Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Θάλασσες της Ευρώπης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Θάλασσες της Ευρώπης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Θάλασσες της Ευρώπης

2 Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ έγινε στις 21 Οκτωβρίου 1805 στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ στα δυτικά παράλια της Ισπανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Τρίτης Συμμαχίας, την οποία δημιούργησαν οι Βρετανοί εναντίον της Γαλλίας. Ήταν η σημαντικότερη ναυμαχία των Ναπολεόντειων Πολέμων και η βασικότερη ναυμαχία του 19ου αιώνα. Μετά τη ναυμαχία, το Βρετανικό Ναυτικό έγινε η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, μέχρι την εμφάνιση της Αυτοκρατορικής Γερμανίας πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο , εκατό χρόνια μετά.

3 Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
Ο Στόλος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, αποτελούμενος από 27 πλοία, κατέστρεψε τον ενωμένο στόλο Γάλλων και Ισπανών που αποτελούνταν από 33. Γάλλοι και Ισπανοί έχασαν 22 πλοία, ενώ οι Βρετανοί κανένα . Ο Διοικητής του Βρετανικού Στόλου Οράτιος Νέλσων σκοτώθηκε προς το τέλος της μάχης, όμως ήδη η εξέλιξη της ναυμαχίας εκείνη την ώρα του είχε εξασφαλίσει τον τίτλο ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της βρετανικής στρατιωτικής ιστορίας.

4 Ναυμαχία του Γιουτλάνδης
Η Γιουτλάνδη είναι χερσόνησος της κεντρικής Ευρώπης, που αποτελεί την ηπειρωτική Δανία, μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής . Σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων από τις δυτικές ακτές της έλαβε χώρα η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στην Ιστορία. Στις 31 Μαΐου 1916 αναμετρήθηκαν ο Μεγάλος στόλος του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Στόλος Ανοικτής Θάλασσας του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού .

5 Ναυμαχία της Γιουτλάνδης
Στην αναμέτρηση αυτή, την οποία οι Γερμανοί αποκαλούν Ναυμαχία του Σκαγεράκη, από το ομώνυμο στενό που χωρίζει τη Γιουτλάνδη από τη Σκανδιναβική Χερσόνησο, πήραν μέρος 271 πολεμικά πλοία, τα οποία επάνδρωναν περισσότεροι ναυτικοί. Ποτέ, ως τότε, στην Ιστορία δεν βρέθηκαν αντιμέτωπα τόσο πολλά και τόσο μεγάλα σκάφη, με τόσο μεγάλη δύναμη πυρός.

6 Ναυμαχία του Ακτίου Η Ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π. Χ.) ήταν ναυτική αναμέτρηση  ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια πλευρά και τον Μάρκο Αντώνιο και το ναυτικό της Κλεοπάτρας από την άλλη, που έγινε στο Άκτιο, λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Πρέβεζας. Η ναυμαχία ήταν συνέπεια του εμφύλιου πόλεμου ανάμεσα στον Γάιο Οκτάβιο και τον Μάρκο Αντώνιο, που διεκδικούσαν, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης. Τελείωσε με την ήττα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και τη διαφυγή τους.

7 Γουλιέλμος Σχάουτεν Ο Γουλιέλμος Σχάουτεν ήταν Ολλανδός θαλασσοπόρος και εξερευνητής που ανακάλυψε την Παπούα Νέα Γουινέα. Το 1615 οι Σχάουτεν και Τζέικομπ Μέιο έπλευσαν από το Τεξέλ της Ολλανδίας αναλαμβάνοντας μια αποστολή εκ μέρους της Ολλανδικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών με σκοπό την εύρεση μιας νέας διαδρομής στον Ειρηνικό, από την Ολλανδία στις νήσους Μολούκες. Το 1616 έφτασε σε ένα ακρωτήριο, στη σημερινή Παπούα Νέα Γουινέα, το οποίο ονόμασε Κέιπ Χορν σε ανάμνηση της γενέτειράς του, της ολλανδικής πόλης Χορν. Ακολούθησε τις βόρειες ακτές της Νέας Ιρλανδίας και της Νέας Γουινέας και επισκέφθηκε τα παρακείμενα νησιά, που έγιναν γνωστά ως Νήσοι Σχάουτεν.

8 Γουλιέλμος Σχάουτεν Αν και ανακάλυψε μια άγνωστη διαδρομή, η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών τον κατηγόρησε για παραβίαση του μονοπωλίου της. Ο Σχάουτεν συνελήφθη (απελευθερώθηκε όμως αργότερα) και το σκάφος του δημεύθηκε στην Ιάβα. Ο Σχάουτεν περιέγραψε τα ταξίδια του στο ημερολόγιό του, που δημοσιεύθηκε στα ολλανδικά στο Άμστερνταμ το και σύντομα μεταφράστηκε σε διάφορες άλλες γλώσσες.

9 Επιμέλεια Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι μαθητές του Β’3:
Άρης Παρασκευόπουλος Μανώλης Ντούσκας Αλέξανδρος Μάστορας Βαγγέλης Σκοδριάνος


Κατέβασμα ppt "Οι Θάλασσες της Ευρώπης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google