Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

2 Εκπρόσωπος του ηρωικού, κυρίως, έπους ο Όμηρος μας μεταφέρει
εικόνες για τη θέση της γυναίκας σε ποικίλους ρόλους.

3 ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Η κοινωνική θέση της γυναίκας στην Ομηρική εποχή ήταν υποβιβασμένη σε σχέση με τους άντρες. Οι γυναίκες έπρεπε να μένουν σε ειδικά διαμερίσματα μέσα στο σπίτι κάνοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως να υφαίνουν στον αργαλειό και στη ρόκα και να δίνουν εντολές στις παρακόρες. Για να βγουν έξω από τους συγκεκριμένους γυναικείους θαλάμους (γυναικωνίτες), έπρεπε να είναι υπό τη συνοδεία των παρακορών ή για να βγουν τελείως από το παλάτι, έπρεπε να συνοδεύονται τουλάχιστον από έναν άνδρα. Αλλά, δεν ήταν απαγορευμένο να εμφανιστούν ενώπιον των ανδρών και να συνομιλούν μαζί τους.

4 Το πρότυπο της ιδανικής γυναίκας στην Ομηρική εποχή ήταν: σεμνή, με χάρη, τέλεια οικοδέσποινα, καταδεκτική, αξιοπρεπής, με επιβλητικότητα, πολύτιμος σύμβουλος (ικανή να δίνει συμβουλές και να βοηθάει τον σύζυγο της στις δύσκολες καταστάσεις στον οποίο δείχνει αγάπη και σεβασμό), υπομονετική και σταθερή, όμορφη, ευγενική, στοργική και αφοσιωμένη. Να κάνει με φροντίδα τις δουλειές του σπιτιού (μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων ή, αν ήταν αρχόντισσα, να ασχολείται με τον αργαλειό, τη ρόκα, να δίνει οδηγίες στις παρακόρες κ.α). Η ιδανική γυναίκα φρόντιζε να έχει ωραία κόμη και επιβλητικά, κομψά ενδύματα. Να έχει προικιά, δική της γνώμη, να είναι εργατική και να έχει καλή παρουσία.

5 Τέτοιες γυναικείες μορφές παρουσιάζει και ο ποιητής στα έπη του.
Τέτοιες γυναικείες μορφές παρουσιάζει και ο ποιητής στα έπη του. Στην Ιλιάδα, λοιπόν, η γυναίκα κατέχει αρκετά σημαντική θέση άλλοτε ως σύζυγος και μητέρα και άλλοτε ως πολεμικό λάφυρο.

6 Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ Η Ελένη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια όμορφη γυναίκα. Αποτελεί την αιτία του Τρωικού πολέμου, το σύμβολο της ομορφιάς και του ολέθρου.

7 Ο Όμηρος την παρουσιάζει ως πλάσμα ανθρώπινο με θεϊκή καταγωγή, αποφεύγει την κατάκριση και την καταδίκη. Την παρουσιάζει συχνά να αυτοκαταδικάζεται. Αν και αγαπά τον Πάρη, τον παρατά μιας και δεν είναι αρκετά γενναίος.

8 ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις γυναίκες της Ιλιάδας κατέχει η Ανδρομάχη. Πρόκειται για μια γυναίκα που η θέση της στον κόσμο καθορίζεται από τους άντρες. Γνωρίζει πως, όταν εκείνοι λείψουν, δε θα υπάρχει κανένας, για να την προστατέψει. Αποτελεί το πρότυπο της ιδανικής συζύγου στην ομηρική εποχή. Παρουσιάζεται έξυπνη, δυναμική, αποφασιστική μα και στοργική. Αγαπάει το σύζυγό της και κάνει ό,τι μπορεί, για να τον προστατεύσει από το θάνατο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και καλή μητέρα, μιας και αγωνιά για το μέλλον του γιού της Αστυάνακτα μετά το θάνατο του άντρα της.

9 ΘΕΤΙΔΑ Η Θέτιδα ήταν μία από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα. Στην Ιλιάδα παρουσιάζεται περισσότερο ως μητέρα (του Αχιλλέα), η οποία κάνει τα πάντα για να βοηθήσει το γιο της, φτάνοντας σε σημείο να ικετέψει το Δία

10 Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως λάφυρο πολέμου ΧΡΥΣΗΙΔΑ-ΒΡΙΣΗΙΔΑ
Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως λάφυρο  πολέμου ΧΡΥΣΗΙΔΑ-ΒΡΙΣΗΙΔΑ Στην Ιλιάδα γίνεται λόγος για δύο γυναίκες, τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα, οι οποίες αποτέλεσαν λάφυρα πολέμου για τους Αχαιούς. Ήταν πολύ συνηθισμένο, κατά την Ομηρική εποχή, ο στρατός που νικούσε στην πολιορκία μιας πόλης να παίρνει τις γυναίκες ως λάφυρα. Πολλές φορές μάλιστα, οι γυναίκες λάφυρα ήταν και ερωμένες των ιδιοκτητών τους.

11 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Β3 Χρήστος Σ. Κώστας Σ. Ρωμανός Ρ.


Κατέβασμα ppt "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google