Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελεύθερη πτώση 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ποιο θα πέσει πρώτο στο έδαφος ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελεύθερη πτώση 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ποιο θα πέσει πρώτο στο έδαφος ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ελεύθερη πτώση 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας

3 Ποιο θα πέσει πρώτο στο έδαφος ;

4 Ο Αριστοτέλης Θα μας απαντούσε : « Η πτώση των σωμάτων είναι φυσική κίνηση διότι αποτελούνται κυρίως από το στοιχείο γη και αναζητούν την φυσική τους θέση. Το βαρύτερο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα γης και πέφτει πρώτο »

5 Αιώνες μετά ήρθε από τον Γαλιλαίο η πρώτη αμφισβήτηση.

6 Ελέχθη ότι έριξε δυο σφαίρες από τον πύργο της Πίζας,

7 Τα πειράματά του ήταν άλλα.

8 Τα πειράματα έδειξαν ότι τα διαστήματα είναι ανάλογα των τετραγώνων των χρόνων. Σε ποια κίνηση το συναντήσαμε αυτό ; Η ελεύθερη πτώση είναι και αυτή λοιπόν ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση, όμως έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση. Η επιτάχυνση αυτή ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας και συμβολίζεται με το g Όλα τα σώματα, προφανώς, έχουν την ίδια επιτάχυνση και πέφτουν ταυτόχρονα. Σε μέσα γεωγραφικά πλάτη :

9 Είμαι σίγουρος ότι έχετε αντίρρηση. Το μπαλάκι θα πέσει πρώτο, έτσι ;

10 Όσο ζούσε ο Γαλιλαίος η δημιουργία κενού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μήπως ο Αριστοτέλης έχει δίκιο ; ( Η φύση απεχθάνεται το κενό ) Το 1650 ο Otto von Guericke κατασκευάζει στο Μαγδεμβούργο την πρώτη αντλία κενού. Λίγο αργότερα ο Robert Boyle έκανε το παρακάτω πείραμα : Το μπαλάκι και το φτερό έπεσαν ταυτόχρονα.

11 Το 1970 ο αστροναύτης David R. Scott εκτέλεσε πείραμα ελεύθερης πτώσης στο φεγγάρι.

12 Ορισμός Ελεύθερη πτώση είναι η κίνηση που εκτελεί ένα σώμα, αρχικά ακίνητο, όταν δέχεται μόνο το βάρος του.

13 Ποιο σώμα δέχεται μεγαλύτερη αντίσταση ; Ενώ η αντίσταση που δέχεται το μπαλόνι είναι συγκρίσιμη με το βάρος του, η αντίσταση που δέχεται η μπάλα είναι αμελητέα σε σχέση με το βάρος της. Με πολύ καλή προσέγγιση, η μπάλα κάνει ελεύθερη πτώση.

14 Εξισώσεις ελεύθερης πτώσης. Και λίγα Μαθηματικά τώρα.

15 Ένα σώμα αφήνεται από ύψος h, την στιγμή μηδέν. h Την στιγμή t έχει κατέβει : x Έχει δε ταχύτητα : Πόσο απέχει από το έδαφος ;

16 Όταν φτάνει στο έδαφος : h

17 Εφαρμογή Σε πόσο χρόνο και με ποια ταχύτητα φτάνει στο έδαφος ένα σώμα που αφήνεται από ύψος 5 m ;

18 Κατακόρυφη βολή προς τα κάτω

19 Ένα σώμα βάλλεται με ταχύτητα υ ο από ύψος h, την στιγμή μηδέν. h Την στιγμή t έχει κατέβει : x Έχει δε ταχύτητα : Πόσο απέχει από το έδαφος ;

20 Κατακόρυφη βολή προς τα πάνω

21 Ένα σώμα βάλλεται με ταχύτητα υ ο από το έδαφος, την στιγμή μηδέν. Την στιγμή t έχει ανέβει : x Έχει δε ταχύτητα : Πότε ακινητοποιείται στιγμιαία και πότε επιστρέφει στο έδαφος ;


Κατέβασμα ppt "Ελεύθερη πτώση 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ποιο θα πέσει πρώτο στο έδαφος ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google