Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες

2 Οι τροφές είναι το καύσιμο του οργανισμού μας Ο τρόπος που τρεφόμαστε προσφέρει στο σώμα μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κάνουμε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

3 Δύο ειδών καύσιμα για τον οργανισμό
Πρωτεΐνες: Η καλύτερη ποιότητα θερμίδων! Υδατάνθρακες: Οι καλοί και οι κακοί!

4 ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ & ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ & ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ Για έναν υγιή οργανισμό πρέπει η διατροφή μας καθημερινά να περιλαμβάνει : 50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνες και 30% λίπος.

5 Πρωτεΐνες Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας % από την συνολική ημερήσια θερμιδική ανάγκη. Υδατάνθρακες Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του. Σε μία ισορροπημένη διατροφή το 55-60% της ολικής ενέργειας πρέπει να έρχεται από τους υδατάνθρακες

6 Η Σημασία των Πρωτεϊνών στη διατροφή μας
Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του οργανισμού γιατί: Βοηθούν στην ανάπλαση των ιστών και την αντικατάσταση των φθαρμένων Βοηθούν στην γρήγορη επούλωση των πληγών Αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες. Αποδίδουν τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης

7 Η Σημασία των Υδατανθράκων στη Διατροφή
Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στον οργανισμό. Ένα γραμμάριο υδατάνθρακα αποδίδει τέσσερις θερμίδες. Έχουν πρωτέϊνο - προστατευτική επίδραση. Έχουν άμεση σχέση με τον μεταβολισμό των λιπών. Το κεντρικό νευρικό μας σύστημα για να λειτουργήσει σωστά και να δώσει τα σωστά μηνύματα, χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας την γλυκόζη.

8 Τρόφιμα που περιέχουν άφθονες πρωτεΐνες
Κρέας βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο Πουλερικά Ψάρια Αυγά (το άσπρο του αυγού) Όσπρια (φασόλια, ρεβίθι, φακή, λουβί, κουκιά, μπιζέλι) Σόγια και τα παράγωγα της Ξηροί καρποί και σπόρια Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Δημητριακά, μερικά λαχανικά και φρούτα (αυτά δίνουν μόνο λίγες ποσότητες πρωτεϊνών σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα)

9 Τρόφιμα που περιέχουν άφθονους υδατάνθρακες
Φρούτα - περιέχουν υδατάνθρακες σε ποσοστό 15γρ/100γρ Προϊόντα με άμυλο - Μακαρόνια, ρύζι, πατάτες & ψωμί. Προσφέρουν 15 γρ υδατάνθρακα Λαχανικά - Περιέχουν πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες  - μόλις 5γρ.

10 Έχετε υπόψην σας:

11 Πηγές πρωτεϊνών που πρέπει να τρώμε
Πηγές πρωτεϊνών που πρέπει να τρώμε Στήθος κοτόπουλο Στήθος γαλοπούλα Αυγά(ασπράδι) Σολομός Μπακαλιάρος Κονσερβοποιημένος τόνος νερού. Τσιπούρα Ξιφίας Φιλέτο μινιόν Βουβάλι Άπαχο κόκκινο κρέας  Μπέικον γαλοπούλας Μοσχαρίσιος κιμάς Μοσχαρίσιο κρέας Πλούσιο σε κρεατίνη.   Χοιρινό φιλέτο Τυρί cottage Πηγές πρωτεΐνης που  πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε γιατί είναι αρκετά λιπαρές  Κοτομπουκιές Κοτόπουλο με πέτσα Κρέατα πλούσια σε λίπος Μπέικον Γαλακτοκομικά πλούσια σε λίπος

12 Πηγές υδατανθράκων που πρέπει να τρώμε
Πηγές υδατανθράκων που πρέπει να τρώμε Λαχανικά Όσπρια Βρώμη Φρούτα Γλυκοπατάτες Καστανό και άσπρο ρύζι Ψωμί ολικής αλέσεως Πηγές υδατανθράκων που πρέπει να αποφεύγουμε  Άσπρο ψωμί  Πατατάκια,σνακς Αναψυκτικά και φρουτοποτά Ότι άλλο έχει προσθετή ζάχαρη

13 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Μεγάλο ποσοστό εφήβων χρησιμοποιεί σήμερα συμπληρώματα πρωτεϊνών χωρίς να κατανοούν τις παρενέργειες που αυτά προκαλούν επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών αύξηση κινδύνου καρδιοπαθειών αύξηση κινδύνου οστεοπόρωσης επιπλέον θερμίδες Τα συμπληρώματα ωστόσο δεν χρειάζονται αν η διατροφή μας είναι πλήρης και οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας καλύπτονται από αυτήν.

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.ucook.gr www.sigmalive.com www.ugeia.tanea.gr

15 Η ομάδα των διατροφολόγων: ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Κατέβασμα ppt "Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google