Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Γεωγραφία Β’ Γυμνασίου Β2 Μηλιάκου Γεωργία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΕΡΟΛΙΝΟ Γεωγραφία Β’ Γυμνασίου Β2 Μηλιάκου Γεωργία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΕΡΟΛΙΝΟ Γεωγραφία Β’ Γυμνασίου Β2 Μηλιάκου Γεωργία
Το κτίριο του Ράιχσταγκ είναι η έδρα της γερμανικής βουλής. Το κτίριο του Ράιχσταγκ είναι η έδρα της γερμανικής βουλής.

2 Η ΠΟΛΗ Βρίσκεται στο κέντρο της γερμανικής πεδιάδας, στη συμβολή των ποταμών Σπρέε και Χάβελ. Έχει πληθυσμό κατοίκους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 4,2% του πληθυσμού της χώρας. Έχει έκταση 891,82 km2. Έχει ονομαστά πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως το Χούμπολτ. Υπάρχουν 12 δημοτικές περιφέρειες (Μπετσίρκε Bezirke) τα οποία χωρίζονται σε συνολικά 95 διαμερίσματα (Ορτστάιλε Ortsteile).

3 ΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ

4 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HUMBOLDT ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

5 ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Το Βερολίνο δημιουργήθηκε σταδιακά. Το 1237 σε μια νησίδα στον ποταμό Σπρέε υπήρχαν αρχικά οι οικισμοί του Κελν και του Βερολίνου. Το 1244 οι οικισμοί ενώθηκαν, δημιουργώντας το Βερολίνο.

6 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΙΜΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΠΗΓΗ GOOGLE PUBLIC DATA

7 15ος Αιώνας Ο Πόλεμος μεταξύ του 1618 και του 1648 είχε καταστροφικές συνέπειες για το Βερολίνο. Το 1/3 των κτιρίων του καταστράφηκε και έχασε σχεδόν τον μισό πληθυσμό του. Ο Μέγας Εκλέκτορας Φρειδερίκος Γουλιέλμος, άρχοντας της περιοχής, εφάρμοσε μία πολιτική προώθησης της μετανάστευσης για να ενισχύσει την πόλη. Το 1685 εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο Γάλλοι και έτσι το 1700 το 20% του πληθυσμού της πόλης ήταν Γάλλοι. Αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη γαλλική επιρροή.

8 Το 1815 το Βερολίνο έγινε τμήμα της νέας επαρχίας του Βραδεμβούργου.
17ος – 19ος Αιώνας Το 1701 έγινε η πρωτεύουσα της Πρωσίας. Κατά την περίοδο εκείνη, το Βερολίνο έγινε κέντρο του Διαφωτισμού. Το 1815 το Βερολίνο έγινε τμήμα της νέας επαρχίας του Βραδεμβούργου. Με τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οικονομία της πόλης και ο πληθυσμός της μεγάλωσαν σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα έγινε το σιδηροδρομικό και το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας. Το 1871 η πόλη ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1881 έγινε αστική περιφέρεια ανεξάρτητη από το Βραδεμβούργο.

9 20ος Αιώνας Με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στο Βερολίνο. Το 1920 με την Πράξης Διεύρυνσης του Βερολίνου, δημιουργήθηκε μια ενιαία πόλη. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι, διαίρεσαν την πόλη σε τέσσερις τομείς. Οι τομείς των Συμμάχων ενώθηκαν και σχημάτισαν το Δυτικό Βερολίνο, ενώ ο Σοβιετικός τομέας το Ανατολικό Βερολίνο. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δόθηκε η Μάχη του Βερολίνου.

10 Το 1949, ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στη Δυτική Γερμανία. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Γερμανία ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Δυτικό Βερολίνο παρέμεινε μία ελεύθερη πόλη, ανεξάρτητη από την Ομοσπονδία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ανατολική Γερμανία ανακήρυξε το Ανατολικό Βερολίνο ως πρωτεύουσα. Οι εντάσεις ανάμεσα στους δυο τομείς κλιμακώθηκαν σταδιακά και οδήγησαν στην κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου, μεταξύ του δυτικού και ανατολικού τομέα της πόλης. Το τείχος ολοκληρώθηκε μέσα στο 1961.

11 ΤΕΙΧΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ

12 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Το 1971, η συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Σοβιετική Ένωση) εξασφάλισε την πρόσβαση στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές στην Ανατολική Γερμανία Το 1989, η λαϊκή πίεση από τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας οδήγησε στις ταραχές και την σταδιακή κατεδάφιση του τείχους. Σήμερα, λίγα τμήματά του παραμένουν ως σημεία μνήμης. Στις 3 Οκτωβρίου του 1990, οι δύο Γερμανίες ενώθηκαν ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σύμφωνα με την συνθήκη επανένωσης. Το Βερολίνο έγινε η πρωτεύουσα της χώρας με απόφαση της γερμανικής βουλής το 1991.

13 Αποτελεί σύμβολο επανένωσης των δυο πρώην τμημάτων του Βερολίνου.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Αποτελεί σύμβολο επανένωσης των δυο πρώην τμημάτων του Βερολίνου. Είναι διακοσμημένη με σύμβολα αρχαίας ελληνικής μυθολογίας καθώς και με ένα άρμα συρόμενο από 4 άλογα. Το 1933 ένα μέρος του καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το 1999, μετά από ανακατασκευές και με ένα καινούριο θόλο στην κορυφή του κτιρίου, άνοιξε πάλι τις πόρτες του για το κοινοβούλιο και για τα πλήθη των τουριστών. Σήμερα είναι η έδρα της γερμανικής βουλής. Alexander platz Η ομορφότερη πλατεία του Βερολίνου, που σε κάθε γωνιά κρύβεται ένα μνημείο. Ο Τηλεοπτικός Πύργος γνωστός ως Fernsehturm ή Tele-spargel (οδοντογλυφίδα), με τις απίστευτα μεγάλες ουρές από κόσμο που περιμένουν να ανέβουν με το ασανσέρ, το Weltzeituhr (Το Ρολόι του Κόσμου) από τον Erich John και το Σιντριβάνι της Διεθνής Φιλίας (Fountain of International Friendship). REICHSTAG ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

14 ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΗΜΕΙΟ CHARLIE
ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Πρόκειται για ένα μουσείο τέχνης. Αν το δει κανείς από ψηλά θα δει ότι έχει την μορφή ενός κεραυνού. Τα παράθυρα έχουν γραμμές που φαίνονται να είναι τυχαίες εκ πρώτης όψεως αλλά είναι στην ουσία γραμμές που σχηματίζονται αν ενώσει κανείς στο χάρτη του Βερολίνου τα σημεία εκείνα που έχουν σημασία για τους Εβραίους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το ότι δεν μπορεί κάποιος να εισέλθει στο μουσείο από το δρόμο. Πρέπει να μπει από το διπλανό κτίριο. ΣΗΜΕΙΟ CHARLIE Ο Πύργος Τηλεπικοινωνιών (Fernsehturm) είναι το ψηλότερο κτίριο του Βερολίνου στα 368 μέτρα. Είναι ένας τηλεοπτικός πύργος στη μέση της πόλης. Είναι ένα γνωστό αξιοθέατο και βρίσκεται στην πλατεία Alexander platz. Ο Πύργος χτίστηκε μεταξύ του 1965 και το 1969 και παραμένει ένα σύμβολο της πόλης. είναι το τρίτο ψηλότερο κτίσμα στην Ευρώπη. Επίσης, όταν ο ήλιος χτυπήσει την ατσαλένια του κορυφή, ο αντικατοπτρισμός που εμφανίζεται είναι στη μορφή ενός σταυρού. Εδώ ήταν το σημείο που ενωνόταν το Δυτικό με το Ανατολικό Βερολίνο.

15 ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ BERLINER DOM
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ BERLINER DOM Το μνημείο του Ολοκαυτώματος τιμά τα Εβραϊκά θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Το μνημείο αποτελείται από μονόλιθους που γεμίζουν μια έκταση ίση με ένα οικοδομικό τετράγωνο. Οι μονόλιθοι έχουν διάφορα ύψη και σε μερικές περιπτώσεις είναι και πιο ψηλές και από τους επισκέπτες. Δεν υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια ώστε να μπορείτε να καθοδηγηθείτε. Ο Ναός χτίστηκε μεταξύ 1895 και Είναι ένα αξιοθαύμαστο δείγμα αρχιτεκτονικής με 11 μ ύψος, 114 μ μήκος και 73 μ  πλάτος. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω του βομβαρδισμού της πόλης. Στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού υπάρχουν: το χρυσαφένιο διάζωμα που απεικονίζει τους 12 Αποστόλους, εκπληκτικές σαρκοφάγοι και μια βασιλική κρύπτη με τα λείψανα 100 ατόμων. Πρόσφατα άνοιξε και ένα μουσείο με αναπαραστάσεις που αντικατοπτρίζουν την ιστορία του Ναού. Χτίστηκε το Την 1η Αυγούστου του 1936 ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαινίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Εγκυκλοπαίδεια «ΝΕΑ ΔΟΜΗ» Εγκυκλοπαίδεια «ΝΕΑ ΔΟΜΗ» Εγκυκλοπαίδεια «ΝΕΑ ΔΟΜΗ»


Κατέβασμα ppt "ΒΕΡΟΛΙΝΟ Γεωγραφία Β’ Γυμνασίου Β2 Μηλιάκου Γεωργία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google