Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στο μικρό χωριό Αβορίτι [ το οποίο το 1821 ήταν το κέντρο της κλεφτουριάς] είχε δύο αδέρφια ,τον Ευστάθιο και το Γιωργάκη το 1825 παντρεύτηκε την Αικατερίνη Σκουζέ με την οποία είχαν δέκα αγόρια και δύο κορίτσια πέθανε στις 27 Απριλίου του by Tina

3 Γεγονότα & Πληροφορίες
το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία . το 1821 οργάνωσε ομάδα δέκα οκτώ ανδρών από την Άρτα και εντάχθηκε στο σώμα του Γώγου Μπακόλα . το 1822 συνεργάστηκε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην απελευθέρωση των Αθηνών . το 1823 ορίστηκε « πολιτάρχης » των Αθηνών. το 1825 ανέλαβε διοικητής της Αρκαδίας και διακρίθηκε στη μάχη των Μύλων του Άργους. το 1826 πολέμησε μαζί με τον Καραϊσκάκη ,με τον οποίο όμως διαφώνησε για θέματα πολεμικής τακτικής .

4 το 1828 διορίστηκε Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως της Πελοποννήσου .
το 1831 αποδέχεται ως ιδανική την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας . Δεν άργησε όμως να απογοητευτεί από τον τρόπο διακυβέρνησης της Αντιβασιλείας και το 1840 οργάνωσε κίνημα εναντίον του σε μια προσπάθεια να δοθεί σύνταγμα στους Έλληνες. το 1843 τον βλέπουμε να πρωτοστατεί στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου .

5 το τέλος του Το 1852 κατηγορήθηκε για συνωμοσία εναντίον του Όθωνα και στις 18 Μαρτίου του 1853 καταδικάστηκε σε θάνατο .Με παρέμβαση του Όθωνα η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια και το 1854 ,ύστερα από νέα μεσολάβηση του Καλλέργη ,αποφυλακίστηκε . Μετά την έξωση του Όθωνα του απονεμήθηκε ο τίτλος του αντιστράτηγου ,αλλά η κλονισμένη υγεία του δεν του άφησε άλλα περιθώρια ζωής . Πέθανε στις 27 Απριλίου του 1864.

6 χρήσιμες πληροφορίες Το πραγματικό επώνυμο του Μακρυγιάννη ήταν Τριανταφυλλοδημήτρης . Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε συμπλοκή όταν αυτός ήταν ακόμη πολύ μικρός . Τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης στήριξε και υλικά τον αγώνα . Τα προτερήματα που τον καταξίωσαν και του πρόσφεραν την αγάπη ,αλλά και το μίσος των συναγωνιστών του ήταν τα εξής : η αγωνιστικότητά του η ανδρεία του και η πολεμική του ικανότητα


Κατέβασμα ppt "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google