Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

2 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Η 26η Σεπτεμβρίου είναι Παγκόσμια μέρα Αντισύλληψης. Μια μέρα αφιερωμένη στο δικαίωμά σου να επιλέξεις τον χρόνο που κρίνεις ιδανικό ώστε να κάνεις παιδί. Πρέπει να γνωρίζεις πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ κάθε χρόνο 75 εκατομμύρια κυήσεις θεωρούνται ανεπιθύμητες, εκ των οποίων 45 εκατομμύρια καταλήγουν στην άμβλωση. Μάλιστα 20 εκατομμύρια από αυτές τις αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

3 Ενημερώσου για τις επιλογές σου και απόφυγε τα. παρατράγουδα
Ενημερώσου για τις επιλογές σου και απόφυγε τα... παρατράγουδα. Ποιες είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης και ποια πρέπει να επιλέξεις για εσένα; "Η επιλογή μιας αντισυλληπτικής μεθόδου θα εξαρτηθεί από το αν αυτή θα είναι μόνιμη ή αναστρέψιμη, από τον βαθμό αποτελεσματικότητας της μεθόδου και από την αντικειμενική δυνατότητα να την εφαρμόζει σωστά το ζευγάρι" Ανάλογα με τον τρόπο που αποτρέπουν τη σύλληψη οι μέθοδοι αντισύλληψης διακρίνονται σε: Α. ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ Ονομάζονται έτσι πολύ απλά γιατί μπλοκάρουν την είσοδο του σπέρματος στον κόλπο, αποτρέποντας έτσι την γονιμοποίηση. Συνοπτικά αυτές είναι,

4 1.Το Ανδρικό προφυλακτικό, δηλαδή το κοινό γνωστό σε όλους προφυλακτικό! Παρουσιάζει 2% αποτυχία στον πρώτο χρόνο και 10% γενική αποτυχία με πολύ καλή εφαρμογή της μεθόδου. Μην ξεχνάς βέβαια πως το πιο μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η προφύλαξη και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

5 2.Το Γυναικείο προφυλακτικό, είναι κάτι αντίστοιχο με το ανδρικό με τη διαφορά πως εφαρμόζεται στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος, πολλές γυναίκες αναφέρουν πολύ συχνά πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή. Παρουσιάζει 4% αποτυχία για τον πρώτο χρόνο και 19% γενική αποτυχία

6 3.Το Διάφραγμα. Αν δεν το έχεις δει, είναι αβαθείς κάψες από πλαστικά με έναν εύκαμπτο δακτύλιο που τοποθετείται στον κόλπο με το πρόσθιο χείλος πίσω από την ηβική σύμφυση και το οπίσθιο στον οπίσθιο κολπικό θόλο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη διαφραγμάτων. Το κατάλληλο διάφραγμα για κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει ο γυναικολόγος της, ενώ για την τοποθέτησή του απαιτείται εκπαίδευση. Μπορεί να το διατηρήσεις στη θέση του για τουλάχιστον 6 ώρες μετά την εκσπερμάτωση.

7 Παρουσιάζει 6% αποτυχία για τον πρώτο χρόνο χρήσης και 15% για γενική χρήση. Σπάνια η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό τοπικά, λόγω της χρήσης σπερματοκτόνου gel, και αύξηση του κινδύνου για ουρολοίμωξη.

8 4.Οι κολπικοί σπόγγοι είναι μικρά στρογγυλά σφουγγαράκια με σπερματοκτόνο που τοποθετούνται βαθιά στον κόλπο, αφού πρώτα βραχούν με νερό. Μπορεί να παραμείνει στη θέση του για 24 ώρες χωρίς αντικατάσταση. Αν και παρουσιάζουν μικρότερη αντισυλληπτική προστασία από το διάφραγμα, είναι πιο εύκολα στην εφαρμογή, ενώ αν τηρούνται σωστά οι οδηγίες χρήσης οι παρενέργειες τους είναι ελάχιστες. Παρουσιάζουν 20% αποτυχία σε πολύτοκες και 8% μόνο σε άτοκες

9 5. Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα
5.Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα. Στα φαρμακεία τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές όπως κολπικές κρέμες ή gel και κολπικά υπόθετα ή αφρό. Έχουν γενικά πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας σαν μοναδική μέθοδο και συνιστάται να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια άλλη μέθοδο φραγμού από αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω

10 Β. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ Τα χάπια μπορεί να χορηγούνται θεραπευτικά για τις διαταραχές του κύκλου, του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και της ενδομητρίωσης, η αρχική τους όμως χρήση είναι για την πρόληψη της κύησης. Πολύ απλά σταματούν την ωορρηξία και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει σύλληψη. 1. Συνδυασμένα αντισυλληπτικά (Κλασικό χάπι) Προκαλούν αναστολή της ωορρηξίας και παράλληλα μεταβολές στο ενδομήτριο και κυρίως στην τραχηλική βλέννα που δεν ευνοούν την διέλευση των σπερματοζωαρίων και κατ' επέκταση την γονιμοποίηση τους. Η σωστή χρήση τους θα μειώσει κάθε παρενέργεια και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς πως πρέπει να τα χρησιμοποιείς μόνο μετά από συνταγή γιατρού.

11 Επίσης μην ξεχνάς πως αντισυλληπτικά και τσιγάρο δεν πάνε ποτέ μαζί
Επίσης μην ξεχνάς πως αντισυλληπτικά και τσιγάρο δεν πάνε ποτέ μαζί. Αντενδείκνυται σε γυναίκες που είναι ήδη έγκυες, άτομα με υπατική ανεπάρκεια, κάποιες μορφές καρκίνου (μαστού, ήπατος, γεννητικού συστήματος) και πρόσφατο θρομβοεμβολικό επεισόδιο, εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου η στεφανιαία ανεπάρκεια. Τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά έχουν περιορίσει σημαντικά τις παρενέργειες, όπως ναυτία, αδιαθεσία, αύξηση της όρεξης ή αντίθετη ανορεξία και απώλεια βάρους.  Το ποσοστό επιτυχημένης αντισυλληπτικής δράσης είναι πάνω από 98% με σωστή χρήση.

12

13 2. Αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη Η δράση τους οφείλεται σε αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας όπως και τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, αλλά και σε ωχρινοποίηση του ενδομητρίου και επίδραση στην τραχηλική βλέννα με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η γονιμοποίηση και η εμφύτευση του ωαρίου. Μπορούν να χορηγηθούν σε γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα (και άρα απλά αντισυλληπτικά), αλλά και αμέσως μετά τον τοκετό χωρίς καμία παρενέργεια

14 Πολλές φορές ο οργανισμός συνεχίζει να έχει κανονικούς ωορρηκτικούς κύκλους παρά την καθημερινή χωρίς διακοπή λήψη του προγεστερονικού σκευάσματος. Παρουσιάζουν παρενέργειες παρόμοιες με τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Το ποσοστό επιτυχημένης αντισυλληπτικής δράσης είναι πολύ μεγάλο, αντίστοιχο με τα κοινά αντισυλληπτικά.

15 Γ. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Σίγουρα θα έχεις ακούσει για αυτό
Γ. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Σίγουρα θα έχεις ακούσει για αυτό. Είναι το γνωστό σπιράλ που τοποθετείται από το γιατρό σου. Συνήθως τοποθετείται προς το τέλος της εμμηνορρυσίας, όταν το τραχηλικό στόμιο είναι πιο ανοικτό. Η διαδικασία εισαγωγής του σπειράματος στην ενδομήτρια κοιλότητα είναι απλή και δεν απαιτείται νάρκωση. Δίνονται οδηγίες στην γυναίκα για αυτοέλεγχο μετά από κάθε εμμηνορρυσία (ψηλάφηση του νήματος που εξέχει από το τραχηλικό στόμιο) και έλεγχο από τον ιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το σπιράλ μπορεί να παραμείνει από 2 έως 5 χρόνια. Είναι το πιο κατάλληλο αντισυλληπτικό μέσον για γυναίκες που έχουν γεννήσει και που έχουν σταθερή μονογαμική σχέση.

16 Όπως και κάθε μέθοδος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και τηρώντας πάντα τις οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί φλεγμονή η διάτρηση της μήτρας, να αυξηθεί ο κίνδυνος πυελίτιδας σε γυναίκες με ιστορικό η προδιάθεση ή και να αυξήσει ελάχιστα τον κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση. Οι όποιες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, όπως πόνος στην περίοδο ή μικρή αιμόρροια ξεπερνιούνται συνήθως στους πρώτους μήνες. Δυστυχώς δεν ενδείκνυται για γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενδοπυελικής φλεγμονής. Το σπιράλ σε άτοκες γυναίκες εφαρμόζεται μόνο όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη αντισυλληπτική μέθοδος. Είναι πολύ αποτελεσματικό σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 97%.

17 ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
Το χάπι της επόμενης ημέρας λέγεται επίσης και επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης (στα αγγλικά emergency contraceptive pill ή plan B) προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς αντισύλληψη ή για κάποιο λόγο η αντισυλληπτική μέθοδος που επελέγη δεν λειτούργησε. Το χάπι δεν αποτελεί υποκατάστατο της τακτικής χρήσης αντισύλληψης. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την τακτική αντισύλληψη και δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

18 Σεξουαλικα μεταδιδομενα νοσηματα
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ HPV ΣΥΦΙΛΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β HIV ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΑ

19 Τα παρακάτω συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Π&Α Κυριακού", που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας .Κύριο θέμα ήταν η "Σεξουαλική Υγεία και Πρόληψη". Παρά το γεγονός ότι το 80% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων χρησιμοποιούν προφυλάξεις, ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται, οι τρεις στους 10 δεν το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Σπουδαίο ρόλο σε αυτό παίζει η έλλειψη ενημέρωσης πάνω στο θέμα.

20 Επιπλέον, ένας στους 5 έφηβους (20%) προτιμούν σεξουαλικές εμπειρίες εκτός διεισδυτικής επαφής ( όπως το στοματικό σεξ ή κολπική επαφή χωρίς πλήρη διείσδυση κ.λ.π), χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, θεωρώντας εσφαλμένα ότι με τον τρόπο αυτό δεν εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους. Στα ίδια ποσοστά (19.4%) απαριθμούνται και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και μάλιστα σε εβδομαδιαία χρήση. Ωστόσο, το υλικό αυτό προορίζεται, κυρίως για την ψυχαγωγία των έμπειρων ενηλίκων και όχι για την ενημέρωση των άπειρων εφήβων, με αποτέλεσμα την επίπτωση τόσο στη συμπεριφορά, όσο  και την κοινωνικότητά τους.

21 Τέλος, η συμπεριφορά πειραματισμού των εφήβων, αλλά και η ανατομική τους ευαισθησία, που συνοδεύεται από μειωμένη άμυνα των βλεννογόνων στη γεννητική περιοχή, τους καθιστούν ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, με μη ελεγχόμενη αύξηση, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν πλήττουν μόνο τους εφήβους. Ενημερωθείτε άμεσα.

22 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β Η ηπατίτιδα Β είναι φλεγμονή του συκωτιού-ήπατος που οφείλεται στον ίο της ηπατίτιδας Β. Αν και ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος π.χ. μετά από μετάγγιση, η σεξουαλική επαφή είναι ο πλέον συχνός τρόπος μετάδοσης σε άτομα που δεν εργάζονται στο σύστημα υγείας.

23 Από τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας Β, περίπου 9 στους 10 θα τον αποβάλουν και θα αυτοθεραπευτούν. Παρ' όλα αυτά, ο 1 στους 10 θα συνεχίσει να κουβαλάει τον ιό (φορέας), τον οποίο και μπορεί να μεταδίδει σε άλλους και κυρίως τους σεξουαλικούς συντρόφους. Ο φορέας της ηπατίτιδας Β γενικά δεν έχει ενοχλήματα. Όμως, με την πάροδο των ετών, μπορεί ο ιός να αρχίσει να ενοχλεί το συκώτι, καταλήγοντας ακόμα και σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

24 Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει στους περισσότερους φορείς, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δύο προαναφερθείσες επιπλοκές μπορεί να καταστούν μοιραίες. Δεν υπάρχει θεραπεία για να ιαθεί κάποιος από την ηπατίτιδα Β, στην περίπτωση που είναι φορέας. Για αυτό τον λόγο, σημασία έχει η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και τις καλές σεξουαλικές συνήθειες.

25 Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β είναι ασφαλές και χορηγείται σε 3 δόσεις. Μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν ο γυναικολόγος το θεωρεί απαραίτητο. Λίγοι είναι αυτοί στους οποίους το εμβόλιο δεν δημιουργεί ικανοποιητική προστασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση επιπλέον δόσεων. Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει σαφώς τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β και συστήνεται ως μέτρο αποφυγής όλων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ιώσεων.

26 ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΑ Η τριχομονάδα είναι μικρόβιο που μεταδίδεται σεξουαλικά. Στις γυναίκες, η τριχομονάδα μπορεί να προκαλεί συμπτώματα κολπίτιδας (άφθονες κολπικές εκκρίσεις χρώματος γκρι και αφρώδους σύστασης, ερεθισμό του κόλπου και επώδυνη σεξουαλική επαφή), ενώ στους άνδρες συνήθως δεν επιφέρει κανένα ενόχλημα.

27 Αν και το χρώμα και η σύσταση των εκκρίσεων είναι χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό ο
γυναικολόγος να λάβει δείγμα για μικροβιολογική εξέταση, αφού κι άλλα μικρόβια μπορεί να κάνουν παρόμοια εικόνα κολπίτιδας. Η θεραπεία της τριχομονάδας γίνεται με αντιβίωση που δίνεται τοπικά (με τη μορφή κολπικού υποθέτου ή κρέμας) ή από το στόμα.

28 ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σε άνδρες και γυναίκες. Μετά από 1-2 εβδομάδες από την έκθεση, το άτομο αναπτύσσει μια πληγή -έλκος- στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η πληγή αυτή δεν πονάει, με αποτέλεσμα πολλοί να την αγνοούν.

29 Μετά από μερικές εβδομάδες, η πληγή εξαφανίζεται από μόνη της, δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση ότι το άτομο αυτοθεραπεύτηκε. Παρ' όλα αυτά, μετά από μερικές εβδομάδες, παρουσιάζονται αφενός εξάνθημα σε όλο το σώμα, παρόμοιο με της ιλαράς ή της ερυθράς και αφετέρου πυρετός και πρησμένοι λεμφαδένες. Τόσο το αρχικό έλκος όσο και το εξάνθημα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Το εξάνθημα τελικά υποχωρεί ακόμα και χωρίς θεραπεία και το μικρόβιο «κοιμάται» στο σώμα για πολλά χρόνια. Μπορεί να επανεμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία με συμπτώματα από άλλα όργανα π.χ. το νευρικό σύστημα, τα οστά κ.λπ., αν και αυτό δεν είναι συχνό στις μέρες μας.

30

31 HPV Ο HPV είναι ο συχνότερος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός στις προηγμένες κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50-70% των σεξουαλικά δραστήριων ατόμων κάτω των 25 ετών έχει εκτεθεί στον ιό. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν θα αναπτύξουν κάποιο σύμπτωμα, αν και μπορεί να λειτουργούν ως φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν στους συντρόφους τους.

32 Μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες ή ακόμη και 1-2 χρόνια από την πρώτη επαφή ενός
ατόμου με τον ιό, μέχρι να εμφανιστούν κάποια ενοχλήματα. Ο μεγάλος χρόνος καθυστέρησης εμφάνισης συμπτωμάτων του ιού δημιουργεί εξαιρετική δυσκολία στον εντοπισμό από ποιον σεξουαλικό σύντροφο προήλθε ο ιός. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

33 Ο ιός HPV εκδηλώνεται με δύο τρόπους στη γυναίκα και μόνο έναν τρόπο στον άνδρα. Τόσο στη γυναίκα όσο και τον άνδρα μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα, όταν είναι μικρά, μοιάζουν με πολλαπλές μικρές κρεατοελιές, οι οποίες έχουν το χρώμα του δέρματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι «ελιές» δεν υπήρχαν παλαιότερα και εμφανίστηκαν σιγά σιγά μέσα στους τελευταίους μήνες.

34 Στις γυναίκες, ο ιός μπορεί επίσης να εγκατασταθεί στον τράχηλο της μήτρας και να εντοπιστεί τυχαία στο τεστ Παπανικολάου (η γυναίκα δεν έχει συμπτώματα). Γενικά, η χειρουργική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, αν και σε περιστατικά με μεμονωμένα λίγα κονδυλώματα μπορεί να είναι αρκετά και τα τοπικά φάρμακα.

35

36 HIV HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Ο HIV είναι ένας ιός. Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

37

38 Ένα χαρακτηριστικό του
ιού HIV είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του - περίπου υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή της, ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις.

39 Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τ κύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

40 Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις. Ένα υγιές άτομο έχει συνήθως από 600 έως 1200 CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν τα CD4 λεμφοκύτταρα πέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται σοβαρά και φτάνει στο στάδιο του πλήρους AIDS, ακόμα και αν δεν έχει αρρωστήσει ακόμα από άλλες μολύνσεις.

41

42 Υπάρχουν πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα! Η σωστή ενημέρωση και η σωστή χρήση του προφυλακτικού μπόρει να αποτρέψει πολλά από αυτά. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες, όπως από φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν είναι σκισμένα ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

43 ΕΣΠΕΡΙΝΟ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΣΠΑΚΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΕΝΔΡΗ ΚΙΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΚΚΗΟΓΛΟΥ ΕΤΕΜ ΔΕΛΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ AGGELOVA ΑΝΤΩΝΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google