Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ ΒΑΣΙΑ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γεωγραφική Θέση Ιστορία Η Λίμνη των Ιωαννίνων Το Νησί
Το Κάστρο Το Βυζαντινό μουσείο Ο Αρχαίος χώρος της Δωδώνης Σπήλαιο Περάματος Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Α. Βρέλλη Το Πανεπιστήμιο

3 ΙΩΑΝΝΙΝΑ!

4 Γεωγραφική Θέση Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με κατοίκους. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου, κτισμένα στη δυτική ακτή της ομώνυμης λίμνης και στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι.

5 Γεωγραφική Θέση Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Η διάνοιξη της Εγνατίας οδού συνδέει οδικά τη δυτική με την βόρεια και ανατολική Ελλάδα. Η πόλη των Ιωαννίνων απέχει 444 χλμ. από την Αθήνα, 96 χλμ. από την Ηγουμενίτσα και 77 χλμ. από την Άρτα.

6 ΙΣΤΟΡΙΑ Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη των Ιωαννίνων ιδρύθηκε από τον Ιωάννη, γιο του Αλεξίου Κομνηνού, ή για άλλους από τον Ιωάννη Δούκα. Ακόμα, υπάρχει και η άποψη που θέλει ιδρυτή και ανάδοχο της πόλης την Ιωαννίνη, κόρη του στρατηγού Βελισάριου. Η ονομασία της πόλης είναι πιθανό να οφείλεται και στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που βρίσκεται πάνω στο Κάστρο των Ιωαννίνων

7 ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

8 Η Λίμνη των Ιωαννίνων

9 Η Λίμνη των Ιωαννίνων Η λίμνη των Ιωαννίνων ή Παμβώτιδα λίμνη είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της πόλης των Ιωαννίνων. Στα πράσινα νερά της ζωντανεύουν οι θρύλοι του Αλή Πασά και της κυρά Φροσύνης. Η επιφάνεια της λίμνης είναι 32 τ. χλμ. Τα νερά της προέρχονται από πηγές που αναβλύζουν στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, όπως είναι η Κρύα και η Ντραμπάτοβα. Στη λίμνη υπάρχει άφθονο αλίευμα (χέλια, κυπρίνοι, γλύνοι, κ.α.), καθώς και πολλά υδρόβια πτηνά.

10 Το Νησί Στην ανατολική της πλευρά εκτείνεται το μακρόστενο νησί, Νήσος ή Νησί όπως ονομάζεται από πολλούς. Το Νησί συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορική παράδοση, γεγονός το οποίο μαρτυρούν σήμερα τα σωζόμενα μοναστήρια και εκκλησίες.

11 Το Νησί Η Μονή Αγ. Νικολάου Φιλανθρωπηνών, ίσως το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα από αυτά που υπάρχουν στο Νησί των Ιωαννίνων, ιδρύθηκε στους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Σήμερα, σώζονται το καθολικό και τμήμα των κελιών και της Τράπεζας. Το εσωτερικό του ναού φέρει τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης. Η Μονή Παντελεήμονος ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα. Στη νότια πλευρά σώζεται το κελί όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της προεπαναστατικής περιόδου.

12 Το Νησί Το παλαιότερο κτίσμα στο Νησί είναι η Μονή Στρατηγοπούλου, γνωστή ως Μονή του Ντριλιού. Σε αυτήν λειτούργησε το 1206 η πρώτη Σχολή των Ιωαννίνων, αν και για πολλούς η Σχολή ιδρύθηκε στο Κάστρο. Το 1282, ο Μιχαήλ Φιλανθρωπινός έκτισε στη Νήσο τη Μονή του Σπανού, μέσα στην οποία ίδρυσε τη Σχολή "Φροντιστήριον", ένα αληθινό πανεπιστήμιο με διαπρεπείς διδασκάλους. Άλλα μοναστήρια που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι η Μονή Προφήτη Ηλία, η Μονή Ελεούσας , η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

13 Το Κάστρο

14 Το Κάστρο Στην ανατολική άκρη της πόλης των Ιωαννίνων, βρίσκεται το Κάστρο το οποίο σχηματίζει μία βραχώδη χερσόνησο μέσα στη λίμνη που περιβάλλεται από το Φρούριο. Μέσα στο Κάστρο υπήρχαν δύο ακροπόλεις. Στη βορειοανατολική ακρόπολη δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά, ενώ στη δεύτερη ακρόπολη που είναι γνωστή ως Ίτς Καλέ (εσωτερικό φρούριο) υπάρχει το Φετιχιέ τζαμί, ο τάφος του Αλή πασά και το Βυζαντινό Μουσείο. Μέσα στο Κάστρο σώζεται το Σουφαρί Σαράι, η Τουρκική βιβλιοθήκη, η Εβραϊκή Συναγωγή, τα ερείπια του βυζαντινού Λουτρού, το σπίτι του Πασά Καλού, ο πύργος του Βοημούνδου και ο πύργος του Θωμά.

15 Το Βυζαντινό μουσείο Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, φιλοξενείται στο Τζαμί του Ασλάν Πασά, που οικοδομήθηκε το Το 1993 ανακαινίστηκε και πήρε την σημερινή μορφή του. Στο μουσειακό χώρο εκτίθενται κηροπήγια, κεραμικά βάζα και πιάτα που κοσμούσαν εσωτερικούς χώρους, κοσμήματα, όπλα, παραδοσιακές φορεσιές, και υφάσματα καθώς και ξυλόγλυπτα έπιπλα. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνουμε όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το πηλίκιο και το ξίφος του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, ένα από τα όπλα και την πίπα του Εσάτ Πασά, τελευταίου πασά των Ιωαννίνων.

16 Το Βυζαντινό μουσείο Επίσης, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό και πίνακες με θέματα από τις μάχες στο Μπιζάνι και την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Στο Μουσείο, φιλοξενούνται εκθέσεις. Τα θέματά τους είναι από την δραστηριότητα του χριστιανικού, μουσουλμανικού, και εβραϊκού στοιχείου στην Ήπειρο

17 Ο Αρχαίος χώρος της Δωδώνης
Οι απαρχές του Ιερού ανάγονται στην εποχή του Χαλκού( π.Χ.). Αρχικά το Ιερό ήταν υπαίθριο στο οποίο λατρευόταν η Μεγάλη Θεά, θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας. Αργότερα αντικαταστάθηκε από τη λατρεία του Δωδωναίου Δία . Προς τιμήν του γινόταν τα Νάια, ονομαστοί πανελλήνιοι αγώνες.

18 Ο Αρχαίος χώρος της Δωδώνης
Τον 4ο αι. π.Χ. άρχισε να κτίζεται ο πρώτος ναός, η "Ιερά Οικία". Τον 3ο αι. π.Χ. επί βασιλέως Πύρου κτίστηκαν το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο και το Θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα (περίπου θέσεων). Το ιερό καταστράφηκε το 219 π.Χ. από τους Αιτωλούς και αργότερα το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους.

19 Σπήλαιο Περάματος Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα βρίσκεται το γραφικό χωριό Πέραμα. Το Σπήλαιο Περάματος δημιουργήθηκε πριν από χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω ακριβώς από το χωριό. Ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους του Περάματος και το 1956 οι σπηλαιολόγοι Άννα και Ιωάννης Πετρόχειλος ξεκίνησαν την εξερεύνησή του. Το μήκος της διαδρομής είναι μέτρα περίπου. Το πραγματικό αυτό στολίδι είναι γνωστό για την ποικιλία των σταλακτιτών και σταλαγμιτών που διαθέτει και συγκαταλέγεται στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου.

20 Σπήλαιο Περάματος Περιλαμβάνει ακόμη απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, τηςσπηλαίας άρκτου, που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά. Ο πλούτος των μορφών και των χρωμάτων, η ποικιλία των σχηματισμών και η μεγαλοπρέπειατου χώρου δε μπορούν παρά να σας συγκινήσουν.

21 Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Α. Βρέλλη
Περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος που καλύπτουν θέματα από διάφορες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας και μυθολογίας όπως τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Σωκράτη, την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κ.α.

22 Το Πανεπιστήμιο

23 Το Πανεπιστήμιο Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1964 και λειτουργεί ως ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το Στεγάζει 17 τμήματα και περίπου φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με έδρα την Άρτα .Στο μισό σχεδόν αιώνα της λειτουργίας του έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Με τα επιτεύγματά του στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας έχει ανταποκριθεί στους αρχικούς στόχους της ίδρυσής του και έχει επιτύχει την ακαδημαϊκή αναγνώριση σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google