Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος

2 Ο οικονομικός ανταγωνισμός
Στις αρχές του 20ού αιώνα, αυξάνεται ο οικονομικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις. Η οικονομική πολιτική της Γερμανίας συγκρούεται με τα συμφέροντα άλλων χωρών, όπως είναι η Αγγλία και η Γαλλία. Έτσι σχηματίζονται δυο συμμαχίες: η Αντάντ και οι Κεντρικές Δυνάμεις. Γελοιογραφία που απεικονίζει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

3 Γιατί ο πόλεμος ονομάζεται παγκόσμιος;
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά ανάμεσά τους το 1914. Ο πόλεμος όμως ονομάζεται παγκόσμιος επειδή στη διάρκειά του συμμαχούν, με τη μία ή την άλλη πλευρά, πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και στο τέλος και οι Η.Π.Α. στο πλευρό της Αντάντ. Στην Αντάντ συμμαχούν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Στις Κεντρικές Δυνάμεις συμμαχούν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και αρχικά και η Ιταλία.

4 Οι δύο (2) συμμαχίες και οι ουδέτερες χώρες

5 Τι κατάσταση επικρατεί στην Ελλάδα;
Από τα βαλκανικά κράτη, η Τουρκία και η Βουλγαρία προσχωρούν στις Κεντρικές Δυνάμεις. Στην Ελλάδα διαμορφώνονται δύο στάσεις. α) Ο πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας με το μέρος της Αντάντ, προσβλέποντας σε οφέλη από τη νίκη της στον πόλεμο. β) Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποστηρίζει μια ουδέτερη στάση, χωρίς συμμετοχή στον πόλεμο, στάση που ευνοεί περισσότερο τις Κεντρικές Δυνάμεις. Αυτή η κατάσταση διχάζει τον ελληνικό λαό.

6 Τι αποφάσισε τελικά η Ελλάδα;
Η Ελλάδα τελικά προσχωρεί στον πόλεμο το 1917, στο πλευρό της Αντάντ. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος λήγει στα τέλη του 1918 με νίκη των Δυνάμεων της Αντάντ.

7 Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον πόλεμο;
Η Ελλάδα πήρε από τη Βουλγαρία τη Δυτική Θράκη. Με τη Συνθήκη των Σεβρών πήρε από την Τουρκία την Ανατολική Θράκη (εκτός από την περιοχής της Κωνσταντινούπολης), την Ίμβρο, την Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης.

8 Ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές
Στη διάρκειά του χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές και γίνονται σημαντικές καταστροφές. ανθρώπινες απώλειες Συμμαχικές Δυνάμεις Κεντρικές Δυνάμεις Γενικό σύνολο

9 Ι. Οι καταστροφές του πολέμου
Σκηνή από μέτωπο του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου Πίνακας του Νέβινσον (1919)

10 Τυφλοί Βρετανοί στρατιώτες εξαιτίας της χρήσης χημικών αερίων (1918)

11 Παρατηρώ τις πηγές και συζητώ για τις συνθήκες στο μέτωπο του πολέμου.
Οι συνθήκες στο μέτωπο του πολέμου είναι ιδιαίτερα σκληρές, όπως αποδεικνύουν τόσο η φωτογραφία όσο και το έργο ζωγραφικής. Στρατιώτες τυφλοί από τα τοξικά αέρια, αιχμάλωτοι, νεκροί στο πεδίο μάχης, τραυματίες, σκληρές μάχες, όλα βρίσκονται στο επίκεντρο των δημιουργών για να θυμίζουν τη φρικαλεότητα του πολέμου.

12 Συζητώ για τις συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου.
Οι συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου πολέμου είναι πολλές. Ανθρώπινες απώλειες, υλικές καταστροφές, τραυματίες και αιχμάλωτοι πολέμου, δυστυχία, τρόμος, μοναξιά, φόβος είναι οι σημαντικότερες απ’ αυτές.

13 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ Συνέδριο της Ειρήνης:
Η συνδιάσκεψη που οργανώνεται από τους νικητές του πολέμου στο Παρίσι, το 1919, για την επίλυση των ζητημάτων του πολέμου Συνθήκη Νεϊγύ: Mε τη Συνθήκη αυτή η Βουλγαρία παραχωρεί τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα Συνθήκη Σεβρών: Υπογράφεται η ειρήνη μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Συμμάχων, τον Αύγουστο του 1920. Η Συνθήκη αυτή δεν ίσχυσε ποτέ

14 ΙΙ. Οι ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις στο Συνέδριο της Ειρήνης
Στο Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι (1919), καθορίζονται τα νέα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών. Στο Συνέδριο συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος

15 Συζητώ για τη σημασία της συμμετοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Συνέδριο της Ειρήνης.
Η συμμετοχή του 'Ελληνα Πρωθυπουργού Ε. Βενιζέλου στο Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τις εθνικές διεκδικήσεις της. Ο Ε. Βενιζέλος στο σχετικό υπόμνημά του προς τους συνέδρους θέτει τις ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις στη βάση της ελληνικής εθνικής συνείδησης των κατοίκων και τη πληθυσμιακή σύνθεση των διεκδικούμενων περιοχών. Επίσης συνδέει την ελληνικότητα των διεκδικούμενων περιοχών με γεωγραφικά και ιστορικά τεκμήρια.

16 Εντοπίζω στο χάρτη τις περιοχές, τις οποίες ο Ε
Εντοπίζω στο χάρτη τις περιοχές, τις οποίες ο Ε. Βενιζέλος αναφέρει στην επιστολή του. Η συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου στο Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι, το 1919, είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σ' αυτή τη συνάντηση καθορίζονται τα νέα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών. Η παρουσία του δηλώνει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι συμμέτοχη. Απόσπασμα από επιστολή του Ε. Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ειρήνης: Τη Δεύτερα και την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας παρουσίασα ενώπιον της επιτροπής, η οποία ορίσθηκε για την εξέταση των ελληνικών διεκδικήσεων, τα επιχειρήματά μας, σε ό,τι αφορά τη Βόρειο Ήπειρο και τη Θράκη. Απομένει ακόμη να μιλήσω για τη Μικρά Ασία και τα νησιά. Τα εδαφικά «κέρδη» της Ελλάδας σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών(1920)

17 1. Ποια είναι τα αίτια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου;
Τα αίτια του Α' Παγκόσμιου πολέμου είναι ο οικονομικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες βιομηχανικές Δυνάμεις της Ευρώπης, ο οικονομικός επεκτατισμός της Γερμανίας και οι προσπάθειες διείσδυσής της στην Αφρική και την Ασία, ενέργειες που δεν βρίσκουν σύμφωνες την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. 2. Ποια είναι η στάση της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο; Με την έναρξη του Α' Παγκόσμιου πολέμου η ελληνική πολιτική ηγεσία οδηγείται σε αδιέξοδο, μια κατάσταση που φέρνει τον εθνικό διχασμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ε. Βενιζέλος συγκρούεται με το βασιλιά Κωνσταντίνο, σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα από τα δυο στρατόπεδα του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας που ευνοεί όμως τις Κεντρικές Δυνάμεις και ο Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, καθώς πιστεύει στη νίκη των Συμμάχων και επιδιώκει να επωφεληθεί μελλοντικά η χώρα από τη συμμετοχή της στον πόλεμο. Η Ελλάδα τελικά προσχωρεί το 1917 στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.

18 Σημαντικές χρονολογίες
Έναρξη Α΄ Παγκόσμιου πολέμου 1914 Είσοδος της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο Λήξη Α΄ Παγκόσμιου πολέμου Συνέδριο της Ειρήνης Συνθήκη του Νεϊγύ Συνθήκη των Σεβρών

19 1914 1917 1918 1919 1920 Έναρξη Α΄ Παγκόσμιου πολέμου Είσοδος της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο Λήξη Α΄ Παγκόσμιου πολέμου Συνέδριο της Ειρήνης Συνθήκη του Νεϊγύ των Σεβρών

20 Κεντρικές Δυνάμεις Σύμμαχοι (Αντάντ)
Άσκηση Τοποθετήστε τις εξής χώρες στη συμμαχία που ανήκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Αυστροουγγαρία, Γερμανία, Σερβία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία. Κεντρικές Δυνάμεις Σύμμαχοι (Αντάντ)

21

22


Κατέβασμα ppt "Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google