Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΩΓΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΛΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ Στ 2

2 Η διατροφή μας καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό αν βαδίζουμε στο δρόμο της υγείας και της ευεξίας ή της αρρώστιας.

3 ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

4 1. Βασική αρχή της διατροφής είναι να προσέχουμε όχι μόνο τι τρώμε αλλά και το τι δεν τρώμε. 2. Τα διατροφικά μας είδη πρέπει να είναι πάντα φρέσκα ή κατεψυγμένα αλλά όχι συντηρημένα με άλλους τρόπους.

5 3. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι βασικός για μια σωστή διατροφή
3. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι βασικός για μια σωστή διατροφή. Ότι μπορεί να φαγωθεί ωμό, καταναλώστε το έτσι. Ότι πρέπει να μαγειρευτεί, να γίνει στον ατμό ή βραστό ή ψητό. Αποφεύγετε τα τηγανιτά. 4. Μην τρώτε αν δεν πεινάτε, ακόμα κι αν είναι ώρα φαγητού, και μην τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα.

6 5. Χαλαρώστε το σώμα, το νου και τα συναισθήματά σας πριν καθίσετε στο τραπέζι.
6. Μην τρώτε βιαστικά ή όταν έχετε άγχος.

7 7. Φάτε τόση ποσότητα όση χρειάζεται για να χορτάσετε και ούτε μπουκιά παραπάνω, από λαιμαργία, ή επειδή κάποιος σας πιέζει να αδειάσετε το πιάτο σας. 8. Μασάτε καλά. Η πέψη ξεκινά από το στόμα.

8 9. Το πρωινό γεύμα είναι βασικό στοιχείο σωστής διατροφής. 10
9. Το πρωινό γεύμα είναι βασικό στοιχείο σωστής διατροφής. 10. Τρώτε απ’ όλα τα είδη των τροφών.

9 11. Ενημερώνεστε για τη σωστή διατροφή σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας
11. Ενημερώνεστε για τη σωστή διατροφή σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Υπάρχουν πάντα κι άλλα να μάθετε γι’ αυτήν.

10 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

11 Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.

12 Έτσι, στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά σιτάρι και, σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος.

13 Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα.

14 Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί
Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ), αναμεμειγμένο με νερό.

15 Η συνήθεια της κατανάλωσης γλυκών δημιουργείται από πολύ μικρή ηλικία
Η συνήθεια της κατανάλωσης γλυκών δημιουργείται από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά δεν αποκτούν αυτή τη συνήθεια αυτόματα, αλλά από τους γονείς που τους δίνουν τροφές με πολλή ζάχαρη.

16 Βακτηριακή πλάκα Η βακτηριακή πλάκα που είναι ο κυριότερος εχθρός της στοματικής μας υγείας τρέφεται και αναπτύσσεται από τα σάκχαρα των τροφών. Γι αυτό θα πρέπει να βουρτσίζουμε πολύ καλά τα δόντια μας μετά από ανθυγιεινά φαγητά.

17 Αντί για γλυκά, μπισκότα κ. λ. π
Αντί για γλυκά, μπισκότα κ.λ.π. ανάμεσα στα κανονικά γεύματα προτιμάμε φρούτα, λαχανικά ή τυριά που είναι και πιο θρεπτικά και πιο ασφαλή για τα δόντια. Αν τα παιδιά ενθαρρυνθούν προς αυτόν τον τύπο υγιεινής διατροφής από μικρή ηλικία θα μειωθεί η τάση τους για κατανάλωση γλυκών.

18 Το ιδανικό βάρος Για να έχουμε το ιδανικό βάρος πρέπει να μην τρώμε πολλά ζωικά λίπη και χρειάζεται να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες.

19 ΠΗΓΕΣ http://www.xanthi.ilsp.gr/schools/data/text/simasiadiatrofis.htm

20 ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ !!!


Κατέβασμα ppt "Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google