέας Τα ψάρια Τα αυγά Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα

42 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΕΪΙΝΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
1. Όσπρια 2. Λαχανικά & Δημητριακά

43 λιποσ Το λίπος είναι το θερμιδογόνο συστατικό με τη μεγαλύτερη θερμιδική πυκνότητα. Παρέχει το μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων ανά γραμμάριο απ’ ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες 1 γραμμάριο λίπους = 9 θερμίδες 1 γραμμάριο υδατανθράκων= 4 θερμίδες 1γραμμάριο πρωτεϊνών = 4 θερμίδες

44 λιποσ Με βάση τη συγκέντρωση του λίπους στα τρόφιμα, τα λίπη διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες ΟΡΑΤΑ ΛΙΠΗ: Μαγειρικά λάδια (σπορέλαια, ελαιόλαδο, λαρδί κ.α.) ΜΗ ΟΡΑΤΑ ΛΙΠΗ: Κρυμμένα σε πολλά τρόφιμα (γλυκά, ξηρούς καρπούς, ελιές, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη και σε όλα τα τρόφιμα που έχουν τηγανιστεί)

45 ΛΙΠΟΣ

46 Οι ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τρώγε πάντα σε ευχάριστο περιβάλλον Παίρνε πάντα πρωινό Τρώγε ποικιλία τροφίμων Τρώγε περισσότερα φρούτα και λαχανικά Απόφυγε τη ζάχαρη , τα γλυκά και τα αναψυκτικά Απόφυγε το πολύ αλάτι και τα αλμυρά Ελάττωσε το κόκκινο κρέας και αντικατέστησέ το με κοτόπουλο και ψάρι Απόφυγε τα ζωικά λίπη και προτίμησε το ελαιόλαδο Πίνε άφθονο νερό Ασκήσου καθημερινά

47 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Με τη σωματική άσκηση πετυχαίνω: Καλή φυσική κατάσταση
Δραστήριο τρόπο ζωής Καλή σωματική και ψυχική υγεία

48 ΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ …. Χαριζουν Υγεια
ΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ …. Χαριζουν Υγεια Περπάτημα Τρέξιμο (jogging) Ποδήλατο Σχοινάκι Χορός Παιχνίδι με τους φίλους μου Παιχνίδια στη θάλασσα

49 Ποδήλατο Χορός Περπάτημα Τρέξιμο Παιχνίδι με τους φίλους μου Σχοινάκι Παιχνίδια στη θάλασσα

50 Καλό καλοκαίρι Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής: Παλαντζά Σπυριδούλα


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google