Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project: Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί Γενικό Ενιαίο Λύκειο Πελασγίας
Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος Αμαλία Κόμνου Θάλεια Βόρρη

2 Γενετική τροποποίηση των οργανισμών
Είναι η απομόνωση επιλεγμένων γονιδίων από έναν οργανισμό (ζωικό, φυτικό, έντομο ή μικρόβιο) ή από έναν ιό όπου με τεχνητό τρόπο εισάγουν αυτά τα γονίδια σε ίδιο ή εντελώς διαφορετικό οργανισμό, με σκοπό να δημιουργηθούν είδη με νέες ιδιότητες.

3 Γενετικά Τροποποιημένα είδη διατροφής
΄Εχουν τροποποιηθεί κυρίως το καλαμπόκι και η σόγια, επειδή καλλιεργούνται πλατιά και χρησιμοποιούνται πολύ στην παραγωγή σε περισσότερο από το 70% των μεταποιημένων τροφίμων. Ακολουθούν η ελαιοκράμβη και το βαμβάκι. Πειράματα γίνονται κυρίως με το ρύζι, τα σιτηρά, τις ντομάτες, τις πατάτες, τις φράουλες, τα παπάγια τα ζαχαρότευτλα, τα κολοκυθάκια, τον καφέ, τον καπνό, τη μαγιά, τα ψάρια όπως σολομός, βακτήρια για την παραγωγή φαρμάκων, τους μύκητες, τις ορμόνες για αύξηση της παραγωγής γάλακτος κλπ. Δυστυχώς, τα πειράματα δεν περιορίζονται σε αυτά τα είδη, ακόμα, το ηλιοτρόπιο, τα αγγουράκια, τα μαρούλια, τις μελιτζάνες, το ζαχαροκάλαμο, τη γλυκοπατάτα, τα μανιτάρια, τα πεπόνια, τις μπάμιες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, κλπ. Χωρίς να προωθηθούν ακόμα στην αγορά λόγω της μεγάλης αντίδρασης του κόσμου.

4 Ισχύουσα νομοθεσία Η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων αποτελεί την πιο αυστηρή νομοθεσία στον κόσμο. Οι νέοι Κανονισμοί, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή στις 18 Απριλίου 2004, μπορούν να επηρεάσουν την παρούσα, αλλά και την μελλοντική πορεία της αγοράς των μεταλλαγμένων προϊόντων, όπως καλλιέργειες φυτών, λαχανικών, φρούτων, αλλά και τρόφιμα και ζωοτροφές που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Οι δύο πιο σημαντικές καινοτομίες της νέας Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν στο 90% των εισαγωγών μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι: Η υποχρεωτική σήμανση, ακόμη και στις περιπτώσεις που η ανίχνευση του μεταλλαγμένου DNA ή της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης δεν είναι εφικτή, όπως στην περίπτωση των φυτικών ελαίων. Η σήμανση στις μεταλλαγμένες τροφές. Σύμφωνα με την νέα Νομοθεσία, όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς, ποσοστό πάνω από 0,9%, πρέπει να φέρουν σήμανση ότι αυτό το προϊόν περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Από πρόσφατη έρευνα της Greenpeace προκύπτει ότι στην ελληνική αγορά η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί μεταλλαγμένα συστατικά.

5 Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι υποδεέστερα των φυσικών προϊόντων
Αλλοιώνεται η διατροφική τους αξία. Ο Γ.Τ. σολομός έχει τρομερή μείωση των Ω3 λιπαρών οξέων για τα οποία συστήνεται σαν διαιτητικό προϊόν, το ίδιο και η Γ.Τ. σόγια έχει μειωμένες φλαβόνες και ίζοφλαβόνες. Ακόμη και τα γενετικά τροποποιημένα που εμπλουτίζονται με πρόσθετα διαιτητικά συστατικά δεν είναι αποτελεσματικά. Όπως το ρύζι “golden rice” που είναι τροποποιημένο γενετικά για να παράγει β-καροτίνη η οποία μετατρέπεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α. Για να πάρει κάποιος την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α θα πρέπει να τρώει 8 kg ρύζι την ημέρα.

6 Κλωνοποίηση Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων ακριβών αντιγράφων από ένα πρότυπο. Στο χώρο της βιολογίας αυτό το πρότυπο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα μόριο (λ.χ. DNA ή RNA) ή ένα γονίδιο , ένα κύτταρο (λ.χ. βακτήριο, λεμφοκύτταρο), ή ακόμη και ένα πολυκύτταρο οργανισμό. Είδη κλωνοποίησης: α) αναπαραγωγική β) θεραπευτική

7 Βιοηθηκή Βιοηθική είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας και τις εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής και συνίσταται στην προσπάθεια αποφυγής μη αντιστρεπτών καταστάσεων που σχετίζονται με τον χειρισμό του γενετικού υλικού.

8 Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια
Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάντοτε θανατηφόρα πάθηση του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως αργά στη ζωή. Η χαρακτηριστική ανωμαλία που δίνει και το όνομα της ασθένειας είναι η δημιουργία μέσα στον εγκέφαλο του ασθενούς πολλών μικρών κοιλοτήτων, οι οποίες είναι γεμάτες με υγρό, δίνοντας έτσι παρόμοια εικόνα με ένα σπόγγο.

9 Μετάδοση Σπογγώδης εγκεφαλοπάθειας
Μεταδόθηκε από τα πρόβατα στις αγελάδες λόγω του ότι δίνονταν στις αγελάδες τροφές που προέρχονταν από μολυσμένα πρόβατα, των οποίων τα πτώματα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ζωοτροφών. Οι άνθρωποι μολύνθηκαν καταναλώνοντας κρέας που προέρχονταν από βοοειδή που έπασχαν από την ασθένεια αυτή. Επίσης, η μετάδοση είναι δυνατή λόγω μετάγγισης αίματος ή ιστών ή οργάνων. Οι προϊοί αποτελούν μία νέα και πολύ ιδιόμορφη οικογένεια παραγόντων λοίμωξης πολύ διαφορετική από αυτές που είναι ήδη γνωστές. Οι προϊοί είναι πρωτεΐνες και μεταδίδουν την ασθένεια χωρίς να έχουν δικό τους κληρονομικό υλικό, είναι παθολογικές παραλλαγές πρωτεϊνών και δεν αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απειλή. Μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος φταίει για τη δημιουργία της ασθένειας αυτής. Με τη δράση του μετέτρεψε τα φυτοφάγα ζώα σε σαρκοφάγα.

10 Η λύση H Greenpeace υποστηρίζει τη βιώσιμη γεωργία, ως τη μόνη λύση που διασφαλίζει καθαρή τροφή και καλλιέργειες, προστατεύει το έδαφος, το νερό και το κλίμα, σέβεται τη βιοποικιλότητα και δεν επιμολύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα. Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται διεθνώς σε μία από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τη βιομηχανία αλλά και τις κυβερνήσεις. Η διακοπή της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και της χρήσης τους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές είναι επιβεβλημένη. Μέχρι να συμβεί αυτό, και ως ενδιάμεσο μέτρο, διεκδικούμε την ύπαρξη σήμανσης στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές, ακόμα και αν πρόκειται για ζωικά προϊόντα (κρέας, γάλα, αυγά) που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα. Η σήμανση είναι απαραίτητο εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποφεύγουν τα μεταλλαγμένα. Η υιοθέτηση της γενετικής μηχανικής ως της λύσης στο σημερινό αδιέξοδο, εκτός από τους απρόβλεπτους κινδύνους που συνεπάγεται, ακυρώνει κάθε σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου αγροτικού μοντέλου, αυτού της βιολογικής γεωργίας.


Κατέβασμα ppt "Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google