Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1. ΕΝΟΤΗΤΑ 20 Από την έξωση του Όθωνα έως στο κίνημα στο Γουδί Το 1862 οι Δυνάμεις επέλεξαν το Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1. ΕΝΟΤΗΤΑ 20 Από την έξωση του Όθωνα έως στο κίνημα στο Γουδί Το 1862 οι Δυνάμεις επέλεξαν το Δανό πρίγκιπα Γεώργιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1

2 ΕΝΟΤΗΤΑ 20 Από την έξωση του Όθωνα έως στο κίνημα στο Γουδί Το 1862 οι Δυνάμεις επέλεξαν το Δανό πρίγκιπα Γεώργιο Α βασιλιά της Ελλάδας.

3 Ταυτόχρονα η Αγγλία παραχώρησε στην Ελλάδα τα Επτάνησα

4 Το σύνταγμα του 1864 Με το σύνταγμα του 1864 το πολίτευμα της Ελλάδας γίνεται βασιλευόμενη δημοκρατία  Νομοθετική Εξουσία: Ο βασιλιάς και η Βουλή. Η Γερουσία καταργήθηκε.  Δικαίωμα ψήφου όλοι οι άντρες άνω των 21 ετών.  Εκτελεστική Εξουσία: Ο βασιλιάς με τους υπουργούς.  Δικαστική Εξουσία: Ανεξάρτητη.

5 Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις Κυριότερη πολιτική προσωπικότητα ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Επεδίωξε τη διανομή των γαιών και την επέκταση των συνόρων.

6 Τα κυριότερα προβλήματα στη λειτουργία του κράτους  Μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους η εξυπηρέτηση των οπαδών των κομμάτων.  Το κυριότερο πρόβλημα: η ανάμειξη του βασιλιά στην πολιτική ζωή, που δυσκόλευε και νόθευε τον κοινοβουλευτισμό. Ο βασιλιάς όριζε όποιον ήθελε πρωθυπουργό.

7 Η αρχή της δεδηλωμένης Η αρχή της δεδηλωμένης ήταν πρόταση του Χαρίλαου Τρικούπη, που όριζε ότι πρωθυπουργός πρέπει να διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος που έχει την πλειοψηφία. Τελικά ο βασιλιάς αποδέχτηκε την αρχή της δεδηλωμένης το 1875, χρονιά που ο Χαρίλαος Τρικούπης ανέλαβε πρωθυπουργός.

8 Ο Δικομματισμός Τη δεκαετία 1885-1895 δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία, με επικεφαλής τους Χαρίλαο Τρικούπη και Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Αυτό ονομάστηκε Δικομματισμός.

9 Το πρόγραμμα του Χαρίλαου Τρικούπη Στόχος: Κράτος σύγχρονο και οικονομικά ανεπτυγμένο.  κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.  ανασυγκρότηση ενόπλων δυνάμεων.  εκσυγχρονισμός κράτους.  καλές σχέσεις με την Οθωμανική αυτοκρατορία. Για την εφαρμογή του προγράμματος επέβαλε βαριά φορολογία.

10 Οι θέσεις του Θεόδωρου Δηλιγιάννη Ασκούσε κριτική στον Χαρίλαο Τρικούπη για τη φορολογία. Θεωρούσε πως ο αντίπαλός του ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς και συμπιέζει τους αδύνατους.

11 Η πορεία προς την οικονομική και εθνική κρίση Το 1893 η χώρα αναγκάστηκε σε πτώχευση επειδή δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Ο Χαρίλαος Τρικούπης έχασε στις εκλογές το 1895.

12 Ο πόλεμος του 1897 Στις Εκλογές του 1895 νίκησε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο οποίος υποστήριξε το 1896 εξέγερση στην Κρήτη εναντίον των Τούρκων. Ακολούθησε ελληνοτουρκικός πόλεμος στη Θεσσαλία, στον οποίο η Ελλάδα ηττήθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει μεγάλη πολεμική αποζημίωση.

13 Για να πληρωθεί η αποζημίωση η χώρα δανείστηκε και αναγκάστηκε να δεχτεί ξένο έλεγχο τη οικονομικής της διαχείρισης από το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο(ΔΟΕ).

14 Οι πολιτικές εξελίξεις έως το 1908 Η ήττα του 1897 προκάλεσε δυσαρέσκεια εναντίον της βασιλικής οικογένειας, επειδή αρχιστράτηγος ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Η κατάσταση αυτή προετοίμασε το έδαφος για εξέγερση των στρατιωτικών το 1909.


Κατέβασμα ppt "Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1. ΕΝΟΤΗΤΑ 20 Από την έξωση του Όθωνα έως στο κίνημα στο Γουδί Το 1862 οι Δυνάμεις επέλεξαν το Δανό πρίγκιπα Γεώργιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google