Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

2 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στόχος μιας κοινωνίας θα πρέπει να είναι άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται εξίσου τα αγαθά, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, στην εργασία, στην πολιτική, στην εξουσία, στον ελεύθερο χρόνο, στη φροντίδα, στην οικογένεια και στην προσωπική ζωή.  Σήμερα, οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανδρών και των γυναικών επιδεινώνονται εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Σε περιόδους κρίσης η αρχή της ισότητας των φύλων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική συνιστώσα της αναπτυξιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής με την οποία επιχειρείται η διέξοδος από την κρίση.

3 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Γεμάτος ανισότητες έναντι των γυναικών είναι ακόμη ο σύγχρονος κόσμος. Στην Κύπρο για παράδειγμα, παρατηρούμε τις λιγότερες γυναίκες σε διοικητικές θέσεις και μεγάλο χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αποβάλει ακόμη τις ανισότητές της.

4 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών αντανακλά τις συνεχιζόμενες διακρίσεις και ανισότητες που ισχύουν στην αγορά εργασίας, κατά κύριο λόγο εις βάρος των γυναικών. 

5 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΣΡΟΜΙΑ
Οι οικογενειακές ευθύνες δεν μοιράζονται ισότιμα. Γι αυτό, οι γυναίκες διακόπτουν συχνότερα τη σταδιοδρομία τους και συνήθως δεν επιστρέφουν σε θέση πλήρους απασχόλησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες κερδίζουν ανά ώρα σχεδόν 16% λιγότερο από τους άνδρες, και ακόμη 31% λιγότερο ανά έτος, αν συνυπολογιστούν τα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης μεταξύ γυναικών.

6 Όμως, «Η βελτίωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι ένας από τους τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης είναι η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στον οικονομικό τομέα.

7 Σε 15 χώρες του κόσμου απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου τους!

8 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η ισότητα των φύλων δεν ήταν πάντοτε τόσο διαδεδομένη αξία όσο είναι σήμερα. Αυτό είναι προφανές σε παλιές διαφημίσεις, οι οποίες διαχωρίζουν με πολύ απροκάλυπτο τρόπο τις υποχρεώσεις και τις ικανότητες αντρών και γυναικών.

9 ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν έχοντας ίσες ευκαιρίες, αλλά οι προσδοκίες μεταξύ κοριτσιών και αγοριών ως προς την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία διαφέρουν. Αν δεν έχει αλλάξει τίποτε μέχρι να μεγαλώσουν, το αγόρι θα κερδίζει περίπου 16% περισσότερο από το κορίτσι.

10 Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ο χάρτης αντικατοπτρίζει την ανισότητα των δύο φύλων στις χώρες του Ο.Η.Ε. ως προς την ισότητα στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην πολιτική εκπροσώπηση. Στον χάρτη, μεγαλύτερη κλίμακα αντανακλά μεγαλύτερη ανισότητα.

11


Κατέβασμα ppt "ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google