Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
Έλενα Τασίου Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι συγγραφείς και τι γνωρίζεται για τον καθένα;*
Ο Αισχύλος έγραψε τραγωδίες, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει τη δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων. Το γεγονός ότι πολέμησε για να υπερασπιστεί την Αθήνα το θεωρούσε σημαντικότερο από τα λογοτεχνικά του κατορθώματα.

3 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι συγγραφείς και τι γνωρίζεται για τον καθένα;**
Ο Σοφοκλής κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσημες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας Τύραννος, όπου ο πρωταγωνιστής προκαλεί δυστυχία στην πατρίδα του επειδή παντρεύεται τη μητέρα του, και η Αντιγόνη, που θάβει τον αδερφό της παρά την απαγόρευση του βασιλιά.

4 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι συγγραφείς και τι γνωρίζεται για τον καθένα;***
Ευριπίδης. Οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο. Αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή κι έγραψε έργα που ορισμένοι θεώρησαν προκλητικά, γιατί αμφισβητούσαν τη δύναμη των θεών. Στην Αθήνα δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία όσο ζούσε.

5 Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς;
Αρχικά οι συγγραφείς τραγωδιών χρησιμοποιούσαν έναν μόνο ηθοποιό. Αργότερα, είχαν τη δυνατότητα να δώσουν το λόγο σε τρείς. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άντρες, πολίτες της Αθήνας, το ίδιο και οι ποιητές και οι χορευτές.

6 Τι ήταν ο διθύραμβος; Ο διθύραμβος αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διονύσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός).

7 Τι ήταν οι σάτυροι; Οι σάτυροι, μισοί άνθρωποι μισοί τράγοι, μέλη της συνοδείας του Διονύσου εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους.

8 Τι γνωρίζεται για τις μάσκες;
Οι ηθοποιοί φορούσαν προσωπεία και περούκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις τους. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο κι επέτρεπε στον ηθοποιό να ακούγετε καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

9 Τι ήταν ο χορός; Σιγά σιγά διαμορφώθηκε ένα ποιητικό είδος που έδινε το λόγο εναλλάξ σε έναν ηθοποιό και το χορό.

10 Τι ήταν οι χορηγοί; Οι αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από τη λατρεία του Διονύσου, αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των διονυσιακών γιορτών, στις οποίες οι πολίτες συμμετείχαν είτε ως ηθοποιοί είτε ως θεατές.

11 Τι ήταν οι κοθόρνοι; Οι ηθοποιοί φορούσαν κοθόρνους, παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες, που στερεώνονταν με λουριά.

12 Τι διαφορά έχει η αρχαία κωμωδία από τη τραγωδία;
Με τον όρο αρχαία κωμωδία εννοείται ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες που στήριξαν το οικοδόμημα του αττικού δράματος. Από την αρχαία κωμωδία διασώθηκαν μόνο 11 του Αριστοφάνη, ένα ολοκληρωμένο του Μένανδρου, που τιτλοφορείται "Ο Δύσκολος". Επίσης, εκτός από πολλά αποσπάσματα έργων από διάφορους ποιητές έχει διασωθεί και η κωμωδία του Μενάνδρου "Η Σαμία" αλλά όχι σε ακέραια μορφή. Τα κομμάτια που της έλειπαν όμως, αντικαταστάθηκαν με καινούρια ύστερα από μελέτες και έτσι έχουμε πλέον μιαν ολοκληρωμένη μορφή της. Δηλαδή, "είναι λοιπόν η τραγωδία μίμηση (δηλ. αναπαράσταση επί σκηνής) πράξης σημαντικής και ολοκληρωμένης, η οποία έχει κάποια διάρκεια, με λόγο ποιητικό ("γλυκό" ), στην κυριολεξία, τα μέρη της οποίας διαφέρουν στη φόρμα τους, που παριστάνεται ενεργά και δεν απαγγέλλεται, η οποία προκαλώντας τη συμπάθεια και το φόβο του θεατή τον αποκαθάρει (λυτρώνει) από παρόμοια ψυχικά συναισθήματα".

13 Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις;*
Ο Αριστοφάνης, γιος του Φιλίππου από τον δήμο Κυδαθήναιον, ήταν Αθηναίος σατιρικός ποιητής του 5ου αιώνα (περίπου π.Χ.). Ο Αριστοφάνης είναι, μαζί με τον Εύπολη και τον Κρατίνο, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περιόδου της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας που χαρακτηρίζεται ως «αρχαία κωμωδία»  και ο μοναδικός, του οποίου σώζονται ακέραια έργα. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., συνέγραψε 46 κωμωδίες .Από αυτές σώζονται έντεκα ακέραιες, ενώ παραδίδονται 924 αποσπάσματα.

14 Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις;**
O Μένανδρος (Αθήνα, π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, εκπρόσωπος της Νέας Κωμωδίας. Στην εποχή του θεωρείται ότι έχει πια παρέλθει ο "χρυσός αιώνας" του αρχαιοελληνικού δράματος και ότι οι ηθοποιοί είχαν ήδη αποκτήσει πιο σημαντικό ρόλο από ότι οι δραματουργοί. Σημαντικότερος αντίπαλός του ήταν ο Φιλήμων, προς τον οποίο έκλινε η προτίμηση των Αθηναίων.

15 Αναφέρεται μερικά αρχαία θέατρα
Επιδαύρου Διονύσου Θορικού Άργους Βεργίνας Ερέτριας Δελφών Δίον

16 Ποιοι ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι;
Οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν οι ιερείς οι ανώτατοι αξιωματούχοι ή οι προσωπικότητες που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει κάθονταν στις πρώτες σειρές του θεάτρου. Υπήρχαν, λοιπόν, για όλους αυτούς θέσεις κρατημένες εκ των προτέρων.

17 Πηγές Βικιπαίδεια Βιβλίο ιστορίας

18 Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
Έλενα Τασίου Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google