Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακύκλωση Χαρτιού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακύκλωση Χαρτιού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακύκλωση Χαρτιού

2 Σημασία της ανακύκλωσης
Σημασία της ανακύκλωσης  • Μειώνονται τα απορρίμματα • Εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση. • Μειώνεται η ρύπανση των υπόγειων υδάτων, του εδάφους και της ατμόσφαιρας (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος). • Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων. • Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. • η υγεία όλων των κατοίκων και του πλανήτη σώζεται και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών. • Νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

3 Οφέλη Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης “recyclables” ή “recyclates”, μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών. Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.

4 Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης. Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης. Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα τούς έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το 2007 για την παραγωγή, για την αποθήκευση, για την ανακύκλωση και για την μεταχείριση των σκουπιδιών πάρθηκε 1 κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης.

5 Ενας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί έως και 170 kg πετρέλαιο.
Τώρα που γνωρίζετε αυτή τη σημαντική πληροφορία, γιατί να μην συμβάλλετε κι εσείς στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων με την ανακύκλωση χαρτιού; Το χαρτί είναι ένα από τα βασικά υλικά που ανακυκλώνονται καθώς αποτελεί είδος ευρείας χρήσης τόσο για νοικοκυριά όσο και για κάθε είδους εταιρεία και οργανισμό. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης εξυπηρετούν όταν διαθέτουμε μικρές ποσότητες χαρτιού για ανακύκλωση. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις. Η Free Recycle αναλαμβάνει να μεταφέρει για ανακύκλωση μεγάλες ποσότητες χαρτιού και χαρτονιών, καθώς και χάρτινες συσκευασίες, ενώ διαθέτει άδεια για την περισυλλογή αποβλήτων από την κατεργασία πολτού χαρτιού και χαρτονιών τα οποία μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας, όπου ανακυκλώνονται.

6 Πώς γίνεται η ανακύκλωση χαρτιού;
Μπορεί η συμβατική αλληλογραφία να αντικαταστάθηκε από τα s, οι συσκευές ψηφιακών βιβλίων να μπήκαν δυνατά στην αγορά και οι εφημερίδες να ποντάρουν πολλά στις διαδικτυακές τους εκδοχές, αλλά το χαρτί είναι ένα υλικό που ανέκαθεν γοήτευε με την υφή του την αναγνωστική ή συγγραφική όρεξη του ανθρώπου. Επειδή λοιπόν, δεν διαφαίνεται σύντομα η ένταξη του βιβλίου στα «είδη υπό εξαφάνιση», το χαρτί αποτελεί σημαντικό υλικό της καθημερινότητάς μας. Για να το έχουμε όμως, δεν χρειάζεται να αφανίσουμε τις δασικές εκτάσεις του πλανήτη.

7 Για να το έχουμε όμως, δεν χρειάζεται να αφανίσουμε τις δασικές εκτάσεις του πλανήτη. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι για την παραγωγή τόνων χαρτιού κόβονται δώδεκα εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο. Αντίθετα, ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού αντιστοιχεί στη «διάσωση» περίπου 17 δέντρων. Είναι γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό του χαρτιού που χρησιμοποιούμε αποτελεί ανακυκλωμένο υλικό. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε παρ’ όλα αυτά το ταξίδι που κάνει η πεταμένη σε κάποιον μπλε κάδο εφημερίδα μέχρι να ξαναφτάσει στα χέρια μας «μεταμορφωμένη».

8 Σύρος: Το νησί της ανακύκλωσης
Με ειδικό βραβείο της ΔΑΦΝΗΣ τιμήθηκε η Σύρος για το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη στις 13 Μαρτίου 2011.

9 Άλλα μέρη διαφημίζουν τον ήλιο και τη θάλασσα, οι κάτοικοι της Σύρου όμως
διαφημίζουν τα σκουπίδια τους, που έμαθαν να τα διαχειρίζονται και πλέον ανακυκλώνουν έκαστος περίπου 145 κιλά απορριμμάτων το χρόνο! Κινητήριος δύναμη πίσω από το εντυπωσιακό αυτό νούμερο είναι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεών Αποβλήτων Σύρου (ΕΦΔΣΑ), ο οποίος στο σύντομο διάστημα από την -επίσημη- έναρξη της δράσης του, τον Ιούλιο του 2009, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του ελληνικού «τοπ 10» της ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, οι τρεις δήμοι που τον απαρτίζουν (Ερμούπολη, Άνω Σύρος και Ποσειδωνία) ανακυκλώνουν περίπου το 30% των σκουπιδιών τους, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 39%.

10 Ενδεικτικά, το 2010, οι άοκνοι Συριανοί ανακύκλωσαν 4
Ενδεικτικά, το 2010, οι άοκνοι Συριανοί ανακύκλωσαν τόνους στερεών αποβλήτων. Αυτό σε βάρος μεταφράζεται σε 25% περίπου των απορριμμάτων του νησιού, κατ' όγκον όμως που μας ενδιαφέρει ( σημ. η μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 50% σημαίνει διπλασιασμό της διάρκειας ζωής ενός ΧΥΤΑ) , το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (πλησιάζει το 50%), λόγω του γεγονότος ότι τα ανακυκλώσιμα έχουν σχετικά μικρό βάρος συγκριτικά με τον όγκο τους (πχ. ελαστικά οχημάτων, πλαστικά, χαρτόνια κλπ.)

11 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Πρώτα όμως πρέπει να κατανοήσουμε τι εννοούμε με τον όρο επαναχρησιμοποίηση και πως μπορούσε ο άνθρωπος να την πετύχει. Μια πολύ έξυπνη ιδέα ήταν η ανακύκλωση! Ανακύκλωση ονομάζουμε τη διαδικασία η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να μην πετάξουμε ορισμένα προϊόντα μετά τη χρησιμοποίησή τους, αλλά να τα επαναχρησιμοποιήσουμε, αφού πρώτα υποστούν κάποια επεξεργασία.

12

13 Η ανακύκλωση, φυσικά, αρχίζει από εμάς τους ίδιους
Η ανακύκλωση, φυσικά, αρχίζει από εμάς τους ίδιους. Συγκεντρώνοντας όλη την χάρτινη ύλη που μας είναι περιττή, όπως είναι οι εφημερίδες, οι χάρτινες συσκευασίες, τα χαρτόνια, τα περιοδικά, οι φάκελοι κλπ, την «ξεφορτωνόμαστε» σε έναν από τους μπλε κάδους της γειτονιάς μας –πιθανώς θα βρείτε έξω από κάποια σχολική μονάδα ή στον κοντινότερο κεντρικό δρόμο. Είναι μια απλή κίνηση, την οποία μπορούμε εύκολα να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας, βοηθώντας τα χάρτινα απορρίμματά μας να ξεκινήσουν την «ανανεωτική εκδρομούλα» τους.

14 Από τον πρώτο «σταθμό» του κάδου, τα χρησιμοποιημένα χαρτιά «επιβιβάζονται» στα ειδικά φορτηγά, που μεταφέρουν το υλικό είτε στον χώρο όπου γίνεται η ανακύκλωση, είτε στις αποθήκες των εμπόρων παλαιοχάρτου, αναλόγως σε ποιον ανήκουν τα φορτηγά αυτά. Στα μέρη αυτά ξεκινά η προετοιμασία της ανακύκλωσης. Πρώτο βήμα είναι η διαλογή του χαρτιού, διαδικασία που γίνεται συνήθως χειρωνακτικά. Οι διάφοροι τύποι χαρτιού διαχωρίζονται, αφού για παράδειγμα το χαρτί εφημερίδας δεν μπορεί να ανακυκλωθεί για να προκύψει φωτογραφικό χαρτί. Η συνέχεια περιλαμβάνει την είσοδο του χαρτιού στις βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης. Αναγκαίο είναι να διαχωριστεί το χαρτί από τα άλλα υλικά συνήθως μέσω της «φυγοκέντρησης». Η ύλη μπαίνει σε μηχάνημα και περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και οι συνδετήρες, τα πλαστικά στοιχεία, κλπ, μένουν στο περιθώριο, αφήνοντας στο κέντρο το καθαρό χαρτί. 

15 Β’3 Νίκος Ερρίκος Τζούμας Κυριακή Χαζιζάι Φραγκιά Αντωνία Ρηγούτσου
Κατερίνα Ρούσσου Φαίη Σαρρή 18/01/2015


Κατέβασμα ppt "Ανακύκλωση Χαρτιού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google