Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΒΕΡΡΑ ΧΡΥΣΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη σε
έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας . Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διαφόρων κρατών. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δύο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έτσι αντικατέστησε την μέχρι τότε πρωτεύουσα τη Βόννη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, που μέχρι τότε εξακολουθούσε να εδρεύει στη Βόννη, αποφάσισε το 1991 να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Η μετακίνηση της βουλής από τη Βόννη στο Κοινοβούλιο του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το 1999. Η πόλη αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών όπως και οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια , ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα , μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία.

3 Πληθυσμός κ’ Γεωγραφία
Ως προς τον πληθυσμό το Βερολίνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ε.Ε. Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι . Στα μέσα του 17ου αι. το Βερολίνο ήταν αραιοκατοικημένο, κάτι που οφειλόταν στον τριακονταετή πόλεμο. Από τότε , όμως , που την εξουσία ανέλαβε ο Μέγας Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκος Γουλιέλμος άσκησε μεταναστευτική πολιτική και έφερε πολλούς κατοίκους από τη Γαλλία . Έτσι, ενώ το 1648 η πόλη είχε μόνο κατοίκους, το 1709 είχε Ο πληθυσμός συνέχισε να αυξάνεται , και το 1875 ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Το 1920 ο πληθυσμός έφτασε τα 4 εκατομμύρια, μετά όμως από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υποχώρησε στα 3,1 εκατομμύρια. Το Βερολίνο βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας, περίπου 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα προάστια και οι παρυφές του Βερολίνου είναι διάσπαρτα με δασικές εκτάσεις και πολλές μικρές και μεγάλες λίμνες.

4 Η ιστορία του Βερολίνου
Έτος ίδρυσης του Βερολίνου θεωρείται το Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Βερολίνο χρονολογείται το 1244.Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου το Βερολίνο έχασε το μισό πληθυσμό του και το ένα τρίτο των κτισμάτων του καταστράφηκε . Το 1871 η πόλη ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά από πολλές πολιτικές αναταραχές, οι Ναζί κέρδισαν τις εκλογές του 1933 με συνέπεια την καθιέρωση μιας βάρβαρης δικτατορίας. Η Βιομηχανική Επανάσταση άλλαξε πλήρως το Βερολίνο κατά τον 19ο αι. Η οικονομία της πόλης και ο πληθυσμός της μεγάλωσαν σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα έγινε το κέντρο του σιδηροδρομικού ιστού και της οικονομίας της Γερμανίας. Σύντομα νέα προάστια δημιουργήθηκαν ενώ γειτονικά χωριά ενώθηκαν, μεγαλώνοντας έτσι τόσο την έκταση όσο και τον αριθμό των κατοίκων της πόλης. Το 1861 κάποια προάστια ενσωματώθηκαν στον αστικό ιστό.

5 Το τείχος του Βερολίνου
Το 1945 η Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις Ζώνες Κατοχής, οι οποίες ελέγχονταν και διοικούνταν από τους Συμμάχους(ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία). Με ανάλογο τρόπο μοιράστηκε και το Βερολίνο σε τέσσερις τομείς. Ταυτόχρονα άρχιζε και ο Ψυχρός Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα. Το τείχος που χώριζε την πόλη σε Ανατολική και Δυτική ήταν το αποτέλεσμα του ψυχρού πολέμου . Το τείχος του Βερολίνου έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, μετά από 28 χρόνια.

6

7 Η πύλη του Βρανδεμβούργου
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου κατασκευάστηκε μεταξύ του 1788 και 1791 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του δεύτερου. Έχει ύψος 26 μ., μήκος 65,5μ. Και πλάτος 11μ.Πρόκειται για οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού . Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό γνώρισμα της πύλης είναι μια αντίθεση με τους κανόνες της δωρικής αρχιτεκτονικής. Ενώ κατά τη δωρική τεχνοτροπία ο κεντρικός άξονας των τριγλύφων, που κοσμούσαν τη στέγη, έπρεπε να βρίσκεται σε συμφωνία με τον κεντρικό άξονα των κιόνων, αυτό δεν συμβαίνει στην αρχιτεκτονική της πύλης . Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα κενό τμήμα μαρμάρου στην στέγη, και να μην τελειώνει η άκρη της στέγης με ένα τρίγλυφο, όπως συνηθιζόταν κατά την κατασκευή των δωρικών ναών στην αρχαία Ελλάδα.

8

9 Τηλεοπτικός πύργος Ο τηλεοπτικός πύργος βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου. Χτίστηκε μεταξύ του 1965 και του Ο πύργος είναι ορατός σε όλες τις κεντρικές περιοχές του Βερολίνου , και παραμένει ένα σύμβολο της πόλης. Το αρχικό συνολικό του ύψος ήταν 365μ., αλλά μετά την εγκατάσταση μιας νέας κεραίας το ύψος είναι 368μ.

10

11 Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Μπόντε Μουσείο Περγάμου
Τα νησιά των μουσείων Παλαιό Μουσείο Νέο Μουσείο Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Μπόντε Μουσείο Περγάμου

12

13 Ράιχσταγκ Το Ράιχσταγκ είναι το κτήριο που στεγάζει το Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο . Το κτήριο έχει πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας . Κατά το Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη τις περισσότερες ζημιές. Ο γνωστός θόλος ανατινάχτηκε το 1954. Από το 1999, που εγκαινιάστηκε το κτήριο έως και σήμερα, 18 εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί για να θαυμάσουν τον θόλο και το μικρό μουσείο που έχει δημιουργήσει μέσα σε αυτόν.

14


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google