Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Καραγιάννης Γιάννης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Καραγιάννης Γιάννης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Καραγιάννης Γιάννης

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η λίμνη Παμβώτιδα (αρχαίο όνομα Παμβῶτις), γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 7,9 περίπου χιλιόμετρα, πλάτος 1,5 ως 5,4 χιλιόμετρα, μέσο βάθος μέτρα, μέγιστο βάθος 11 μέτρα και επιφάνεια 19,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιβάλλεται από τα όρη Μιτσικέλι και των ανατολικών αντερεισμάτων του Τομάρου (ή της Ολύτσικας) και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών (Ντραμπάντοβας, Σεντενίκου και Κρύας), που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης και του Ντουραχάν.

3 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και τα βουνά της Ηπείρου καθρεφτίζονται στα νερά της. Χρονολογείται από το π.Χ Αν και στο παρελθόν η στάθμη της είχε μειωθεί αξιοσημείωτα, σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Η λίμνη αυτή είναι ιχθυοτρόφος, περίφημα είναι τα χέλια και οι καραβίδες . Στις όχθες της λίμνης βρίσκεται εγκατεστημένος σήμερα ο ιχθυογεννητικός σταθμός της Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων (ΔΕΛΙ), στον οποίο παράγονται κάποιες ποσότητες ελληνικού χαβιαρίου από οξύρρυγχους ρωσικής προέλευσης.

4 ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ Στο μέσο περίπου της Λίμνης βρίσκεται μικρή νησίδα, στην οποία είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, ο οποίος έχει σήμερα 347 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του Στη νησίδα υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς.

5 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΙΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα νερά της Λίμνης ούτως ή άλλως είναι γλυκά, ενώ το γνωστό δημοτικό τραγούδι για τη λίμνη μάλλον κρίνεται ως εσφαλμένο, στη προσπάθεια απόδοσης οίκτου για την Κυρά Φροσύνη: Χίλια καντάρια ζάχαρη θα ρίξω μέσ΄ στη λίμνη για να γλυκάνουν τα νερά να πιεί η Κυρά Φροσύνη    

6 ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

7 Και άλλες εικόνες

8 ΕΙΚΟΝΕΣ ΖΩΩΝ 1

9 ΕΙΚΟΝΕΣ ΖΩΩΝ 2

10 ΧΑΡΤΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Καραγιάννης Γιάννης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google