Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων -Κίνητρα –Δρόμος του μεταξιού- Πώς ταξίδευαν πριν από το 15ο αι.-Γεωγραφικές συντεταγμένες-Εφευρέσεις 3. Μεγάλοι εξερευνητές του 15ου και 16ου αι. -Η ζωή των ναυτικών- Σπουδαίοι εξερευνητές 4. Οι συνέπειες των εξερευνήσεων. Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

2 Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Τα κίνητρα των εξερευνήσεων

3 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων
Τα κίνητρα των εξερευνήσεων «Βιβλίο ωρών του δούκα του Μπερί, Ιανουάριος» Μικρογραφία των αδελφών Λίμπουργκ

4 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Προσφορά πιπεριού ως δώρο στο βασιλιά.  Στα μέσα του 15ου αιώνα, ένα μικρό βαρελάκι πιπέρι στη Βενετία πουλιόταν σε δεκαπλάσια τιμή από την τιμή αγοράς του στα λιμάνια του Ινδικού και κυριολεκτικά στοίχιζε μια περιουσία.

5 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Τα μπαχαρικά, όπως και τα υπόλοιπα πολύτιμα προϊόντα που ενδιέφεραν τους Ευρωπαίους, βρίσκονταν στην Ασία και στην Αφρική.

6 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Πολύτιμα προϊόντα από την Ανατολή

7 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Τα προϊόντα αυτά έφταναν στην Ευρώπη περνώντας από πολλά χέρια, ακολουθώντας περίπλοκους και μακρινούς δρόμους και γίνονταν πανάκριβα.

8 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. Οι εισαγωγές πολύτιμων προϊόντων από την Ασία και την Αφρική πληρώνονταν πάντα με χρυσό και άργυρο. Γι’ αυτό από την Ευρώπη σύντομα έλειψαν τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς τα αρχαία χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία είχαν σχεδόν εξαντληθεί, φτωχαίνοντας ακόμα περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες.

9 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Τα πολύτιμα προϊόντα της Ασίας έφταναν στην Ευρώπη από τέσσερις δρόμους: - από το δρόμο της θάλασσας, δηλαδή από τον Ινδικό ωκεανό και την Ερυθρά θάλασσα ή τον Περσικό κόλπο, ως τα λιμάνια της Αιγύπτου και της Συρίας, όπου τα παραλάμβαναν οι Βενετοί και Γενοβέζοι έμποροι.

10 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
         - από το νότιο δρόμο των καραβανιών, (τον αρχαίο μεγάλο δρόμο του μεταξιού), ο οποίος από τις Ινδίες ή την Κίνα κατάληγε, νοτίως της Κασπίας, στην Περσία και εκεί διχαζόταν, ένα σκέλος του έφτανε ως την Τραπεζούντα και τη Σινώπη, όπου περίμεναν οι Γενοβέζοι έμποροι και ένα άλλο στα λιμάνια της Συρίας, όπου κυριαρχούσαν οι Βενετοί, έχοντας βάση την Κύπρο.

11 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
         - -από το βόρειο δρόμο των καραβανιών, που από την Κίνα και την Κεντρική Ασία περνούσε βορείως της Κασπίας για να καταλήξει στα γενοβέζικα λιμάνια της Κριμαίας.

12 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Τα κίνητρα των εξερευνήσεων. -από το δρόμο του Βορρά, που από τις στέπες της Σιβηρίας και της Ρωσίας έφτανε ως το Νόβγκοροντ, τη Νάρβα, το Τάλλιν, τη Ρίγα και άλλα λιμάνια της Βαλτικής, που ανήκαν στη Χανσεατική Ένωση.

13 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
     Πόλη της Χανσεατικής Ένωσης   Έτσι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν υποχρεωμένα να εμπορεύονται με την Ασία μέσω των εμπόρων της Βενετίας, της Γένουας ή της Χάνσας, που έχοντας το μονοπώλιο πουλούσαν τα ασιατικά αγαθά σε εξωφρενικά υψηλές τιμές και θησαύριζαν.

14 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Οθωμανοί Τούρκοι – Άλωση της Κωνσταντινούπολης Τον 15ο αιώνα, οι κατακτήσεις των Οθωμανών Τούρκων, που ελέγχουν πλέον τους χερσαίους «δρόμους του μεταξιού», εμποδίζουν το εμπόριο των πολυτελών προϊόντων της Ανατολής.

15 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Το κλείσιμο των δύο δρόμων των καραβανιών, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και της Τραπεζούντας και το διώξιμο των Γενοβέζων από την Κριμαία στο  δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, έκανε τα προϊόντα αυτά ακόμα πιο δυσεύρετα και ακριβά. Δημιουργήθηκε λοιπόν επιτακτική ανάγκη να βρεθούν άλλοι δρόμοι προς την Ασία.

16 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Μάρκο Πόλο Η Αφρική και τα βασίλεια της Ασίας ήταν ξακουστά μέσα από διηγήσεις και φάνταζαν στο μυαλό των Ευρωπαίων σαν μυθικές χώρες όπου αφθονούν ο χρυσός και κάθε λογής πλούτη (μπαχαρικά, μεταξωτά υφάσματα, αρώματα). Πολύ γνωστό ήταν το βιβλίο του Μάρκο Πόλο «Το εκατομμύριο», που εξιστορούσε όσα είδε στο ταξίδι του στην Κίνα και την Ιαπωνία.

17 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Ξύπνησε λοιπόν το εμπορικό ενδιαφέρον τυχοδιωκτών και θαλασσοπόρων, που φυσικά προσδοκούσαν στο εύκολο κέρδος, για μεγάλα εξερευνητικά ταξίδια προς άγνωστους θαλάσσιους δρόμους .

18 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Για πολλούς ξεπεσμένους ευγενείς, οι αποστολές ήταν μια κοινωνική διέξοδος και καταξίωση. Για τα νέα κράτη, κυρίως της Ιβηρικής Χερσονήσου αποτελούσε μια πρόκληση στα φιλόδοξα σχέδιά τους, να αποκτήσουν νέα εδάφη και να επεκτείνουν την εξουσία τους.

19 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Η εκκλησία θεωρούσε τις αποστολές σαν μια καλή ευκαιρία για τον θρησκευτικό προσηλυτισμό των λαών της Ασίας και της Αφρικής.

20 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Οι θαλασσοπόροι εκτός από το κίνητρο πλουτισμού, είχαν και την επιθυμία της γνώσης και της επαλήθευσης των επιστημονικών θεωριών και των μυθικών διηγήσεων που είχαν ακούσει.

21 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Στην Ευρώπη διαδίδονταν πολλοί μύθοι για τους άγνωστους τόπους.

22 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Κυκλοφορούσαν μύθοι για κυνοκέφαλους ανθρώπους.

23 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Εικόνες από μυθικές διηγήσεις.

24 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Ως τότε οι περισσότεροι πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη και δεν μπορούσε κανείς να ταξιδέψει μετά από κάποιο σημείο.

25 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Έτσι δεν θα υλοποιούνταν ποτέ τα ταξίδια των Ευρωπαίων, αν δεν υπήρχαν κάποιες πολύ σημαντικές προϋποθέσεις που τους βοήθησαν.

26 Τα κίνητρα των εξερευνήσεων.
Πράγματι τα υπερπόντια ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τον 15ο αιώνα, υποστηρίχτηκαν από σημαντικές εφευρέσεις , τεχνικές βελτιώσεις και νέες αντιλήψεις για το σχήμα της Γης, που δέχονταν πλέον ότι είναι σφαιρικό.


Κατέβασμα ppt "Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google