Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αττική Κωμωδία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αττική Κωμωδία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αττική Κωμωδία

2 κωμωδία VS τραγωδία η κωμωδία αντλούσε τα θέματά της από την καθημερινή ζωή και την κοινωνική πραγματικότητα οι προλήψεις και τα ελαττώματα των ανθρώπων, τα επίκαιρα πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα αποτελούσαν το μύθο της

3 Κωμωδία και Γιορτές Παιζόταν κατά τον εορτασμό των Ληναίων, τα οποία διοργάνωνε ο επώνυμος άρχοντας τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα (Iανουάριος-Φεβρουάριος) προς τιμήν του Ληναίου Διονύσου, έξω από το άστυ. Η πρώτη επίσημη συμμετοχή κωμωδίας στις εκδηλώσεις των Ληναίων έγινε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.  Στα Μεγάλα Διονύσια δίνονταν παραστάσεις κωμωδίας ήδη από το486 π.Χ., όχι όμως κατά τη διάρκεια των δραματικών αγώνων.

4 Η γένεση της κωμωδίας Προέρχεται, κατά την κυρίαρχη άποψη, από το τραγούδι μιας θορυβώδους συντροφιάς, τον κώμο, που ένωνε τους πιστούς του θεού σε ένα αχαλίνωτο κέφι. Συνδυάζονταν με κεφάτα και χοντρά πειράγματα τα οποία συναντούμε και σήμερα στις γιορτές της Αποκριάς. Εδώ είναι ριζωμένες οι προσωπικές επιθέσεις και οι βωμολοχίες που συναντούμε στα έργα του Αριστοφάνη. Σύμφωνα με μιαν άλλη θεωρία η γένεση της κωμωδίας ξεκινά από την κώμη, δηλαδή το χωριό. Χωρικοί πήγαιναν τη νύχτα στην πόλη και τραγουδούσαν μπροστά στα σπίτια πολιτών, από τους οποίους είχαν αδικηθεί, τραγούδια με τα οποία τους κατηγορούσαν.

5 Η αριστοφανική κωμωδία
παρουσιάζει την εξελιγμένη μορφή αυτών των πομπών, χορών και χορωδιών. Χαρακτηρίζεται από την παράβαση, την εφόρμηση δηλαδή με επιθετικούς στίχους, που αποτελεί τον κυρίως άξονα, προσθέτονται όμως και μέρη που χρειάζονται πια τον ηθοποιό. Το σημαντικότερο απ' αυτά είναι η σκηνή της φιλονικίας, ο αγών.

6 Είδη κωμωδίας Η κωμωδία διακρίνεται στην αρχαία (τέλη 5ου αιώνα π.Χ.), η οποία είναι κατεξοχήν σατιρική, γεμάτη οίστρο και καταπιάνεται κυρίως με τα πολιτικά πράγματα της εποχής, τη μέση (αρχές 4ου αιώνα π.Χ.) και τη νέα κωμωδία (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον οικογενειακό βίο και τη μελέτη των χαρακτήρων.

7 Πρόδρομοι του Αριστοφάνη
Ο Επίχαρμος από τα έργα του έχουν σωθεί μικρά αποσπάσματα. Ο Φόρμις, ο Μάγνης, ο Κράτης, ο Κρατίνος, ο Εύπολις δεν έχουν σωθεί παρά ελάχιστα αποσπάσματα ή και μόνο τίτλοι έργων τους. Η αρχαία αττική κωμωδία αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από την πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη.

8 Ο Αριστοφάνης Καταγόταν από το δήμο Kυδαθηναίων. Γεννήθηκε γύρω στο 445 π.Χ. Πέθανε στη δεκαετία Οι Αλεξανδρινοί απέδιδαν στον Aριστοφάνη 40 έργα. Ως εμάς έφτασαν 11 έργα.

9 Τα θέματα πηγάζουν από τα προβλήματα που απασχολούσαν την Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Η ειρήνη, η δημοκρατία, οι νέες φιλοσοφικές ιδέες και τέλος η οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση της αθηναϊκής κοινωνίας.

10 Η πολιτική τοποθέτηση του Αριστοφάνη
Έχει απασχολήσει επανειλημμένα την έρευνα και μεταξύ των ερευνητών βρίσκονται εκπρόσωποι όλων των τάσεων. Σύγκριση των έργων του Αριστοφάνη με άλλα έργα της εποχής δείχνει ότι γίνονταν συζητήσεις γύρω από τα θέματα που απασχολούσαν τον ποιητή και ότι αντιμετωπίζονταν με διαφορετικό τρόπο από τον κάθε συγγραφέα, ο οποίος εκπροσωπούσε σίγουρα τις διαφορετικές τάσεις μέσα στο σώμα των πολιτών.

11 Ο παιδευτικός της χαρακτήρας
Και η κωμωδία, όπως και η τραγωδία, υπηρετούσε τον παιδευτικό χαρακτήρα του θεάτρου και τον υπερβατικό του ρόλο. Για να το πετύχει αυτό η κωμωδία, να προβάλλει δηλαδή τα προβλήματα, ώστε μέσα από τη συνειδητοποίησή τους να βρεθεί λύση, τα παρουσίαζε στην πιο ακραία τους μορφή. Με βάση αυτά θα πρέπει να είναι κανένας επιφυλακτικός στην κρίση του για τις πολιτικές πεποιθήσεις του Aριστοφάνη.

12 Έργα του Αριστοφάνη: Με θέμα την ειρήνη:
Αχαρνής (425), Ιππής (424), Ειρήνη (421), Λυσιστράτη (411). Με θέμα τα φιλοσοφικά ρεύματα: Νεφέλαι (423). Με θέμα τα κοινωνικά προβλήματα: Σφήκες (422), Όρνιθες (414), Θεσμοφοριά-ζουσαι (411), Βάτραχοι (405), Eκκλησιάζουσαι (392), Πλούτος (388).

13


Κατέβασμα ppt "Αττική Κωμωδία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google