Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΚΗΣ (συντονιστής) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπεύθυνη Η/Υ) ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (γραμματέας)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΚΗΣ (συντονιστής) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπεύθυνη Η/Υ) ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (γραμματέας)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

2 ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΚΗΣ (συντονιστής) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπεύθυνη Η/Υ) ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (γραμματέας)

3  Ποια η θέση της σύγχρονης γυναίκας?  1) στον επαγγελματικό τομέα  2) στην οικογένεια  3) στην κοινωνία

4  Η ισχνή παρουσία των γυναικών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού βρίσκεται στο ζενίθ κι εκδηλώνεται με ποικίλα σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών.  Ανεργία: 54% των ανέργων είναι γυναίκες ενώ περισσότερο από 80% των γυναικών εργάζονται με ημιαπασχόληση!!  Χαμηλή γυναικεία εκπροσώπηση στις σφαίρες της απόφασης, της ισχύος και της στρατηγικής. Χαρακτηριστικά 84% των βουλευτών του κόσμου είναι άνδρες. Οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι υποβαθμισμένες στην πολιτική ζωή. Η αναλογία των γυναικών ανάμεσα στους δημάρχους, για παράδειγμα, είναι μόλις 10,9 %.

5 Στο χώρο της εργασίας, οι γυναίκες κατηγορούνται όταν αποκτούν παιδί, γιατί είναι απαραίτητο να απουσιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Η καριέρα τους είναι συχνά παρεμποδιζόμενη. Ωστόσο, υπάρχουν νόμοι που προασπίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, όπως για παράδειγμα, απαγορεύουν στον εργοδότη να απολύσει εγκυμονούσα εργαζόμενη.

6 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ?  Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες ασχολούνται με την οικοκυρική σε ποσοστό 70% και με τα γονεϊκά ζητήματα κατά 60%. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες δεν αφιερώνουν παρά μόνο 14 λεπτά στην κουζίνα ημερησίως, 11 λεπτά στο νοικοκυριό και 8 λεπτά στο πλύσιμο πιάτων και ρούχων, σε αντίθεση με τα 29, 37, 28 λεπτά αντίστοιχα των γυναικών.  Οι άνδρες θεωρούν ότι κάποιες δουλειές όπως το πλύσιμο των ρούχων και το ξεσκόνισμα ανήκουν αποκλειστικά στον γυναικείο τομέα. Ουσιαστικά, δηλαδή η γυναίκα εξασκεί ένα δεύτερο επάγγελμα στο οικογενειακό πλαίσιο το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται όντας αόρατο.

7 ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ? Χρονολογείται το 1968, αλλά επιλέγουμε να δηλώνουμε μια άλλη ημερομηνία πιο συμβολική την 26 Αύγουστου του 1970, τότε που μια ομάδα γυναικών κατέθεσε λουλούδια στην χήρα του άγνωστου στρατιώτη δηλώνοντας ‘’πιο άγνωστη κι από τον άγνωστο στρατιώτη : η γυναίκα του! ’’

8

9  ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΜΕΝΟΣ  Άνδρας, Γυναίκα Το ζευγάρι, τα παιδιά, η κοινωνία   ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ (ΔΡΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟ)  Τα μέλη της οικογένειας   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ  Η δημιουργία της οικογένειας  Η ανατροφή των παιδιών  Η μετάδοση αξιών, εθίμων και παραδόσεων  Η υγιής συμβίωση, η κοινωνικοποίηση, οι συναισθηματικές και υλικές ανάγκες   ΒΟΗΘΟΙ: οι οικογένειες του ζεύγους, το ζευγάρι, οι φίλοι, οι συγγενείς ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτισμικοί και ηθικοί παράγοντες

10  Μέχρι πολύ πρόσφατα η γυναίκα ήταν περιορισμένη στην εστία, οι μόνες της ενασχολήσεις ήταν οι οικιακές δουλειές, η φροντίδα της οικογενείας, η ανατροφή των παιδιών και οι διασκεδάσεις περιορίζονταν στο σπίτι, για παράδειγμα το κέντημα. Δεν είχε δικαιώματα να ψηφίσει και να ψηφιστεί, δεν είχε πρόσβαση στην εκπαίδευση και μεταχειριζόταν σαν αντικείμενο. Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» γίνεται κτήμα των γυναικών μόλις το 1945. Όσον αφορά τον γάμο είχε παρατηρηθεί ότι αποτελούσε μια απλή συμφωνία ανάμεσα στον πατέρα της και στον υποψήφιο γαμπρό, με βασικό κριτήριο την προίκα.

11

12  Υλικό από το Prepadelf B2  Υλικό από το αρχείο της ΝΕΤ  Υλικό από το C1 vers C2, εκδόσεις Roboly  (επεξεργασία και μετάφραση κειμένων: Σταυροπούλου Δήμητρα & Στεφανίδου Μαριλένα)

13  Μελέτη και σύγκριση των κειμένων  Παρακολούθηση βίντεο σχετικά με το θέμα και καταγραφή των σημαντικών σημείων


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΚΗΣ (συντονιστής) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπεύθυνη Η/Υ) ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (γραμματέας)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google