Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται μέσα του πάνω στη γη. Και έγινε έτσι.» Γένεσις 1,11

2 ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Έτσι έπραξαν οι άνθρωποι... ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Όχι, δεν είμαι μια κότα-τέρας!!! Είμαι ένα γενετικά μεταλλαγμένο καρότο!!!

3 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης 2008-2009
Μεταλλαγμένοι Σπόροι 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης

4 Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί
Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ΓΜΟ) είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά με την προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη.

5 Ποια τεχνολογία παράγει τους Γ.Τ.Ο;
Σύγχρονη βιοτεχνολογία Γονιδιακή τεχνολογία Τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA Γενετική μηχανική.

6 Oι επιστήμονες (γενετιστές) έχουν τη δυνατότητα να πάρουν γονίδια από ζώα και να τα μεταφέρουν σε φυτά, γονίδια από μικρόβια να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι, γονίδια ανθρώπου να τα ενσωματώσουν σε μικρόβια κα.

7 Το γονίδιο είναι η βασική φυσική μονάδα κληρονομικότητας στους ζωντανούς οργανισμούς η οποία και μεταβιβάζει πληροφορίες από το ένα κύτταρο σε άλλο και κατ΄ επέκταση από τη μια γενιά στην άλλη.

8 Σκοπός είναι να δημιουργηθούν νέα φυτά τα οποία:
δεν θα προσβάλλονται από ασθένειες, θα αναπτύσσονται σε συνθήκες ξηρασίας και σε αλμυρά εδάφη, θα χρειάζονται λίγο νερό, και η διαδικασία παραγωγής τους θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Ανάλογες διαδικασίες αφορούν με τα μεταλλαγμένα ζώα.

9 Μερικά από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που μπορούν να βρεθούν στο τραπέζι μας είναι :
Αρνάκι και γουρουνόπουλο με ανθρώπινο γονίδιο. Γάλα αγελάδας με ανθρώπινο γονίδιο Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριού Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου Ντομάτες με γονίδια ψαριού Πατάτες με γονίδια σκορπιού Λάχανο με γονίδια βακτηρίων -Αρνάκι και γορουνόπουλο με ανθρώπινο γονίδιο. Το γενετικά τροποιημένο πρόβατο με το όνομα "Tracy" περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την ουσία ’λφα-1-Αντιθρεψίνη. Η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται και σε άλλα θηλαστικά , όπως  στα ποντίκια  και  στους σκύλους. Το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες, γΐνεται γιγάντιο, το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος, πάσχει όμως από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. -Γάλα αγελάδας με ανθρώπινο γονίδιο Μεταβιβάζοντας στον γενετικό κώδικα βοδιού το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη "λακτοφερίνη" η οποία περιέχεται στο μητρικό γάλα, το γάλα των αγελάδων που γονιμοποιήθηκαν από το βόδι αυτό, περιέχουν στο γάλα τους αυτή την πρωτεΐνη. -Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριοΰ Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να  παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών, να γίνεται μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος. -Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου Με τη χρήση γονιδίου αρουραίου το σπαράγγι γίνεται ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα. -Ντομάτες με γονίδια ψαριού Τροποποιημένες, οι ντομάτες γίνονται ανθεκτικές στο κρύο ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν και στις βόρειες χώρες. -Πατάτες με γονίδια σκορπιού Οι πατάτες εμπλουτίζονται με τα γονίδια του σκορπιού που παράγουν το δηλητήριο του, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά στα διάφορα έντομα. Το δηλητήριο θα βρίσκεται, φυσικά, και στις πατάτες. -Λάχανο με γονίδια βακτηρίων Το λάχανο εμπλουτίζεται με τα γονίδια του δηλητηριώδους Bacillus Thuringensis που το προστατεύουν από τις κάμπιες -Αρνάκι και γορουνόπουλο με ανθρώπινο γονίδιο. Το γενετικά τροποιημένο πρόβατο με το όνομα "Tracy" περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την ουσία ’λφα-1-Αντιθρεψίνη. Η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται και σε άλλα θηλαστικά , όπως  στα ποντίκια  και  στους σκύλους. Το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες, γΐνεται γιγάντιο, το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος, πάσχει όμως από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. -Γάλα αγελάδας με ανθρώπινο γονίδιο Μεταβιβάζοντας στον γενετικό κώδικα βοδιού το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη "λακτοφερίνη" η οποία περιέχεται στο μητρικό γάλα, το γάλα των αγελάδων που γονιμοποιήθηκαν από το βόδι αυτό, περιέχουν στο γάλα τους αυτή την πρωτεΐνη. -Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριοΰ Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να  παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών, να γίνεται μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος. -Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου

10 Τα πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο
1. Καλύτερη γεύση και ποιότητα. 2. Μείωση χρόνου ωρίμανσης των φυτών ή δέντρων που τα παράγουν. 3. Καλύτερες και μεγαλύτερες σοδειές, αυξημένη αντίσταση εναντίον βλαβερών μικροοργανισμών και ασθενειών, λιγότερα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. 4. Αυξημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. 5. Πιθανότητες για νέα προϊόντα και μεθόδους καλλιέργειας.

11 7. Καλύτερη και περισσότερη παραγωγή κρέατος, αυγών και γάλακτος.
6. Περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες, αυξημένη αντίσταση των ζώων σε ασθένειες, αύξηση της παραγωγικότητας. 7. Καλύτερη και περισσότερη παραγωγή κρέατος, αυγών και γάλακτος. 8. Βελτίωση της υγείας των ζώων και καλύτερες διαγνωστικές μέθοδοι. 9. Λιγότερη χρήση εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. 10. Αυξημένη παραγωγή τροφίμων και ασφάλεια για τον αυξανόμενο πληθυσμό της γης. 11. Αντιμετώπιση της πείνας που μαστίζει σήμερα ένα πολύ μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως.

12 «Η γη παράγει αρκετά τρόφιμα για όλους, το πρόβλημα ήταν ανέκαθεν η ανισοκατανομή»

13 Α. Κίνδυνοι για τον άνθρωπο.
Κίνδυνοι από τη χρήση Γ.Τ.Ο Α. Κίνδυνοι για τον άνθρωπο. Έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές ή τοξικές αντιδράσεις. Υποψίες για εμφάνιση καρκινογενέσεων σε ανθρώπους που κατανάλωσαν μεταλλαγμένες τροφές

14 Ανεξέλεγκτη μεταφορά DNA
Β. Κίνδυνοι για τη φύση. Ανεξέλεγκτη μεταφορά DNA Ενδεχόμενο οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί να προκαλούν αύξηση αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

15 Γ. Κίνδυνοι για τη διατροφή.
1. Απώλεια της δυνατότητας επιλογής του τρόπου διατροφής (τροφή χορτοφάγου με γονίδια ζώων). 2. Περιορισμοί στην τροφή που επιβάλλουν ορισμένες θρησκείες θα καταργηθούν. 3. Διατάραξη της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην ανθρώπινη φυσιολογία και στην τροφή μας.

16 Δ. Κίνδυνοι για την οικονομία. Εξάρτηση της παγκόσμιας παραγωγής
τροφίμων από μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιριών. Διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών.

17 Ε . Κίνδυνοι για το περιβάλλον
Σε περίπτωση λάθους ή κάποιας απρόβλεπτης αντίδρασης, λόγω της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καταστροφής με αποτέλεσμα τη διάχυσή τους στο περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τα μεταλλαγμένα επικίνδυνα.

18 Χώρες με τις μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις Γ.Τ. Προϊόντων
Χώρες με τις μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις Γ.Τ. Προϊόντων

19 Η Θέση της Ελλάδας στα Γ.Τ. Προϊόντα
Από τον Οκτώβρη του 1998 η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο είπαν ΟΧΙ στα Γ.Τ. προϊόντα.

20 Πώς φτάνουν οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί στο πιάτο μας;
Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν τέσσερα μεταλλαγμένα προϊόντα η σόγια, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και η ελαιοκράμβη. Η Ευρώπη εισάγει κυρίως μεταλλαγμένη σόγια και κάποιες ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Η μεταλλαγμένη σόγια και το καλαμπόκι χρησιμοποιούνται ως συστατικά στην παραγωγή τροφίμων και στην παραγωγή ζωοτροφών.

21 Συστατικά σε τρόφιμα: Η σόγια και το καλαμπόκι αποτελούν δύο από τις σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων. Περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας, όπως αλεύρι, πρωτεϊνες, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια, κλπ ή παράγωγα καλαμποκιού, όπως άμυλο, λάδι, αλέυρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. Επομένως τρόφιμα όπως μπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι.

22 Ζωοτροφές Η σόγια αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της διατροφής των ζώων και των ψαριών εκτροφής (αγελάδες, γουρούνια, πουλερικά, ψάρια), τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας ως ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι και αβγά.

23 Από τους Γ.Μ.Ο βλάπτονται:
οι αγρότες που είναι αναγκασμένοι πλέον να πληρώνουν για την αγορά σπόρων και μάλιστα μεταλλαγμένων για να τους καλλιεργήσουν. η φύση, στην οποία παρεμβαίνει ο άνθρωπος δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή ροή της. ο καταναλωτής, γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του.

24 Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα Γ. Τ. προϊόντα;
Αγοράζουμε μόνο βιολογικά προϊόντα Αποφεύγουμε τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα Διαβάζουμε καλά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε. Πιέζουμε το κράτος να ψηφίσει νόμους που θα απαγορεύουν την παραγωγή και χρήση Γ.Τ. προϊόντων.

25 Η σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και προϊόντων διατροφής είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα
Στην περίπτωση της βιομηχανίας τροφίμων για την επισήμανση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, τα εργοστάσια θα χρειαστεί να κατασκευάσουν δύο χωριστές ροές επεξεργασίας και παρακολούθησης της γραμμής παραγωγής . Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των μη ΓΤ καλλιεργειών καθαρές από την ανάμειξη κατά τη φύτευση, τη συγκομιδή και την αποθήκευση.

26 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Οι βιομηχανίες θα περάσουν τις πρόσθετες δαπάνες που θα προκύψουν στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών στα προϊόντα.

27 Ποια προϊόντα ενδέχεται να είναι Γ.Τ;
Καλαμπόκι Ρύζι Σόγια Βαμβάκι Πατάτες Ζαχαρότευτλα Γαλακτοκομικά προϊόντα

28 Οι σπόροι είναι δώρα της φύσης και όχι εφεύρεση των εταιριών.
Οι σπόροι είναι δώρα της φύσης και όχι εφεύρεση των εταιριών. Με την πώληση μεταλλαγμένων σπόρων από τις εταιρίες στους ανθρώπους οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι μέτοχοι των εταιριών. Σκοπός τους είναι να αναγκάσουν τους αγρότες να αγοράζουν μεταλλαγμένα ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.

29 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Α Δήμητρα Α Αθανασία Σ Μιχαέλα Φ Ιωάννα Ψ Λυδία
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Α Δήμητρα Α Αθανασία Σ Μιχαέλα Φ Ιωάννα Ψ Λυδία ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google